Закінчились новорічні свята, загадані всі бажання, проспівані колядки та щедрівки, вся горілка та розсіл випиті, - настав час працювати. Особливо завзято в перші місяці доведеться працювати виборчим штабам політичних сил, котрі мають амбіції щодо отримання чи утримання влади в області та й в країні загалом. А тому місцевим партійцям доводиться з новими силами (або ж безсиллям після виснажливих святкувань) приступати до виконання своїх таких нелегких, але конче необхідних для політичного результату справ, а саме: формування виборчих списків до місцевих рад, організацію та проведення агітації тощо.

Найбільш працездатними виявились лідери НСНУ (як кажуть, «хто при владі, тому й голоси, вибачте, карти в руки»), котрі одразу ж після Нового року оголосили свою першу п’ятірку виборчого списку до обласної ради. Цікаво, що на відміну від доволі скромної першої п’ятірки списку, наступні кандидати в депутати облради виявились чи не через одного знаними бізнесменами краю (керівниками потужних підприємницьких структур). Звичайно, при складанні списків «спрацював» проголошений Президентом принцип відділення влади від бізнесу, котрий кожним сприймається по-своєму. Дехто під відділенням розуміє будь-що, аж до злиття. Тобто, «люблять» нашеукраїнці, як загальноукраїнського, так і регіонального рівнів, великі гроші, даруйте, бізнес й ніяк не вдадуться до надзвичайно болісної операції під назвою «розділення». Якщо ж ще й приплюсувати до вищесказаного той факт, що в списку знайшлись місця й для керівників обласних управлінь силових структур, то взагалі якась гримуча суміш виходить.

Обласний осередок «сердечного» Блоку Юлії Тимошенко, мабуть, при складанні десятки списку керувався принципом гендерної рівності, а тому вирішив дати дорогу в обласну раду жінкам. Поведе жінок у велику політику обласний вождь політичного племені БЮТ П.Гасюк. В першій десятці списку кандидатів в депутати до обласної ради ввійшло четверо жінок: співачка Л.Сандулеса, заступник голови ОО БЮТ С.Віщук, директор Сокирянського територіального центру соцобслуговування населення В.Семенова, депутат облради, підприємець Р.Церковнюк. Чи се директива пані Юлії (котра відстоює посилення жіночого фактору в політиці як стабілізуючого начала) забезпечити представництво слабкої половини людства в органах влади, а чи се ініціатива місцевого керівництва - залишається таємницею, однак такий європейський підхід до утвердження гендерної майже рівності багатьом припав до душі, особливо жінкам. До речі, це на відміну від своїх основних опонентів в області (НСНУ), котрі не вбачають необхідності дотримуватись там якихось новомодних принципів. І хоча в списку БЮТ також є місцеві підприємці, однак, їх фінансовий статус нижчий від статусу тих, чиї імена прикрашають список НСНУ.

Також оголосила свою «п’ятірку» Партія промисловців та підприємців. Під першим номером в списку до обласної ради – лікар Чернівецької обласної лікарні В.Ушаков, другий – екс-заступник голови Винницької РДА С.Кокоєв, третій – начальник Головного управління Пенсійного фонду в Чернівецькій області А.Горобець, начальник Держу правління екології та природних ресурсів В.Сівак – четвертий. П’ятий номер дістався заступнику начальника служби автомобільних доріг в Чернівецькій області П.Харшлаку. На перший погляд, наче зовсім й не промисловці й підприємці представлені в списку, хоча й партія носить відповідну назву. Дивно якось, в НСНУ через одного – підприємець, а тут – всі чиновники – начальники. А, можливо, то вже новий вид підприємництва – депутатство, а організація – республіканські та місцеві ради?

Спритні литвинівці вже не тільки першу п’ятку до облради оголосили, а вже й автопробіг організували. Вони, як і БЮТ, не відмовляються розділити політичну владу з представницями слабкої половини людства. І хоча місцевий осередок НБ В.Литвина доручив вести до облради своїх представників Т.Бауеру, котрий і очолив список, однак вже під другим номером йтиме директор ЧТЕІ КНТЕУ Т.Ореховська.

Заінтригувала буковинців заява лідера Партії патріотичних сил України О.Зінченка, котрий днями відвідав м. Чернівці. Він заявив про можливість балотуватися від очолюваної паном Зінченком політичної сили до Чернівецької обласної ради (звичайно ж під першим номером), в разі такої можливості з правової точки зору (адже О.Зінченко, окрім Верховної Ради, балотуватиметься ще й до Київської міської). Що ж до першої п’ятірки до облради, то питання наразі вирішується. Цілком зрозумілим буде поява в списку до облради від цієї партії відомого спортсмена, успішного бізнесмена В.Галана, котрий і в списку до Верховної ради йде під номером 16.

Звичайно, кожна політична сила має свої підходи до формування першої десятки списків, інтерес до яких пов'язаний з тим, що за них, власне, й голосуватимуть більшість буковинців. Однак значна частина учасників виборчих перегонів, котрі мають реальні шанси потрапити до місцевих рад, не вдаються до розголошення своїх претендентів на захист інтересів громади, сподіваючись на авторитет загальнонаціональних лідерів своїх політичних сил. Під таким потужним прикриттям до місцевих рад дуже навіть можливо протягнути будь-кого, особливо зважаючи на дієвість (та привабливість для криміналу) поки що не скасованого закону про недоторканість депутатів рад всіх рівнів. Якщо ще й зважити на перспективи адмінтерреформи, то дуже навіть можливо, що всі важливі питання регіону вирішуватимуться не в кабінетах столичних, а в кабінетах місцевих рад та виконкомів, тому й «ціна» депутатського крісла в місцевих радах росте мов на дріжджах. Не сумніваюсь, що політики та бізнесмени прекрасно розуміють сей факт.

Шкода, однак дуже вірогідною видається така ситуація, коли після виборів до місцевих рад потраплять люди, котрим належить сидіти не в залах засідань обласної, міської чи районної рад, а в залі судових засідань. Сподіватимемось, цього громада не допустить.

ІА "Вголос": НОВИНИ