Час розкидати каміння, а час його збирати… У Львові знову мерські вибори. Пять років тому кандидати готові були пообіцяти нам що завгодно, лиш би ми за них проголосували, а вони обійняли таку бажану посаду. Настав час звірити обіцяне та зроблене, посортувати, де - пшениця (реальні справи), а де - полова (піар), а, відтак, підтримати людей діла та покарати пустословів.

Нерви від ЄВРО

Коли УЄФА прийняло рішення проводити Чемпіонат світу з футболу 2012 зокрема і у Львові, горожани, звичайно, дуже зраділи, адже уявили собі притік інвестицій, а це нові дороги, відремонтовані архітектурні памятки, сучасні транспорті розвязки. Здавалося б, мер отримав шанс виконати свою обіцянку щодо залучення 1 млрд .грн. інвестицій. Проте, мабуть, він прагнув чогось іншого. Бо як тоді пояснити, чому ще на старті інвестори – іноземні чи місцеві - були відкинуті? Подейкують, не зійшлись з мером у сумі відкату.

Міський голова знехтував і конкурсною комісією для відбору інвестора. Відлякавши інвесторів, мерія опинилась сам на сам у час кризи з обєктом, який їй був не під силу для звершення. Довго не думаючи, взялись будувати стадіон за наші з вами гроші. Як зручно працювати з бюджетними коштами! А нас питали? Що нам важливіше – відремонтований підїзд, ліфт, збудований садочок – чи стадіон, який згодиться лише на кілька матчів, і який нам не приноситиме користь?

Більше того, забравши в людей сотні мільйонів гривень, мерія ще й позику взяла вартістю 300 млн. грн. під 20% річних. А ще порахуйте витрати на Департамент з питань “Євро-2012”, зарплата заступника міського голови Львова з питань “Євро-2012”, оплата проекту компанії “Альпіні” - 36 мільйонів гривень, потім ще 2,5 мільйона євро – фірмі “Арена Ком”… Може у передвиборчій програмі мер мав на увазі не інвестиції?

Призначення урядом куратора будівництва та відсутність повноцінної проектної документації свідчить про повну неспроможність Андрія Садового реалізувати такий масштабний проект. А ще безперервна дискусія про те, чи збудує Львів стадіон завдали непоправної шкоди репутації місту. Не зрозумілим тепер є права спільного управління стадіоном і куди пішли призначені нам мільйони?

Сміття та люди

Другий шанс залучити крупного інвестора Андрій Садовий мав, вирішивши проблеми нещасних жителів Грибович. Вони втомились страйкувати, очікуючи екологічної катастрофи чи епідемії. Питання про припинення експлуатації сміттєзвалища неодноразово піднімалось, грибовичани чули обіцянки, обіцянки… та все кануло в лету.

Дорогі дороги

Безперечно, ремонтом доріг відчитуватиметься мер перед виборцями. А яким нам запамятається цей ремонт? Ремонтують всюди одразу - шалені пробки просто виснажують львівян. Як показує досвід, з усіх доріг, що зроблені в місті Львові з почату каденції Андрія Садового, жодна не доведена до кінця. Вже відремонтовану вулицю одразу перекопують, щоб, наприклад, замінити водопровідну трубу.

Неякісне виконання робіт просто вражає. За півроку-рік проводяться ремонти по два рази. Згадайте провулок Крива Липа чи вулицю Ужгородську. Або злочинний простій робіт на дорозі біля оперного театру. А все тому, що тендери не справжні, адже премагають фірми, де всього три працівника і жодної техніки. А відтак і відповідний результат - шалені витрати та сумнівні результати.

Гральний бізнес чи гра у бізнес

Не заважаючи на декларацію боротьби з гральним бізнесом, у Львові і надалі відкривались нові гральні салони.

Скандалом вилилась у пресу інформація про з’ясування законності укладення договорів суборенди приміщень, у яких донедавна знаходились районні військкомати міста Львова. Як стало відомо, сьогодні існують договори суборенди даних приміщень з комерційними структурами за, звичайно, «смішні» гроші. Серед засновників даних підприємств - депутати міської ради або родичі керівництва Львівської мерії.

Відома мережа у м. Львові об’єктів громадського обслуговування мережі «Холдингу емоцій!FEST» взагалі працює нелегітимно під покровительством мера.

А як Вам інформація про те, що місто поклало депозит – 39 млн.грн. - чомусь не у банк з найвищим рейтингом довіри, а у сумнівний - “Українська фінансова група”.

Заради наживи мерією нехтувалось навіть святим у Львові – історико-архітектурною спадщиною, і як результат з’являлись такі ідеї як підземні паркінги, проекти готелей монстрів, заливання бруківки бетоном, нищення фонтанів, загроза втрати Вірменського собору, перспектива забудови знаменитих фортифікаційних споруд на Цитаделі..

Я і моя молода команда

Одна з яскравих обіцянок Андрія Садового – конкурсний підбір команди професіоналів та не допущення кумівства! І як результат – жодних конкурсів, а у мерії запропоновано працювати одразу 5 кумам.

Ще десять років тому містом керували 250 осіб, а нині – 1900. Шістдесят клерків займається лише тим, щоб піарити діяльність мерії! Замість обіцяного скорочення штату - він збільшився на 300 осіб, затрати на утримання апарату зросли більш ніж удвоє.

Невиконані обіцянки можна перелічувати довго – і про не підвищення тарифів, і про спеціальний статус Львова, і про щомісячні зустрічі з журналістами, і прообіцяні велодоріжки, і робота відділу культури, де свято пива-шоколаду-пампуха забирає бюджетні гроші від аварійний об’єктів, а збагачує приближені до мера комерційні структури, скоротити штат чиновників, за перший рік запровадити стовідсотковий облік води, до кінця 2006 року зробити 100 % освітлення, підтримувати проект «Самопоміч» і т.д. Ви самі можете продовжити список.

Цікаво, що за результатами експертного опитування, проведеного Українською соціологічною службою, Андрія Садового визнано найгіршим мером України. Згідно з результатами моніторингу громадської думки “Рейтинг мерів міст та рівень довіри до політичних партій”, що його провели ГО “Демократичні ініціативи молоді” та Спілка молодих політологів України, мер Львова отримав найнижчий рівень довіри у громадян серед міських голів обласних центрів України.

Втім є і хороші сторони перебування мера Садового на посаді – красиво прибраний центр міста, нові лавки, каток, клумби.. Багато хто називає це красивою обгорткою, а методи роботи мера - гуляння містом, одягання вишиванок на статуї біля Ратуші, жива шопка у центрі – всього лиш красивими піар ходами, щоб відволікти нашу увагу та створити видимість роботи. Вся діяльність нашого мера нагадує мені славнозвісне лазерне шоу.

Пригадуєте, Андрій Садовий запросив усіх на нього, львівяни тижнями терпіли не зручності у звязку з перекриттям центру, мер пообіцяв, що шоу буде видно в небі і навіть на великій відстані його зможуть побачити усі. Львівяни повірили, і я був серед тих, хто видерся на дах будинку спостерігати обіцяне. Та нічого таки не побачив. Шоу бачили лише у ВІП зоні.

Думайте, панове, думайте...

фото: rockages.org.ua

ІА "Вголос": НОВИНИ