Експерти та політологи розповіли «Вголосу», що загрожуватиме країні, яка не в стані захистити свої кордони.

 

Олександр Скипальський, український контррозвідник, генерал-лейтенант:

Я на цю ситуацію дивлюся не просто, як на ганьбу, приниження держави та руйнування її авторитету. Я на усю цю ситуацію дивлюся очима професіонала з багаторічним досвідом: виключно з точки зору безпеки нашої держави. І я хочу у цьому питанні провести певні аналогії.

Це усе, що відбулося учора, дуже сильно нагадує іншу сцену: свого часу президент Ющенко за п’ять днів до зустрічі, на якій мали розглядати справу ПДЧ – плану дій щодо Членства у НАТО, заявляє, що у нього прем’єр-міністр Тимошенко є агентом іноземної держави.  Тоді європейські міністри подивились на усе і подумали: а якій країні ми маємо надати ПДЧ? Там же президент звинувачує прем’єра у шпигунстві? І відклали це питання у довгий ящик. Про це уже усі забули. А дарма. Бо ж ситуація повторюється: зараз на Генасамблеї ООН має розглядатися питання щодо статусу миротворців на Донбасі. А тут таке напруження… Знову ж таки усі подивляться на це і подумають: а що це за держава?

Тому цю ситуацію можна назвати такою, що компрометує Україну перед усім світом і напряму впливає на її безпеку. І спецслужби наші мають добре вивчити це питання і з’ясувати, хто за цим стоїть, і хто організатори.

Крім того, зараз на порядку денному стоїть питання надання Україні летальної зброї. Як про це можна не думати? Адже США поспостреігють за цією ситуацією і зроблять висновок, що наша влада разом із Порошенком банально не контролюють кордонів. Це одне. І друге: у них таке протистояння між гілками влади та депутатами, що вони можуть і стріляти один в одного. Ще раз повторюся: не можна допускати такого напруження, коли у країні війна. Будь-якою ціною треба зберігати стабільність.  

 

Олег Жданов, військовий експерт:

Події на кордоні, які трапились учора, чітко показали світові одну річ: в Україні не працює закон. Причому показали, що Конституції не дотримуються усі: починаючи від Порошенка і закінчуючи держслужбовцем найнижчого рівня. Прикордонники були на своїх місцях, Нацполіція була, Нацгвардія була… За протоколом вони мали повне право застосувати силу. Більше того: прикордонники зобов’язані були застосувати зброю і відкрити попереджувальний вогонь. І зробити це задля того, щоб попередити незаконний перетин державного кордону.

Словом учора ми показали усьому світові одне: в Україні державна влада – нульова, а президент не здатен приймати адекватні рішення й керувати країною. Увесь світ через це перебуває в шоковому стані. Світові лідери дивляться на нашого президента і думають приблизно так: а з ким ми розмовляємо? Тому я вважаю, що для країн ЄС імідж України просто розчавлений.  І наслідки цього можуть бути згубні: через неконтрольовану ситуацію можуть припинити безвіз.  Європейці можуть подивитися на те, як блокують поїзди, наганяють тисячі озброєних людей на кордон, створюватимуть такий небезпечний і некерованийц хаос, і задуматися: а нащо нам такі загрози. І просто запустять механізм відкликання безвізу. Скажуть: Україна до такого блага – банально неготова. 

У США, своєю чергою, можуть подумати, що летальна зброя, яку вони мали намір виділити Україні, може потрапити у руки бойовиків. А чому ні?

Та й узагалі: я навіть не можу собі уявити ситуацію, що прикрдонна служба США могла б допустити прорив державного кордону і такий безлад. Це нереальна фантастика.  

 

Олесь Доній, політолог:

 

Особисто я вважаю, що учора группа людей перетнула не державний кордон України, а приватний кордон корпорації Рошен. А як інакше можна сказати, якщо волею однієї людини сотнями привозяться «тітушок», зупиняються поїзди на території інших держав та заміновуються українські прикордонні пости.

