На жаль, останнім часом знані шахістки сестри Музичук у ЗМІ згадуються не через нові спортивні звершення. Стриянки епатують своїми демаршами. Марія Музичук кілька тижнів тому не поїхала у Грецію на командний чемпіонат Європи. Мовляв, Міністерство молоді та спорту України має борг перед Марією за матч проти Хоу Іфань, який відбувся у Львові в березні 2016 року. Принагідно, мама шахістки Наталія Музичук попросила у чиновників «особливого ставлення» до доньок. А ось у Міністерстві ці закиди спростували і заявили про відсутність боргів.

Через кілька днів після скандальної ситуації Анна Музичук відмовилась їхати на Чемпіонат світу у Саудівській Аравії через ставлення в ній до жінок. При цьому дівчина готова втратити два чемпіонські титули. «Першим був Іран, потім Саудівська Аравія…Цікаво, де організують наступні чемпіонати світу серед жінок? Незважаючи на рекордний призовий фонд, я не збираюся грати в Ер-Ріяді, що означатиме втрату двох чемпіонських титулів, – написала Анна у Facebook. – Ризикувати своїм життям, одягати постійно абайю? Все має свої межі – і хустки в Ірані було більш ніж достатньо».

У Саудівській Аравії шахістки зобов'язані одягнути абайю: одяг, що закриває тіло з голови до ніг. Його повинні носити усі жінки в країні. Втім, Міжнародна шахова федерація (ФІДЕ) домовилася з організаторами про виняток.  Отож, під час партій жінки не зобов'язані носити хіджаб чи абайю. Жінки повинні вдягати темно-сині або чорні штани, а також білі блузки з високим коміром. Чоловіки також повинні носити темно-сині або чорні штани, а також білі сорочки з відкритим коміром або краваткою.

Попри таке історичне рішення, чи поїде Марія Музичук на Чемпіонат світу – наразі невідомо. «Ми ще не готові прийняти рішення, – заявив «Вголосу» батько і водночас тренер Марії Музичук пан Олег. – Чому? Усе просто, ми проти того, аби крупні змагання проходили в таких країнах, як Іран чи Саудівська Аравія. Більше мені вам нічого сказати». 

Знаний шаховий тренер зі Львова Володимир Грабінський деякий час очолював юнацьку і жіночу національну збірну Об'єднаних Арабських Еміратів. Він розповів «Вголосу» про специфіку ставлення до жінок в арабських країнах.

«В ОАЕ до жінок суттєво лояльніше, ніж в Саудівській Аравії, – каже Володимир Грабінський. – В Аравії лише нещодавно жінкам дозволили керувати автомобілем. Жінка сама не має права прогулятися, навіть вийти із дому без особи чоловічої статі. І це стосується навіть дитини. Там дуже сурові правила. І грати навіть в хустці – не дуже комфортно. Хто звик до такого одягу, має перевагу. І скасування цієї вимоги, звісно, полегшує становище жінок. Хоча я чув, що головний суддя може змусити учасниць Чемпіонату світу одягнути хіджаб в певних ситуаціях. Скажімо, якщо турнір відвідає якийсь їхній поважний чиновник. Але якщо все-таки жінкам  дозволять не носити хіджаб, це знімає проблему».   

Щодо безпеки, то Володимир Грабінський переконаний, що проблем не буде, оскільки організатори спроможні подбати про учасників. «Звісно, потрібно пам'ятати, в якій країні ти перебуваєш, і дотримуватися елементарних заходів безпеки. Тобто на вулицю без супроводу краще не виходити» – каже пан Грабінський.

Нагадаємо, у лютому цього року Чемпіонат світу з шахів відбувався в Ірані. Тоді від участі в турнірі на знак протесту проти ставлення до жінок відмовилася Марія Музичук. Її сестра Анна тоді поїхала в Іран і виступала на турнірі в хустці. Це не завадило їй здобути друге місце змагань.

«Мені здається, що такі країни, як Іран чи Саудівська Аравія, приймають такі форуми, як Чемпіонат світу з шахів, через прагнення показати своє хороше ставлення до жінок та інтелектуальних видів спорту. Вважаю, що ці країни не настільки добре ставляться до жінок, як вони це прагнуть показати» – переконаний Володимир Грабінський.  

Нагадаємо, Анна Музичук – чемпіонка світу серед шахісток віком до 20 років, чемпіонка світу з бліцу 2014 року, чемпіонка світу зі швидких шахів (рапід) та бліцу 2016 року, дворазова чемпіонка України з шахів 2003 та 2014 років.

Олег Петренко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