Керівництво ЛК АТП №1 повинно бути змінено, а щодо його керівника Михайла Сидоровича потрібно провести перевірку його діяльності на цій посаді. Із такими гаслами пройшли вже два пленарні засідання новообраної сесії Львівської міської ради. Мер міста Львова і надалі захищає керівника свого комунального підприємства й наголошує, що саме на основі АТП №1 потрібно створити, за прикладом столиці, єдиного комунального перевізника міста. Мотивує мер такі прагнення якнайкраще, проте не все так просто. Про це повідомила прес-служба ГО «За якісний транспорт».

Про «гріхи» на АТП №1 говорили і депутати попереднього скликання, які викрили аферу із закупівлею пального на підприємстві. Говорили і про недотримання графіків руху, ба більше, навіть про фактичну відмову від обслуговування кількох маршрутів, де вже давно не курсує жоден автобус, проте результатів так і немає. ЗВЕРНЕННЯ І ВІДПИСКИ

Новим поштовхом для усунення Михайла Сидоровича з посади стала інформація про травмування жінки. Це сталося 17 грудня. Водій при цьому навіть не зупинився, щоб допомогти пенсіонерці. У цей день відбувалася сесія Львівської міськради, тож депутат Андрій Карбовник закликав Садового викликати на сесію Михайла Сидоровича для дачі пояснень щодо цього випадку.

Спочатку Садовий навіть не повірив у цю інформацію. «Звідки у вас така інформація?» – заявив він на сесії та доручив своїм підлеглим надати йому коректніші дані. Проте слова депутата підтвердили, а заступник пана Сидоровича одразу поїхав до потерпілої в лікарню «залагоджувати вину».

«Що, справді, він навіть не зупинився?» – сказав Садовий у мікрофон на сесії, коли йому доповіли підлеглі про цей випадок. Уже перед завершенням пленарного засідання депутати знову згадали Садовому про бажання заслухати керівника комунального підприємства, проте Садовий наголосив, що після проведення службового розслідування він надасть усю необхідну інформацію на наступному пленарному засіданні.

Водночас прес-служба Львівської міської ради в цей день повідомила, що «жінку, яка травмувалася сьогодні на вул. Тракт Глинянський, госпіталізовано з діагнозом «закритий перелом гомілки».

Як розповів директор ЛК АТП-1 Михайло Сидорович, на зупинці громадського транспорту на вул. Тракт Глинянський при посадці в автобус №29 між пасажирами сталася штовханина, під час якої жінка впала та травмувалася.

«За словами водія, жінка впала та травмувалася на зупинці громадського транспорту, в салон автобуса вона не заходила. Зараз мій заступник поїхав у лікарню до постраждалої», зазначив Михайло Сидорович», – йшлось у повідомленні піар-служби міста.

Відтак 24 грудня на сесійному засіданні депутати знову порушили питання про відставку керівника комунального АТП Михайла Сидоровича. Депутати закликали відправити Сидоровича у відставку негайно.

«17 грудня на вулиці Тракт Глинянський сталася дорожньо-транспортна пригода: жінка випала з переповненого маршрутного автобуса №29, внаслідок чого була госпіталізована з важким переломом ноги.
Нагадаємо, що АТП-1, яке обслуговує цей автобусний маршрут, щороку є одним із лідерів серед комунальних підприємств міста за кількістю скарг та зауважень до його діяльності. Мешканці систематично скаржаться, що автобуси їздять, не дотримуючись графіка руху, пасажирів перевозять у жахливих умовах, водії працюють понаднормово 16-18 годин на добу, що, очевидно, впливає на якість перевезень», – йдеться в заяві депутатів.

Міські обранці нагадують, що ще 2013 року тимчасова депутатська контрольна комісія, яка перевіряла діяльність комунального підприємства, констатувала низку порушень у роботі АТП-1, серед яких: обіг необлікованої готівки, порушення в договорах оренди з підприємцями, відмивання коштів на рекламі.

Також закупівля пального за завищеними цінами, махінації з вживаними автобусами, безпідставні щомісячні технічні консультації на 450 тис. грн та зловживання службовим становищем керівництвом підприємства.