А знаєте як цю ситуацію оцінюють у світі? А так, що Україна переходить в іншу іпостась: вона сповзає з демократичного шляху й стає недемократично й авторитарною державою. Після обрання Порошенка Україна обрала не демократичний шлях розвитку, а африканський та латиноамериканський. А як інакше: адже зараз уже чітко можна констатувати: окрім монополій в економіці, у нас вибудовуються монополія у політиці. Це страшно: Україна усе далі віддаляєтся від Європи через таке керування, і усе ближчою стає до Росії. Можна сказати, що у нас уже відбувається щось подібне на те, що діється в Росії. 

І додам: революція починається там, звідки йде демократія.    

 

Андрій Золотарьов, політолог, керівник центру «Третій сектор»:

Якщо представники влади їдуть на червоне світло, то рано чи пізно на червоне світло починають їздити люди на ланосах, тавріях, і дешевих іномарках. Усе це має дуже поганий кінець: безпечно буде їздити на таких вулицях тільки на танках. Так само у державі: якщо влада порушує закон і демонструє беззаконня і поводиться як феодал, рано чи пізно і люди починають саме так поводиться. Що може призвести щодо серйозних потрясінь у середині країни.

Але найгірше те, що Європа та світ пересвідчились у тому, що владна вертикаль в Україні дуже хитка. Словом, репутаційні втрати держави – надзвичайно серйозні. Коли нам давали безвіз, то щодо того були дуже жорсткі дискусії в ЄС. Усі побоювадлись того, що Україна не зможе забезпечити щільність кордонів. Відповідно завдяки безвізу Європа може отримати нелегалів, наркотики, трафік зброї. От ті події якраз і додадуть аргументації скептикам щодо того, що кордон в Україні некотрольований.

Зрештою, ми усі знаємо, до яких наслідків призвів  безконтрольний кордон на Сході України – до втрати територій. І якщо у нас далі так вестимуть себе, як учора, і демонструватимуть, що у нас ще безконтрольний кордон на Заході, то цим, безперечно, можуть скористатись. От як Путін захопив наші території? Та прийшов у час потрясіння і почав захищати російськомовних. Зараз також цю ситуацуію можна назвати конфліктною. А якщо є конфлікт, то цим може скористатись якийсь бенефіціар ззовні. Під приводом захисту можуть, наприклад угорську чи румунську меншину. Наприклад, у румунському політикумі піднімають це питання. Бо ж Буковина, скажімо, – це анексована територія. Так що ми дали привід для ще одного зовнішнього втручання.  

 

Юрій Романенко, співзасновник Українського інституту майбутнього:

 

Учорашній прецедент на кордоні може загрожувати розвалом держави. Якщо ми не здатні контролювати свої кордони, то  це означає, що держава не виконує свою базову функцію – забезпечення безпеки. Як тепер Україна може вимагати передачі їй контролю на східному кордоні, якщо ми не можемо контролювати його на Заході, де немає жодних бойових дій?   Це усе посилює позицію Росії. І наші переговорні позиції щодо надання миротворчої місії Україні серйозно послаблюються. І не тільки у цьому питанні. А й у питанні надання нам зброї.

Порошенко вантажить наших союзників різними байками на кшталт: «ми все зможемо, дайте нам Джавеліни і так далі». Але прорив Саакашвілі продемонстрував, що цього не треба робити. Адже прикордонники не контролюють кордони. А якщо вони не виконують свої функції, то хто дасть гарантію, що солдати ефективнго використовуватимуть цю зброю. І взагалі, що можна хоч щось гарантувати в Україні. От на такі запитання доведеться відповідати Порошенкові.

Крім того, ми отримаємо спектр проблем й у середині країни. Думаю, що ми прийдемо до масових протестів з виходом на дострокові парламентські та президентські вибори. Знову ж таки уся ця контрабанда, яка ллється через кордон України, бурштинові республіки та вчорашній прорив України – усе це ланки одного ланцюга.   

 

Адріана Гринишин, Вголос       

 

 

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