Анатолій Биць — голова Львівського обласного штабу Народного блоку Литвина

Львівський обласний штаб Народного блоку Литвина отримав керівника — 6 січня на цю посаду призначено Анатолія Биця, депутата Львівської обласної ради, голову Бродівської районної організації Народної партії, голову правління ВАТ „Бродівський завод сухого знежиреного молока”. Про призначення на посаду, плани блоку Литвина щодо виборів на Львівщині та про ситуацію в Народній партії — інтерв’ю з Анатолієм Бицем.


Чому вибір керівництва щодо посади керівника штабу блоку впав саме на Вас?

Перш за все хотів би зазначити, що посада керівника штабу Блоку Литвина на Львівщині — це велика відповідальність і почесний обов’язок для мене. Не секрет, що блок прискіпливо підійшов до вибору кандидатури керівника і довго проводив відбір. Чому вибір пав саме на мене? Ну, напевно, тому що керівником повинна бути особа, яка не є державним службовцем – це одна з умов. Я не є державний службовець, я працюю у колективному підприємстві. Крім того, я маю досвід громадської роботи, бо очолюю Бродівську районну організацію Народної партії, я депутат обласної ради цього скликання, секретар фракції Народної партії у Львівській обласній раді, секретар комісії з питань АПК.


Чи сформовано штат працівників виборчого штабу?

Я очолюю штаб лише від 6 січня, але штаб вже сформований, маємо працівників. Також в режимі штабу працює секретаріат обласної організації Народної партії. Штаб забезпечив представництво блоку у територіальних і дільничних комісіях, сформовані списки імовірних кандидатів у депутати місцевих рад. Зараз ми проводимо співбесіди, вивчення рейтингів, щоб завершити і затвердити списки кандидатів в місцеві ради.

В Народний блок Литвина ввійшли ще дві партії, крім Народної. Що ці партії представляють собою на Львівщині?

Це дві партії – Українська селянсько-демократична партія і партія „Справедливість”.

Щодо Української селянсько-демократичної партії, то свого часу я був в ініціативній групі, яка створювала цю партію, адже саме зі Львівщини ця партія бере свої витоки. Її установчій з’їзд відбувся 1990 року. Вона була зареєстрована, до речі, під другим номером в Україні й проіснувала до 1996 року. У 1996 році Львівська обласна організація Української селянсько-демократична партії повним складом, за виключенням деяких членів, увійшла в Аграрну партію. На сьогодні хоч ця партія і є небагаточисельна ми маємо на рівні України угоду з нею про виборчий блок і повинні по квоті надати її представникам частину місць у списках.

Що стосується партії „Справедливість”, то, звичайно, вона більш відома як партія Чижа Івана — тут теж на рівні України підписана угода. Ми повинні блокуватися, переговори йдуть, разом створюємо штаби. Чи принесе вона нам додаткові голоси, покажуть вибори...

Наші члени партії не сприйняли з великим ентузіазмом партію Чижа, яка нещодавно реально появилася на Львівщині. Отож складно говорити про її реальний потенціал. Відносно ж Української селянсько-демократично партії, то тут застережень серйозних не виникає, адже ця партія тут народилась, вона демократичного спрямування, захищає село...

Ви вважаєте ці партії зможуть забезпечити необхідну кількість представників для списків блоку в місцеві ради Львівщини?

Щодо квот у списку до парламенту, то Народна партія має 80% місць, відповідно, по 10% — Українська селянсько-демократична партія і партія „Справедливість”.
На обласному рівні ми зараз працюємо над тим, щоб чітко визначити і квоти і заповнити їх реальними кандидатами.
Що ж до голоси виборців, то тут нам доводиться розраховувати перед усім на електорат Народної партії. Партнери по блоку навряд чи нам додадуть багато голосів на цих виборах, проте в майбутньому будемо покладатися і на їх реальну підтримку.

Свого часу Володимир Снітинський оприлюднив списки до міської та обласної ради Львова. Що буде з цими списками? Вони дійсні чи їх буде перезатверджено?

Пан Снітинський оприлюднював списки, в основі яких покладені внутрішньопартійні рейтинги. Але згідно виборчого законодавства, офіційне затвердження списків відбудеться на міжпартійному форумі, тому я не можу гарантувати, що зміни не відбудуться. Робота йде, пропозиції погоджуються з керівництвом районних організацій...

