Політичний блок, що об’єднує представників крайнього сходу і заходу України, появу якого так довго прогнозували політологи, відбувся: 5 січня ЦВК зареєструвала виборчий список Партії екологічного порятунку «ЕКО+25%».

У списку з 212 кандидатів – 22 представника Львівщини, причому 12 з них – у першій п’ятдесятці. Представників Донецька і Луганська серед «екологічних» кандидатів 19 у першій п’ятдестяці, у першій сотні – 29, а всього у списку – 37. «Регіонали» відпочивають.

У першу п’ятірку виборчого списку під третім номером увійшов екс-губернатор Львівщини Мирон Янків, а в першій десятці ще два представника Львівщини – ректор Дрогобицького педагогічного університету Валерій Скотний (№ 7) та не прийнятий до БЮТ народний депутат Петро Димінський (№ 9).

Трохи нижче розташувалися червоноградець Віктор Шайтан (№ 22), вірний ординарець Петра Димінського Юрій Шведа (№ 25), заступник губернатора Львівщини часів Мирона Янківа та екс-голова Яворівської РДА Степан Лукашик (№ 27).

Третій десяток відкривають головний лікар Львівського державного онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Ігор Ковальчук (№ 31) та доцент кафедри телебачення і радіомовлення ЛНУ ім.Івана Франка Андрій Юраш (№ 33).

На десять сходинок нижче стоять в.о. директора підприємства «Український автомобіліст» Андрій Корчинський (№ 42), доцент кафедри ландшафтної архітектури Львівського лісотехнічного університету Ігор Шукель (№ 44) та помічник начальника Головного управління Міністерства з надзвичайних ситуацій України у Львівській області Олег Штангрет (№ 46). Замикає першу п’ятдесятку професор Львівського медичного університету Антоніна Ященко (№ 50).

В однозначно непрохідній частині списку (правда, всерйоз прохідними можна вважати лише перший десяток – Авт.), фігурують заступник голови представництва Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва у Львівській області Тарас Медвецький (№ 58), власний кореспондент радіо «Ера» Оксана Колодрубець (№ 60), стриянин Ярослав Галецький (№ 65), львівські підприємці Андрій Нагірний (№ 72) та Микола Флерчук (№ 84), помічник-консультант народного депутата Ігор Матвійчук (№ 88). Решта львів’ян отримала тризначні номери.

З огляду на вищевказане, можна стверджувати, що Мирон Янків демонструє варту поваги послідовність у прагненні втілити в життя гасло «Схід і Захід – разом» саме у напрямку «геополітичної осі» Львів-Донецьк. Шкода тільки, що в процесі руху в напрямку Сходу «Еко+25%» не звабила райдужними перспективами не менш активного борця за об’єднання України — Тараса Батенка, який у своїй черговій програмі на ЛТБ міг би неабияк допомогти просуванню цієї ідеї.

ІА "Вголос": НОВИНИ