[media=61254,61255,61256,61257,61258,61259,61260,61261,61262,61263,61264] 

Три веселі букви (такі рідні кожній слов’янській душі) на телефонній будці занесені в аннали світового кінематографу голлівудською комедією Поліцейська академія. Таким чином капіталісти на зорі перебудови вибудовували образ ворожого Іншого за посередництва графітного безкультур’я і аморальності совкових емігрантів на благословенній ниві американської мрії.

Минуло 25 років і американська група Мисливці за привидами (Ghost Hunters International) приїхала до Підгорецького замку, щоб слідом за пенсіонерним Д’Артаньяном зняти й своє паранормальне кіно, де будуть досліджуватись різні аномальні явища.

Запросив цих мисливців за прекрасним, незвіданим та таємничим землі вкраїнської дослідник-краєзнавець Ігор Жук. На анонсованій у Дністрі прес-конференції Жук розташувався у шкарах з репертуару Остапа Бендера і в журналістської братії, що масово ламанулась на якісь скандальні  та сенсаційні подробиці з області паранормального почали з’являтись аферистичні передчуття, що їх жорстоко намахали з демонстрацією підгорецьких привидів. І як це часто буває у таких метафізичних областях – таки так – їх намахали з підсмаженою скандалізацією. Бо виявляється, що до запуску передачі в ефір привидні мисливці не можуть оголошувати будь-яких результатів свого дослідження. Тоді для чого Жуку було збирати прес-конференцію?

Привидними мисливцями виявились два мовчазних індуса та їх білий сагіб з васпів, який й проповідував у маси усю правду про аномал в Підгорецькому замку. До пари таким паранормальним персонажам була підібрана й фіналістка цієї дитячої радості домогосподарок – шоу "Битва екстрасенсів" Олена Курілова. Якщо за автентичність Курілової відповідає її персональний сайт, то згідно аферистичної теорії – ідентифікацію цих мисливських персонажів могли довести: будь-який вася з водокачки у фірмовій бейсболці та два індуси з медичного. Питання лише у тому, чому у індусів не було фірмових бейсболок? Що, рабам уніформні елементи не надаються?

Ось така зашифрована братва й привезла на незаймані українські терени, де життя не таке вже й кошерне та достатньо хоррорне та слешерне і без фільмових фантазій, своїх підносних переляків та адреналінів від усвідомлення ситості та потреби чогось екстремального посеред тихої гавані потойбічного (по той бік глобусу) щастя. Але якщо той аномал буде таким, як й минулорічний хіт Паранормальне явище – то такого кіна нам не потрібно. Нас таким не злякати. То тільки вразлива американська душа може давати мільйонну касу такому фільму, з задоволенням переживаючи відчуття, яких у щоденному житті українців – до Оклахоми й трошки.

Та незважаючи на такі життєві перипетії та з огляду на свою духовну конституцію вкраїнський народ все ж тягнеться до чогось такого паранормального. Зрозуміло, що до рівня Гоголя то вже не дотягується, але прополоскати нелегку долю чупакабри (ще одна зараза занесена нам з ворожих територій) – готові усі – і живі, і мертві, і ненароджені. Тим більше, що у Підгірцях й справді якась недобра карма – то привиди у замку випаровуються періодично, то підгорецькі отці вигулькнуть зі своїми догналом греко-католикам, то вже згадана чупакабра. Градус шизи там зашкалює усі допустимі норми.

Отож, марлєзонський балет пресухи докотився до наступних запитань на повному серйозі: а якою мовою говорять привиди?, а чи привиди поліглоти?, а чи розуміли вас львівські привиди (запитання до американців)? Перекладачка зі загадковою посмішкою Джоконди в Луврі повідомляє глибокомудру сентенцію американців: "для того, щоб зрозуміти чим ми займаємось потрібно мислити широко". Ну це вже майже за Цоєм: "Все говорят, что мы вместе, все говорят, но немногие знают, в каком".

Жук нарешті показує фото, де на тлі дверей бовваніє білий силует, який у культурному товаристві прийнято називати привидом. Таку білу силуетність привида Жук пояснює простими словами: "вони там усі такі" та пропонує побавитись у апофенію Фотозбільшення Антоніоні.

І тільки бідному Возницькому дали штуку баксів за таку дослідну чудасію в замку та пообіцяли розрекламувати у всесвітній тусі усі туристичні принади та округлості Підгірців.

P.S. Привид привиду – друг, товариш і побратим. Одночасно з підгірськими привидами на горизонті з’явився й ще один привид – пасічний – Ющенко. Та ще й пообіцяв створити інститут імені себе. У даному контексті, схоже що й Привид Поланського більше схожий на історію Віктора Ющенка та його радистки Кет, аніж на завуальовану хіромантію Тоні Блера та його коханої дружиноньки.

ВІДЕО дослідників привидів.

фотоsauer-thompson.com
 

ІА "Вголос": НОВИНИ