Нагадаємо, що біля будинку облдержадміністрації у Львові флагшток для державного прапора було встановлено з порушенням всіх норм будівництва, тобто по-партизанськи: без проектної документації; без дозволу міської ради; без оплати роботи і будівельних матеріалів.

Львівська ОДА «кинула» будівельну фірму

Чомусь Львівська ОДА не захотіла розрахуватися за роботи з встановлення флагштока для державного прапора і фірма, яка повіривши владі на слово, виконала роботу в кредит, довго добивалася правди у суді.

Врешті-решт ця фірма просто плюнула і «подарувала» чиновникам свою роботу та будівельні матеріали. Так би мовити, мимоволі стала спонсором будівництва. Хоча жодної офіційної подяки за це, звичайно ж, не отримала.

Львівська ОДА начхала на закони та інші дрібні формальності

З часом нарешті з’явилися на світ проектні документи, необхідні при спорудженні таких об’єктів. Проте, чиновники з ОДА твердо переконані, що борги віддають тільки боягузи, а тому вже другий рік Львівська ОДА боргує Містопроету 7 тис. грн. за підготовку проектної документації.

Міська влада Львова резонно відмовляється приймати флагшток біля будівлі ОДА на свій баланс, бо об’єкт встановлено без погодження з нею. Тобто виходить так, що головний Державний прапор у Львові залишається фактично напівлегальним, немає визначеної юридичної чи фізичної особи, яка б за нього відповідала. Наразі за флагштоком та територією навколо нього з власної ініціативи і за власний кошт доглядає господарський відділ облради. Проте, з формальної точки зору, робить він це все напівзаконно.

Неформально встановлене може бути зняте

Новий губернатор вже додав до державного прапора на цей напівзаконний флагшток прапор олімпійського комітету з нагоди олімпійський молодіжних ігор в Сеулі, а 24 серпня керівники всіх гілок влади (ми в цьому не сумніваємося, бо вибори на носі) відзначаться на церемонії урочистого підняття державного прапора у Львові.

Ми вже не раз були свідками, як деякі закони опротестовувалися і скасовувалися тільки на тій підставі, що були прийняті з порушенням процедури. Звичайно, наразі нова влада не зачіпає атрибутів держави, вона просто змінює її суть, намагаючись вихолостити все українське з держави Україна. Можна бути впевненим, що коли накажуть прибрати флагшток з-під адміністративної будівлі, чиновники швидко згадають про нелегітимність флагштоку.

Хоча насправді навряд чи йдеться про далекі плани львівського чиновництва. Просто у даній справі проявилися найтиповіші чиновницькі риси: дріб’язковість, скупість, зневага до Закону.
 

ІА "Вголос": НОВИНИ