Крапку у судових справах стосовно звання Героїв України для Шухевича та Бандери було поставлено у 2011 році. Тоді, напередодні відзначення річниці заснування Української Повстанської Армії, Вищий адміністративний суд відмовив у допуску до провадження Верховного Суду справи про позбавлення лідера ОУН Степана Бандери і головнокомандувача УПА Романа Шухевича звань Героїв України. 

З цього часу минуло шість років. Українці вигнали з країни Януковича, змінилася влада, в Україні йде війна з московським агресором.  Проте про  відновлення історичної справедливості і далі не йдеться: воїнів УПА не вшановують так, як вони на це заслужили, а Степану Бандері та Роману Шухевичу й досі не повернули звання Героїв України. 

Мовляв, не на часі. Хоча під час війни з Росією – найвищий час визначитись, хто ми: прихвосні, раби і малороси, чи нащадки воїнів Української Повстанської Армії, які мали сміливість воювати з двома найкривавішими режимами ХХ століття.

Чому ж нібито патріотична влада й досі не повернула Степану Бандері та Роману Шухевичу звання Героїв України, забрані промосковським режимом Януковича? Що потрібно зробити для того, аби відновити справедливість?

Про це «Вголос» запитав у Героя України Степана Хмари, директора центру «Українські студії стратегічних досліджень» Юрія Сиротюка, мера Конотопа, учасника російсько-української війни Артема Семеніхіна та екс-судді Конституційного Суду України Віктора Шишкіна.

З часу Майдану минуло майже чотири роки, але Шухевичу та Бандері ще й досі не повернули звання Героїв України. Чому, на вашу думку?

Степан Хмара:

Те, що у Романа Шухевича і Степана Бандери забрали звання Героїв України – це дуже образливо для українців. Це означає, що українці самі себе не поважають, якщо таке терплять. Бандера і Шухевич – це народні герої, їх уже давно визнали. І від ніякої влади їм насправді нічого не потрібно. Але в інтересах українців, щоб ці історичні постаті були юридично визнаними. І це, звичайно, потрібно негайно зробити.

Юрій Сиротюк:

Повернути звання Героїв України Роману Шухевичу та Степану Бандері потрібно уже сьогодні. Адже зараз Україна живе у час війни з Росією.

А Бандера і Шухевич були символами спротиву проти російської окупаційної політики. Саме з ними асоціюється уся боротьба ХХ століття за визволення України. Немає таких історичних діячів, як провідники ОУН-УПА, яких би так сильно ненавиділа Росія.

Червоно-чорний бандерівський прапор, гасло: «Слава Україні!» для українських солдатів є символами сьогоднішньої боротьби проти окупантів. Усі, хто хоч раз був на передовій, знають, які там прапори висять – синьо-жовтий та червоно-чорний.

Бандера і Шухевич вже давно є народними героями України, але окрім того, їм ще потрібно присвоїти звання національних героїв. Хоча, в принципі, вони цього дійсно не потребують, цього потребує сам статус держави. Провідники ОУН-УПА отримали своє визнання історією, народною любов'ю, як в Україні, так і за її межами. Порошенко і всі інші президенти України з часів незалежності після своєї смерті не матимуть й відсотка від тієї народної довіри і слави, що має Степан Бандера.

Віктор Шишкін:

З політичної точки зору, звання Героїв України Степану Бандері та Роману Шухевичу необхідно повернути.  Вони дійсно Герої України, для українців вони стали символом боротьби з російською агресією, вони  народні герої. Чи прийняли б вони звання Героїв України з рук такого керівництва держави – не знаю. Я пригадую, що свого часу Левко Лук'яненко відмовився брати це звання від Леоніда Кучми, натомість його нагородив уже Ющенко. З іншого боку, потрібно робити щось з цим званням. Статус Героя України серйозно себе дискредитував тим, що його отримували різні антиукраїнські діячі.

Дослідження соціологічної групи Рейтинг, проведене у 2017 році

Традиційний аргумент противників: «не на часі». Хоча усі соціологічні дослідження свідчать про протилежне. Звідки цей дисонанс?

Юрій Сиротюк:

Сьогоднішня війна з Росією – це не лише війна за територію. Перш за все – це війна за історію,  національну пам'ять, культуру, мову, Українську державу. У Кремлі й досі дуже агресивно ставляться до постаті Бандери і Шухевича. Адже там розуміють, що війни виграють у головах. А історія УПА, ОУН, Бандери та Шухевича – це те, що вб'є російську агресію. Бандерівщина – це найуспішніший етап боротьби українського народу з російською агресією. У найнесприятливіших умовах – це була одна з найкращих армій Європи. У Москві бояться нашої історії, і тому за допомогою гібридної війни хочуть нам постійно довести, що «це не на часі».

Але найбільша біда в тому, що не лише Москва, а й нинішні українські керманичі бояться величі духу українських героїв, остерігаючись, аби якось не прогнівити кремлівського карлика і його п'яту колону в Україні.

