Попри попередні заяви, в ньому таки залишили спрощену систему оподаткування (єдиний податок), натомість вводяться нові податки – на нерухомість і з депозитів.

Окрім того, проект передбачає поетапне зниження податку на прибуток (до 16% - у 2014 році), податку на додану вартість (до 17% у 2014 році) натомість зросте податок з доходів фізичних осіб – до 17%, для тих, чиї доходи перевищують 10 мінімальних зарплат, для решти громадян пропонують залишити існуючу ставку в розмірі 15%. Як і обіцяв Бродський, проект передбачає скасування транспортного та ринкового зборів, а також податку на рекламу.

З мальовничою презентацією (виконаною в програмі PowerPoint, до речі) можна ознайомитись на офіційному порталі уряду.

Податкові канікули

Проект передбачає нульову ставку податку на прибуток для підприємців фізосіб, а також для малого бізнесу терміном на 5 років. Для середнього та великого бізнесу, оборот якого перевищує 3 млн. грн. в рік, ставка податку становить 19%.

В подальшому ставка прибуткового податку знижуватиметься на 1% щороку, тобто до 18% у 2012 році, до 17% у 2013-му та до 16% у 2014-му.

«Ми підготували такий проект Податкового кодексу, який базується на принципі скорочення податкового тиску на бізнес. Ми йтимемо шляхом максимальної лібералізації законодавства, але податки повинні платити всі. Ми встановимо, напевно, найнижчий податок в Європі і скасуємо обтяжуючі податки», - прокоментував прем'єр.

За його словами, на першому етапі податкової реформи можливе зниження надходжень до бюджету, проте з 2012 р., коли планується другий етап реформи, очікується збільшення надходжень від оподаткування і збільшення податків в бюджетній сфері.

Окрім того, нульова ставка податку на прибуток на 10 років вводиться для готельного бізнесу та легкої промисловості. Також від оподаткування цим податком звільняються «кошти, спрямовані на модернізацію та нові технології».

Передбачено також і призупинення імпорту в Україну вживаних речей (в народі «секонд хенд»).

ПДВ

Ставку податку на додану вартість у 2014 автори проекту пропонують знизити до 17%. Окрім того, передбачається «автоматичне відшкодування ПДВ» (механізм якого Азаров на презентації не уточнив), а також ввести штрафні санкції для держави за несвоєчасне відшкодування податку. «Відновлюється норма, яка діяла раніше, коли державі за несвоєчасне відшкодування ПДВ нараховується пеня», - пояснив Азаров на презентації.

Міністр фінансів Федір Ярошенко уточнив, що розмір такої пені буде дорівнює 120% облікової ставки Національного банку. «Не буде такого, щоб держава користувалося коштами (які повинні бути повернуті платникам ПДВ)», - сказав Азаров.

Окрім того, проект передбачає звільнення деяких операцій від оподаткування ПДВ, а саме:

- операції з металобрухтом
- операції з зерновими культурами
- операції з технічними культурами (ріпак, соняшник)
- операції з лісом
- юридичні послуги
- консалтингові послуги
- аудиторські послуги
- послуги платників єдиного податку.

«Спрощенці»

Спрощена система оподаткування залишається, але на єдиному податку можуть бути лише ті, чий річний дохід не перевищує 300 тис. грн. Також «спрощенцям» обіцяють спростити бухгалтерський облік та скасувати податковий. Більш детально ці пункти на презентації також не пояснили.

Разом з тим, спрощена система не використовується: при зовнішньоекономічній діяльності та при виробництві підакцизних товарів.

Нові податки

Запровадження податків на нерухомість та доходи з депозитів торкнеться лише незначної частини українців, запевняють автори проекту. Неоподаткована норма на одну людину складає 40 кв. м. (на сім’ю – 100 кв. м. в місті або 200 кв. м. в селі), а ставка податку – 10 грн. за кв. м в рік.

Ставка податку на депозит визначена в розмірі 5%, під дію податку попадатимуть вклади розміром більше 200 тис. грн. За даними Азарова, 90% депозитів в українських банках є меншими від цієї суми.

ІА "Вголос": НОВИНИ