«На минулому пленарному засіданні міський голова дав обіцянку публічно розібратися з усіма обставинами дорожньо-транспортної пригоди на вул. Тракт Глинянський. Проте до сьогодні жодних заходів для вирішення цієї проблеми вжито не було, а технічний стан автобусів та кваліфікація водіїв на маршрутах АТП №1 і далі становлять реальну загрозу життю та здоров’ю пасажирів. Комунальне підприємство АТП №1 перетворюється на невід’ємну складову партійного кооперативу «Самопомочі», де Андрій Садовий, очевидно, покриває будь-які порушення та бездіяльність свої підлеглих.

З огляду на це ми, вимагаємо негайного звільнення із займаної посади директора ЛКП «АТП-1» Михайла Сидоровича, публічного розслідування інциденту на вул. Тракт Глинянський щодо факту травматизму львів’янки на автобусному маршруті №29 та притягнення до відповідальності тих осіб, з вини яких спричинено шкоду здоров’ю мешканки міста.

Зважаючи на те, що директор комунального підприємства АТП №1 Михайло Сидорович є депутатом Львівської обласної ради від фракції «Самопоміч» та батьком депутата Верховної Ради України від «Самопомочі» Руслана Сидоровича, ми звертаємо особливу увагу міського голови Андрія Садового на необхідності не покривати своїх однопартійців. Депутатський мандат від «Самопомочі» не може бути індульгенцією для здійснення корупційних учинків та безгосподарності», – зазначали у зверненні.

Питання до АТП №1 зростають як гриби після дощу. Не так давно водія затримали п’яним за кермом просто на маршруті. Інший водій мало не травмував пасажирів на вулиці Науковій, про що писало видання «Дивись Інфо».

Проте мер Андрій Садовий, схоже, і надалі не хоче бачити проблем на комунальному підприємстві. Під час сесії міської ради він заявив, що наступного року для комунального перевізника закуплять 100 нових автобусів. «Електрон» дасть найкращі ціни й автобуси», – заявив мер Львова.

Щоправда, реагуючи на тиск депутатів, Садовий заявив, що «ще до кінця року на підприємстві буде новий подих і нове дихання». «Ми будемо підсилювати підприємство», сказав Садовий.

Чи означає це відставку Сидоровича – побачимо. Можливо, він, як і Павлів, раптом напише заяву про звільнення за власним бажанням.

Також Садовий заявив, що автобусний маршрут №29 не належить АТП-1, хоча ця інформація не відповідає дійсності.

«Автобусний маршрут №29, з яким нещодавно ми мали неприємну ситуацію з пасажиркою, яка травмувалася на зупинці цього автобуса, не належить АТП-1. На цьому маршруті взагалі працює орендатор. Тому я пропонував би взагалі забрати в такого перевізника ліцензію. Такі речі із травмами пасажирів є неприпустимі», сказав Андрій Садовий.

Проте в договорах із перевізниками чітко вказано, що на цьому маршруті працює саме комунальне підприємство міської ради.

Святослав Товстига, керівник ГО «За якісний транспорт»:

ГО «За якісний транспорт» неодноразово зверталась у Львівську міську раду щодо бездіяльності директора АТП №1 Михайла Сидоровича. Проте у відповідь на наші запити отримували лише відписки.

Під час зустрічі з головою Львівської ОДА ми також порушували питання про кричущі факти халатності та бездіяльності на АТП №1, й Олег Синютка запевнив, що наступного дня матиме робочу зустріч із львівським міським головою, під час якої на підставі нашого листа говоритиме про порушення на комунальному підприємстві.

Під час засідання громадської ради я також публічно звертався до мера Львова щодо цього питання. Міський голова запевнив: якщо вказані факти підтвердяться, то він звільнить керівника Михайла Сидоровича. Проте пройшло вже більше ніж півтора місяця, а зустрічі з мером так і не відбулося.

Виходить, що мер Львова Андрій Садовий знає про порушення, які було озвучено.

Піком бездіяльності став власне випадок на маршруті №29, коли травмувалася жінка. Також прикладом бездіяльності є ситуація з маршрутом №9, де автобуси часто просто не курсують.

Василь Лебединський

ІА "Вголос": НОВИНИ