Тобто склад списків буде змінено?

Переважна більшість людей в списку, оприлюдненому Снітинським, я думаю, будуть підтримані відповідними конференціями.

А коли будуть конференції?

Точно сказати не можу, бо згідно виборчого законодавства висування кандидатів починається 13 січня і кінцевий термін 14 лютого. Отож час ще є.

Якщо проаналізувати дії блоку по підготовці до виборів, то можна помітити, що агітація ведеться практично тільки з Києва. Що ви збираєтесь робити, щоб привернути увагу львівських виборців?

Згідно виборчого законодавства передвиборна агітація розпочинається з дня реєстрації кандидатів. Оскільки на рівні ЦВК наш блок зареєстровано, то ми можемо проводити агітацію.


Чому ми її не проводимо? Бо офіційно виборча кампанія у нас ще не почалась – як тільки зареєструємо кандидатів, тоді почнемо. І я б хотів сказати, як ми себе відчуваємо на рівні області та районів — членам нашої партії та кандидатам від блоку перед виборцями червоніти нема чого. Бо на Львівщині колишня Аграрна партія свою прихильність до демократичних перетворень проявила ще в 2003 році, коли члени фракції „Ділова Львівщина” на засіданні сесії Львівської облради дали принципову оцінку діям тодішньої влади. Тоді було політичне голосування за підтримку чи не підтримку входження в ЄЕП, і якраз наші депутати проголосували проти. За це вони буквально через 24 години були звільнені з роботи. Ми ще відтоді заявили про свою позицію, що настав час міняти авторитарний режим. Виборці також пам’ятають, що коли у парламенті утворилась фракція Аграрної партії, вона зробила декілька заяв, зокрема, в яких засудила диктаторські дії тодішньої влади, влади Кучми-Януковича. Львів’янам це все добре відомо. Нагадаю, що після революції, усі голови адміністрацій-члени НП, які були звільнені за політичними мотивами, знову були затребувані новою владою. На сьогодні той же Петро Комар очолює регіональне відділення фінансового моніторингу, Ярослав Янишин є начальником управління автомобільних доріг у Львівській області, Анатолія Дейнеку повернули на посаду начальника управління лісового господарства…
Люди, які сьогодні очолюють списки блоку у місцеві ради на Львівщині — це люди, які себе не заплямували.

Все ж попри те, що Ви сказали, під час виборів президента Аграрна партія більше схилялась до підтримки Януковича...

Я зі всією відвертістю заявляю, що на Львівщині Народна партія ніколи не підтримувала злочинний режим. Більше того наші представники разом з представниками «Нашої України» чинили опір і відстоювали інтереси народу — ми створили більшість в облраді разом із фракцією „Наша Україна”. Особисто я, інші, які були через політичні мотиви переслідувані, – то й же Янишин, то й же Комар, Шмігельський — відкрито всім скажемо, сотні прикладів приведемо, що ми були в ці нелегкі часи з народом. Ми в цій справі не маємо ніякої тіні за душею.

Зрозуміло, але повертаючись до виборчої кампанії — Ви так і не сказали, які саме акції проводитиме Народний блок Литвина на Львівщині?

Наразі блок веде активну рекламну кампанію на Львівщині: всюди змонтовані наші біг-борди „Ми”. У планах — проведення зустрічей з виборцями і інші агітаційні заходи, не заборонені чинним законодавством. Що я можу обіцяти, що наша кампанія буде лише позитивною, блок ніколи не буде вдаватися до так званого «чорного піару» і бруду. Як це собі дозволяють деякі інші учасники виборчих перегонів.

А чи обговорювалась в обласні організації НП та у штабі питання відставки уряду?

...На останньому засіданні сесії Львівської облради фракція „Наша Україна” виступила із заявою щодо відставки уряду, в якій було висловлено недовіру фракціям парламенту, які голосували за відставку уряду. З цього питання виступив голова фракції НП у облраді Петро Комар. Заява була проголосована, фракція голосувала у вільному режимі, як хто хотів. Ми по цьому не приймали якогось консолідованого рішення. Ми — фракція обласної ради, не Верховної, в нас є своя так би мовити автономія.

