[media=169146,169147,169148,169149,169150,169151,169152,169153,169154,169155,169156,169157] 

Як я вже згадував у своїй попередній статті про Білорусь, туристів в країні небагато. За офіційними даними й півмільйона на рік не набереться. Колеги з Мінська просто вражені кількістю людей на площах Львова. Чогось подібного на вулицях білоруської столиці уявити важко. Із зрозумілих політико-геополітичних причин українці до сябрів в гості, а тим більше туристи з «далекого» зарубіжжя, їздили донедавна неохоче. Ну окрім росіян, які у своїй союзній державі витрачали шалені гроші на розваги: як то кажуть «напітса і забитса».

До речі, в Білорусії дозволені казино. У кожному більшому готелі круп’є з радістю допоможуть вам розлучитися зі своїми грошима. І ще в такий спосіб поповнюється бюджет. Для чого забороняти азартні ігри, щоб вони йшли в підпілля, у сіру кримінальну зону. Краще цей процес контролювати й заробляти на цьому. Бацька Лукашенка чітко відчуває кон’юнктуру. Тепер його гасло чимось нагадує львівське: «Білорусь відкрита для світу». Криза й острах перед східним неадекватним сусідом змушує білоруську владу шукати партнерів на Заході. І туризм у цьому відіграє важливе значення.

Візитна картка Білорусі

Замки в Білорусі збереглися у тій частині країни, що була «відкушена» у вересні 1939 року Радянським Союзом від Польщі. Найвеличнішим з них є замковий комплекс «Мир», що у 2000 році був внесений до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Розбудова замку розпочалась на початку XVI століття. Понад 200 років ним володіла знатна польська родина Радзивилів. У 1840-х роках замок перейшов до сім’ї Вітгенштейнів, яка продала його у 1891році наказному отаману Війська Донського Миколаю Святополку-Мирському.

Новий власник замку побудував тут родинний палац, виноробний завод, церкву, викопав величезний став. Під час другої світової війни у Мирському замку німці зробили гетто та в’язницю.

Сьогодні замковий комплекс «Мир» є справжньою туристичною перлиною. У його 39 залах працює фантастичний музей з неймовірно цікавими експонатами. Тут проводять міжнародні конференції, бали, лицарські турніри, шлюбні церемонії. В замку є невеликий, на 16 номерів, готель.

Зайти на подвір’я Мирського замку може кожен бажаючий. Однак, щоб оглянути музейні експозиції необхідно купити квиток, який коштує 10 руб. (125 грн) для дорослих і 5 руб. для школярів та студентів. Але побачене вартує цього. До речі, у кожен останній вівторок місяця вхід до музею безкоштовний. І цим варто скористатися.

Недешевими виявились у замку сувеніри. Хоча їх вибір надзвичайно великий. З кожної нової подорожі привожу на згадку дзвіночок. За невеличкий мирський із фігуркою лицаря заплатив 150 грн (у 20 разів більший й оригінальніший китайський мені обійшовся в 10 баксів). Зазначу, що повсюдно можна було розраховуватись банківською карткою.

Недалеко від замку знаходиться діючий римо-католицький костел св. Миколая. Дуже гарний і задбаний. Пані, яка там прибирала, розповіла, що громада невелика, до 100 віруючих. Коли взнала, що я зі Львова, то зраділа і передавала вітання всім українцям.

Перлина імперій Нєсвіж

За якихось тридцять кілометрів на південь від Мирського замку знаходиться ще одна туристична перлина Білорусі – Нєсвіжський замок. Оточений глибоким ровом з водою і валами він є справжньою перлиною замково-палацового будівництва XVI- XVIІІ століть. За вхідною брамою погляду туриста відкривається величезна площа, оточена величними будинками-палацами. Відразу складається враження, що ти не в Білорусі, а десь у центрі Відня, Кракова чи Вроцлава.

Замок у Несвіжі почав споруджувати у 1583 році польський магнат Микола Радзівіл Сєротка. Під час північної війни у 1706 році замок був зруйнований військами Карла ХІІ. Але опісля його знову відбудували. Польські власники замку у 1812 році підтримали Наполеона у війні проти Росії. Тому після втечі французів російська влада конфіскувала весь замково-палацовий комплекс у Несвіжі, а численні скарби були розпорошені по всій імперії. Так, колекція монет та медалей (усього понад 12 тисяч штук) опинилась у Харківському університеті, церковні речі відвезли до Москви, але більшість предметів потрапили до імператорської колекції в Ермітажі.

За кілька століть замок 17 разів міняв господарів. Хто тільки у ньому не стаціонував. До 1939 року його відвідував і Маршалок Польщі Юзеф Пілсудський та президент Ігнаці Мошьціцкі. Під час другої світової війни тут був штаб німецької 2-й танкової групи генерала Гудеріана. Після 1945 року довгий час у палацах функціонував санаторій для працівників НКВД/КГБ та партійної номенклатури, а в 90-х роках минулого століття його місце зайняла оздоровниця для колгоспників. Після розпаду Радянського Союзу комплекс передали Міністерству культури Білорусі.

Понад 10 років тривала ґрунтовна відбудова та реставрація Нєсвіжського замково-палацового комплексу. Його офіційне відкриття відбулось у липні 2012 року. А вже у 2015 році замок було включено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Для того, щоб оглянути унікальні колекції музеїв замку потрібен цілий день. А окрім палаців у містечку є ще й перший у східній Європі бароковий костел Божого тіла та перший в Білорусі жіночий монастир бенедиктинок, найстаріша в країні ратуша, міська брама, Бернардинський монастир, збережений з XVIІІ століття Дім ремісника та в’їздна міська брама.

Вхідний квиток до замку коштує 13 рублів (майже 140 грн). На території комплексу є готель, ресторан, кафе. В останній понеділок кожного місяця – вхід безкоштовний. У вихідні дні неймовірна кількість екскурсантів. Тому поїздку краще планувати на будень. Від Бреста до Несвіжа 260 км, які по добрій білоруській дорозі можна здолати за три години.

Музей Лукашенка в Адміністрації Президента Лукашенка

Історія сучасної Білоруської державності починається з Лукашенка. Принаймні таке враження складається після відвідин музею, що знаходиться в центрі Мінська в приміщенні адміністрації президента Білорусі. Вхід до нього – найдешевший з усіх музеїв. Квиток для дорослого коштує 3 руб. (півтора долара), а студентський – 2,50.

Потрапити до нього можна лише за попереднім записом. При собі необхідно мати паспорт. На вході мусите пройти через брамку металошукача.

Вся експозиція присвячена досягненням білоруської економіки, АПК, науки, спорту. У першому ж залі виставлені документи, пов’язані з обранням Аляксандра Ригоравіча Лукашенка Президентом Республіки Бєларусь. Тут і його перше президентське посвідчення, копії указів та розпоряджень, відео- та фотоматеріали. В принципі цікаво й на таку експозицію подивитись.

А в загальному, тим хто втомився від туристичного шуму європейських міст, я б щиро порадив відвідати Білорусь. Тут чисто, спокійно, гарно, приємно і смачно. І направду є що подивитись. Головне, щоб ви не починали дискусій на політичні теми. Ну такі вже правила у цьому «монастирі». Але це вже історія для іншої публікації.

Андрій Болкун, спеціально для «Вголосу»

ІА "Вголос": НОВИНИ