15 червня у львівському Музеї ідей відкрилася виставка «Тут і зараз», яка у формі документального фото відображає невідомі для багатьох львів’ян образи сучасної Іспанії. Іспанську сторону представляв торгово-економічний аташе Посольства Іспанії в Україні Алехандро Ньєто.

Пане Алехандро, окрім відкриття виставки іспанських фотографів, у програмі Вашого перебування у Львові були також зустрічі з представниками місцевої влади. Які теми обговорювалися?

Так, у мене була зустріч із першим заступником голови Львівської обласної державної адміністрації паном Янківим та іншими представниками обласної влади.

Ми обговорювали багато речей. Я вперше у Львові і це моя перша зустріч з представниками місцевої влади, тому нам довелося говорити про все, а найголовнішим результатом зустрічі є те, що нам потрібно зустрітися ще раз і зробити це якнайшвидше, тому що існує багато можливостей розвитку двостороннього співробітництва.

Я також зустрівся з першим заступником міського голови Львова, з яким ми обговорили подібні теми, зокрема й у культурній сфері. Пан посол попросив мене звернути особливу увагу на те, що Посольство Іспанії свідоме важливості культурної співпраці, а не тільки економічної. Ми відкриті для започаткування різноманітних проектів у Львові.

Що приваблює Посольство Іспанії у Львові, зокрема, в економічній сфері?

Більшість українців, які сьогодні живуть, вчаться або працюють в Іспанії, походять саме зі західної України. Це означає, що Іспанія не є чужою для українців цього регіону. Багато українців повертаються з Іспанії до України і вкладають заощаджені кошти у місцеву економіку. Також є кілька іспанських компаній, які працюють в Україні та, після 3–4 років роботи у Вашій державі, починають виходити на високий рівень діяльності. Цих компаній не багато, але вони представляють різноманітні сектори економіки.

Це, наприклад, компанія ХОКА, яка спеціалізується на цивільному будівництві, спорудженні очисних споруд, транспортної мережі. Ця компанія сьогодні веде роботи з покращення міської інфраструктури та реконструкції автомобільних доріг. (Цього року компанія ХОКА перемогла у конкурсі на реконструкцію ділянки дороги Київ-Харків – Вголос).

Є також компанія DELAWARE, яка займається інформаційними технологіями. Вона співпрацює з органами місцевого самоврядування, допомагаючи у вирішенні різноманітних проблем.

Працює також кілька фабрик у галузі обробітку деревини, які створюють чимало робочих місць.

Найважливішим у двосторонніх відносинах між Іспанією та Україною сьогодні є пошук шляхів максимального використання величезного потенціалу наших країн – двох великих європейських країн, із великими і дуже важливими економіками, які повинні розширювати свої економічні відносини. З цією метою ми намагаємося посилювати як інституційні зв’язки на державному рівні, так і приватні відносини, прямі контакти між підприємствами і компаніями.

Чи можемо сьогодні говорити про конкретні іспанські компанії, які готові інвестувати в українську економіку і, зокрема, у господарство Львівської області?

Так. Хоча сьогодні в іспанському баченні України переважають ризики. Іспанські підприємці бачать, що правова основа для ведення бізнесу в Україні не покращується, що існують перепони законодавчого характеру, бо правовій базі бракує чіткості, вона може змінюватися у непередбачуваний спосіб.

Дуже багато великих, величезних іспанських компаній, компаній світового рівня, які працюють у різноманітних секторах економіки, таких, наприклад, як соціальна інфраструктура чи енергетика, і які вже мають свої представництва у сусідніх до України державах – Польщі, Угорщині, Словаччині, Румунії та Росії – приглядаються до подій в Україні. Мені відоме їхнє зацікавлення, тому що представники цих компаній звертаються до нас за різноманітною інформацією про Україну. Але вони все-ще чекають, чекають політичної стабілізації, чіткості в законодавчій основі ведення бізнесу, скорочення перепон, тобто, вони чекають зменшення ризиків.

Звичайно, є велике зацікавлення Україною, яка володіє значним потенціалом економічного зростання, завдяки чисельній, освіченій і добре підготовленій робочій силі та вигідним умовам свого становища, але ми все-ще чекаємо розвитку подій.

І тут не йдеться тільки про бажання продавати на українському ринку власні товари, але й про створення в Україні своїх підприємств, інвестування свого капіталу, технологічних нововведень, нових форм виробництва і багато іншого. Галузей виробництва, цікавих для іспанських підприємців, є дуже багато. Ми, наприклад, можемо ефективно співпрацювати для розвитку туризму – двостороннього туризму.

Адже іспанці, як правило, не знають України, а щоб знати, потрібно подорожувати.

Нам потрібно розширювати взаємні зв’язки як на рівні економічного співробітництва, так і в індивідуальній площині. Наприклад, у даний час посольство працює над збільшенням обміну студентів і викладачів, що дозволить нам розширити межі співпраці.

Зрештою, наші перемовини з керівництвом місцевих органів влади у даний час полягають у визначенні конкретних і короткотермінових заходів, і я сподіваюся вже в найближчому майбутньому повернутися до Львова разом із паном послом.

За підсумками своєї роботи, Ви сьогодні можете виділити кілька характерних рис України, які могли б зацікавити іспанських підприємців?

Сьогодні іспанці мають певну перевагу в цьому питанні. Наше уявлення про Україну та українців формується не лише під впливом ЗМІ, – а ми знаємо, що в інформаційних повідомленнях є дуже багато негативу, – ми маємо можливість спілкуватися і працювати з великою кількістю українців, які живуть в Іспанії, і які, хочуть вони цього чи ні, впливають на наші уявлення про Україну. Багато іспанців мають друзів або знайомих українців і саме це формує уявлення про Україну.

Уявлення про Україну серед іспанців є позитивним. Ми знаємо, що українці є приємними, дуже працьовитими та ініціативними людьми, які легко пристосовуються до обставин. Це навіть не уявлення, а досвід співжиття. І це основоположне.

Що Ви могли б порекомендувати іспанським підприємцям, які б хотіли започаткувати свою справу в Україні?

Аби вони добре підготувалися, щоб не приїздили до України з думкою: приїду і на місці побачу, що треба робити. Тому що є дуже багато легших для започаткування власного бізнесу країн, де система є набагато подібнішою до іспанської. Тому вони мають бути добре поінформованими і, передусім, чітко розуміти, що Україні в даний час бракує стабільності, що їм не вдасться досягти швидких результатів. Але також вони повинні знати, що це велика країна, з великим ринком і великими можливостями.

ІА "Вголос": НОВИНИ