Так все ж фракція підтримала відставку уряду чи ні?

Наша фракція у Верховній раді підтримала, а ми, депутати облради, дали неоднозначну оцінку цій події. Тому якось коментувати це, особисто я «за» чи «проти», вважаю недоречним.

Які Ви бачите шляхи виходу з ситуації, яка склалась навколо голови партії на Львівщині Володимира Снітинського? Зокрема, прокоментуйте заяву Петра Комара з цього приводу...

Офіційної заяви чи у виконком чи у раду партії від Володимира Снітинського не надходило. Відомо, що його зареєстровано в списку кандидатів до ВРУ іншої політичної сили. Якщо б ми мали якісь заяви від нього, то можна було б про щось говорити. Тому я від коментарів наразі утримаюсь. Ми проведемо у найближчі дні з цього приводу виконком і тоді обсудимо наші дії. Але мене тішить те, що дії Снітинського не призвели до послаблення дисципліни у рядах партії. Жодна інший член партії наразі не заявив про своє бажання покинути наші ряди. В нас є певна стурбованість, але офіційно ми цього не коментуємо, бо немає офіційних заяв.

Тобто Снітинський залишається наразі головою обласної організації Народної партії?

Ну що я можу сказати? Заяви про вихід з партії він не подавав.

А яка Ваша особиста позиція?

Я вважаю, буде виконком, ми запросимо його, дамо якусь оцінку і все.

А щодо заяви Петра Комара про те, що не лише Снітинський, але й інші члени партії невдоволені політикою її центрального керівництва?

Я безпосередньо не ознайомлений з нею і не говорив з Комаром на цю тему... Наразі ж мені здається, що він вважає питання відкритим, отож прокоментував майже, як я.

Скажіть будь ласка, чи буде підтримка від Народного блоку Литвина котромусь із кандидатів на посаду міського голови Львова? Можливо, буде свій кандидат?

Свого кандидата не буде однозначно, а кого будемо підтримувати ми ще проаналізуємо і напевно задекларуємо котромусь із кандидатів підтримку.

А Ви могли б сказати хоча б кого Народний блок Ливтина точно підтримувати не буде?

Не будемо підтримувати кандидатів, які є ставлениками опозиційних партій – комуністів, СДПУ(о), „Партії регіонів”, а серед інших кандидатів ми зорієнтуємось, проведемо переговори і здекларуємо свою підтримку.

А щодо інших міст Львівщини, чи будуть там кандидати від блоку на посади міських голів? І якщо будуть, то де?

В Дрогобичі будемо мати свого кандидата. Та практично в кожному районному центрі. Де не буде свого кандидата, будемо декларувати комусь свою підтримку. На місцевих виборах наша регіональна організація має право маневру і так і будемо поступати.

Який відсоток голосів Ви прогнозуєте блоку Литвина на Львівщині?

Ми хочемо бути реалістами і тому ставимо собі завдання: на Львівщині добитись від п’яти до восьми відсотків.

Чи є у Вас програма дій в складі облради після виборів?

Є. Ми надіємось увійти обласну раду, всі районні, міську. Перша наша дія після перемоги — це створити фракцію, потім сформувати більшість...

...Ця більшість буде пропрезидентська?

...Напевно. Далі, я міг би тут сказати ширше. Щодо області, то тут теж прийнято бюджет. Я скажу, що вперше фракція Народної партії ініціювала на попередній сесії розгляд питання про стан села, де ми дали оцінку становища в селі в області як критичне і було задекларовано, щоб в бюджеті області виділити 10 млн. грн. для підтримки села. Бюджетна сесія це підтримала. Ми й інші маємо пропозиції. Ми створені на базі Аграрної партії, тому нас більше тягне до аграрного сектору. Тому ініціюємо декілька програм в сторону підтримки індивідуальних сільських господарств тощо.

Якщо наша фракція пройде в обласну раду, серед нас є фахівці всіх галузей сільського господарства і ми сьогодні декларуємо, що члени нашої партії можуть очолити галузеві управління, якісь об’єднання. Ми будемо готові очолити районні, міські ради і не те, що попробуємо себе, а я надіюсь, що наші кадри будуть нормально працювати, бо вони весь час були затребувані.




ІА "Вголос": НОВИНИ