Бомонд альфонсів

Нещодавно українців, які досі вірили у чесних демократичних журналістів, шокував квартирний скандал, пов'язаний з купівлею демократичним журналістом Сергієм Лещенком елітної столичної квартири за триста тисяч доларів. Ще більш обурливим для народу стало виправдання Лещенком своєї багатомільйонної покупки: мовляв позичив гроші у начальниці в кредит та виплачуватиме борг за рахунок своєї дівчини-діджея, яка «непогано заробляє». Отож один з нібито авторитетніших вітчизняних журналістів визнав себе альфонсом, хоча насправді громадськість чудово розуміла: у головного борця з корупцією є незаконні доходи. Офіційні декларації доходів і Сергія Лещенка, і його дівчини Анастасії Топольської менші, аніж вартість нової квартири. І все це відбувається на тлі активної та показової антикорупційної діяльності Лещенка, зокрема позування перед телекамерами у футболці «Ukraine fuck corruption», в той час як громадськість пов'язувала з ним сподівання на зміни та реформи в цій країні. Як виявилося, бомонд української журналістики складається з альфонсів.

 Не встигла країна відійти від розчарування Лещенком, як українців спіткав новий шокуючий скандал навколо ще одного «демократичного журналіста», борця з корупцією і відомого прихильника люстрації Єгора Соболєва.  Цей народний захисник опинився в центрі уваги ЗМІ, після того, як журналісти відшукали його віллу в елітному селі Горбовичі (неподалік від Києва). Ще в лютому голова Комітету Ради з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв пропонував оголосити 2016 роком створення в Україні нової традиції: звільняти з роботи кожного чиновника, який збреше в своїй декларації про майно і доходи. «Кожен чиновник, який збреше в своїй декларації про майно і доходи, повинен вилітати з державної служби. Як би і за кого б він не тримався», - писав демократичний журналіст у «Facebook».

Згідно з журналістським розслідуванням та офіційною декларацією Соболєва, виявляється, що в середовищі демократичних журналістів-антикорупціонерів з’явився ще один альфонс. Судячи з декларації про доходи, основний годувальник в родині Соболєва - дружина, телеведуча ТСН Марічка Падалко. У 2014 році загальний дохід Соболєва склав 38,9 тис. гривень, натомість його дружини - 329,5 тис. гривень. Тобто жінка заробляє в десять разів більше за чоловіка - нардепа і журналіста. У 2015 році Соболєв отримав 78,2 тис. грн зарплати, а також 2460 гривень гонорару від «Міжнародного центру перспективних досліджень і 2124 гривні від «Української правди». В той же час його дружина Марічка Падалко заробила аж в п'ять разів більше. Її зарплата склала 450,9 тис. гривень. Також в декларації вказано, що Соболєв володіє двома земельними ділянками площею 800 кв. м і 136,9 кв. м в селі Горобовичі, які з’явилися у нього кілька років тому і вартість яких значно перевищує його офіційні доходи. В ефірі одного з телеканалів Соболєв прямо заявив: «Так, я живу за рахунок Марусі. Вона працює телеведучою і це та жахлива ситуація, коли більшість доходів в сім’ї заробляє дружина». Сам факт, що Соболєв не соромиться на всю країну заявляти, що живе за рахунок жінки і фактично є альфонсом, свідчить або про цинічну брехню, або про те, що демократичний журналіст вважає українців повними дурнями, якщо приготував для громадськості таке виправдання.

Корупціонери проти корупції

Хоча багатьом зрозуміло, що українські політики вже традиційно прибіднюються і переписують свою власність на дружин та родичів, щоб приховати свої незаконні доходи, хоч і при цьому виглядають типовими альфонсами. Насправді впливові політичні журналісти та хедлайнери політичних ток-шоу, а тим більше народні депутати, мають досить великі, але не афішовані доходи від своєї політичної діяльності. Це і лоббізм, і джинса у мас-медіа, і лояльні інтерв’ю на популярних сайтах, і замовні матеріали олігархів проти конкурентів, і заангажовані журналістські розслідування, і маніпулятивні, але переконливі статті та блоги в інтересах певних партії і конкретних політиків. У кишенях популярних журналістів можуть осідати десятки тисяч доларів лише за одну виборчу кампанію, а ті, хто регулярно працює на олігархів та провідні партії, живуть дуже небідно. В пресу інколи потрапляють розцінки, озвучені зокрема олігархом Ігорем Коломойським, про те, що замовна стаття на популярному сайті у передвиборчий час коштує мінімум 10 тис. «зелених». А Соболєв у своїй декларації зазначає, що у 2015 році заробив лише 2124 гривні гонорару від «Української правди».

Такі цифри мали б викликати обурення у громадськості, адже всім зрозуміло, що кореспондент районної газети заробляє в місяць більше від своєї журналістської діяльності, а такий відомий журналіст як Єгор Соболєв офіційно заробляє за рік. Або ж борець з корупцією та прихильник люстрації корупціонерів банально приховує свої справжні доходи. В цьому якраз і полягає чи не найбільша проблема українців, коли єдиною реальною протидією і альтернативою корупціонерів при владі є корумповані професійні борці з корупцією.

В системній політичній корупції на сьогоднішній день беруть участь всі без винятку політичні сили і  якщо оприлюднити повний обсяг так званої «чорної бухгалтерії» «Партії регіонів», то іміджеві втрати загрожують багатьом впливовим нинішнім політикам, журналістам і демократичним громадським активістам. Однак демократичні журналісти, які себе презентують як останню надію громадянського суспільства, у поясненні своїх реальних доходів та статків не гребують навіть чоловічою честю та гідністю.

Українцям у скандалі навколо доходів та маєтку Соболєва залишається вибирати між двома версіями. Або демократичний журналіст є альфонсом, який «живе за рахунок Марусі», але тоді виникає запитання: як може такий чоловік бути для нації суспільним авторитетом і розповідати українцям про управління державою? Або ж Соболєв готовий радше виставити себе посміховиськом і альфонсом перед всією країною, аби лише приховати розміри своїх справжніх доходів та статків.

Валерій Майданюк, політолог, спеціально для «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