Адміністрація Горбаля не робить нічого, крім піару і цим дуже нагадує команду Андрія Садового. До того ж якість цього піару така, що краще б вони зовсім нічого не робили.

У 2007 році Азаров потрапив під роздачу преси за те, що знайшов стабілізацію в капусті. Економічна думка регіоналів не стоїть на місці і сьогодні адміністрації Горбаля зробила новий крок до Нобелівської премії з економіки – стабілізація, виявляється, не в капусті, а в рисі та яйцях. Далі докладніше...

Львівська ОДА розіслала прес-реліз, у якому бадьоро доповідає Urbi et Orbi, що цінова ситуація на продовольчих ринках Львівщини – одна з найбільш стабільних в Україні. Неадекватність цієї заяви аж двічі спонукає згадати знаменитий рекламний слоган про те, що іноді "краще жувати, ніж говорити". По-перше, панам з Сірого будинку варто було б заглянути на будь-який ринок, щоб переконатися, що інформація, яку вони розсилають, м’яко кажучи, є неправдивою. А по-друге, ситуація з цінами (і особливо з цінами на продукти) на Львівщині розвивається так, що все більше людей всерйоз задумуються над тим, що вони їстимуть взимку та навесні.

"Так, за даними моніторингу цін на підприємствах торгівлі Львівської області, за січень-серпень 2010 року були зафіксовані стійкі тенденції до здешевлення низки продуктів, а також стабільність цін на переважну більшість із переліку продовольчих товарів", – переконують нас чиновники Львівської ОДА. "Низка продуктів", на які зафіксоване "стійка тенденція до здешевлення цін", це уже згадувані нами яйця курячі, а також рис.

Але ж навіть справжні курячі яйця, які завжди дешевшають влітку, на львівських ринках сьогодні бабці продають за небувалою для серпня ціною – 1 грн. 50 коп. за штуку. При таких цінах все ж краще мовчати. Зрозуміло, що напередодні виборів Львівській ОДА дуже хочеться справити позитивне враження, але навряд чи адміністрація Горбаля виглядатиме яскравіше від того, що осяє своїми яйцями усю Україну.

Чиновники Львівської ОДА тішаться з приводу "стабільності цін на переважну більшість із переліку продовольчих товарів". Чому ж цим кандидатам в нобелівські лауреати ніхто не пояснив, що стабільність не завжди добра? Адже ціни на львівських ринках не просто стабільні, а стабільно найвищі в Україні і дорівнюють, на відміну від львівських зарплат, європейським.

Причина ж таких високо-стабільних цін не лише в тому, що більшість продуктів харчування завозиться на Львівщину, але й у тому, що на львівських ринках найвищі в Україні ринкові збори, які встановили місцеві органи влади для тих, хто торгує на них. Про останнє у прес-релізі Львівської ОДА, звісно, жодного слова немає.

"На Львівщині за 8 місяців 2010 року було зафіксоване деяке подорожчання продовольства, воно не було суттєвим, і виявилося значно нижчим, ніж в цілому по Україні.

Тоді як середні ціни на соціальні сорти хліба по Україні зросли на 4,4-4,5%, у Львівській області зростання склало усього від 0,6 до 2,8%. Аналогічна ситуація склалася зі сметаною і соняшниковою олією. Так, сметана жирністю 20% в роздрібній торгівлі по Україні подорожчала на 13,2%, а на Львівщині – усього на 5%. Різниця ж у подорожчанні олії по країні і по області складає більше ніж 10 разів. В цілому по Україні олія подорожчала на 7,5%, а по Львівщині – усього на 0,7%. Показовою є і ситуація з гречкою. Її подорожчання в Україні в середньому склало 95,9%, а у Львівській області – 91,1%", – не може спинитися ОДА в переліку власних досягнень.

Особливо тішить от ця ситуація з гречкою, яку навіть за новою ціною сьогодні можна купити далеко не в кожному магазині.

І врешті-решт, кульмінація релізу: "Статистика свідчить, що Львівська область – одна з найбільш благополучних в Україні в розрізі цінової ситуації на продовольчому ринку. У цьому головна заслуга підприємців області, і обласної влади, їхнього порозуміння і співпраці. Попри несприятливі кліматичні умови цього року, нам вдалося не лише стримати зростання цін на багато продуктів, але і стимулювати здешевлення значної частини продовольства".

От ці заслуги прокоментуємо лише даними обласного державного управління статистики, яким, до речі, далеко не всі довіряють.



Лише сліпий не побачить, що на Львівщині продукти дорожчають найвищими темпами в Україні.

фото: kinopoisk.ru

ІА "Вголос": НОВИНИ