Артем Семеніхін:

Бо це частина їхньої пропаганди. Москва й досі намагається виставити визвольний рух ОУН-УПА як винятково західноукраїнське явище, але це не так. Насправді ОУН-УПА – це загальноукраїнський рух за визволення з-під російської окупації. Їх підрозділи діяли і в Криму, і на Кубані. Українська Повстанська Армія була і на моїй рідній Сумщині. У м. Конотоп діяли два підрозділи УПА. Воювали вони до 1946 року. І ми цей історичний факт не забуваємо. Так, центральна вулиця у Конотопі у 2015 році була названа іменем двох братів, які боролись в УПА – братів Лузанів.

Тому небажання Порошенка повернути звання Героїв Бандері та Шухевичу я розцінюю як підігравання московській пропаганді.

Яким чином Бандері та Шухевичу можна повернути звання Героїв України?

Юрій Сиротюк:

Звання Героїв України Бандеру та Шухевича було позбавлено у незаконний спосіб Донецьким апеляційним адміністративним судом за поданням адвоката Володимира Оленцевича, якого сьогодні засудили на 8,5 років тюрми за тероризм. Нагадаю, це одна і та ж сама людина, яка у травні 2016 року напала на дружину секретаря РНБО Олександра Турчинова. Тобто зрозуміло, що напад і на українську історичну пам'ять здійснив російський терорист. Очевидно, всі розуміють, що у Бандери та Шухевича незаконно було забрано звання Героїв України. І цей факт можна було б оскаржити в суді.

Окрім того, повернути звання Бандері та Шухевичу можна було б завдяки новому указу Президента України. Порошенко сьогодні себе позиціонує як ультрапатріот – і саме він мав би підписати указ, яким би повернув статус українським героям. Проте він досі цього не зробив.

Степан Хмара:

Додам, рішення Донецького апеляційного адміністративного суду має бути негайно скасованим, як протизаконне, а ті судді, які його ухвалювали, мають за це понести кримінальну відповідальність.

І все ж хотілося б отримати чітку відповідь на питання: чому цього не робиться?

Юрій Сиротюк:

Бо патріотизм Порошенка, як і його протистояння з Росією, є позірним.  В умовах війни з Росією Порошенко не виконує своїх функцій головнокомандувача та гаранта Конституції. І навіть у дипломатичній площині, досягненням у якій так хизується Порошенко, ми бачимо поразку за поразкою. А останнім програшем Президента була спроба переписати українське законодавство під ці ганебні «Мінські угоди». Такий вчинок інакше, як «Іловайським дипломатичним котлом», куди заганяють українську дипломатію та державу, назвати не можна.

Віктор Шишкін:

Порошенко в розумінні українства, не як етносу, а як патріотизму, націоналізму, не є українцем. І вся його політична діяльність це доводить. Згадайте, він же був міністром в урядах Азарова та Януковича. Він був співзасновником антиукраїнського  політичного проекту «Партія Регіонів». Та й «Солідарність» важко назвати патріотичною. Хіба такий президент є державником у розумінні побудови Української держави? А тому навіть не варто очікувати, що він поверне Бандері та Шухевичу звання Героїв України. Ми дуже швидко забули, ким насправді є Порошенко.

Артем Семеніхін:

Бандері та Шухевичу й досі не повернули статус «Героя України», тому що наша влада не є проукраїнською, вона й досі є залежною від країни-агресора. На мою думку, надання Бандері та Шухевичу звання Героїв України– це індикатор українськості для нашої влади. Якщо нинішня влада це зробить, то так вона зможе довести, що вона хоча б на якийсь відсоток й справді відстоює українську незалежність та державність. Бо не можна бути патріотом країни, не шануючи її історії.

Степан Хмара:

Пригадуєте, коли Порошенко, виступаючи, сердито крикнув: «Цинічні бандери». Тоді все було виставлено так, ніби він обмовився. Але, я впевнений, він так і думає. А це і є відповідь на ваше питання. Нинішня влада ненавидить українських патріотів. А тому ніколи не надасть їм якийсь статус. Навпаки, вона робитиме усе, щоб цього не сталось.

P.S.

Героями України є такі  народні депутати-українофоби, як-от: Вадим Звягільський та Юрій Бойко. А от «регіонала», який у 2014 році підтримав сепаратистів на Донбасі Бориса Білаша, а також нардепа Бориса Дейча, який підписав Звернення до польського Сейму з проханням визнати Волинську трагедію геноцидом поляків і проголосував за диктаторські закони 16 січня, звання Героя України ніхто й досі не позбавив.

Героями України також є й одіозна депутатка Надія Савченко, співачка, яка часто виступає у Кремлі Софія Ротару, олігарх, власник «Миронівського м'ясокомбінату» Юрій Косюк та навіть батько Петра Порошенка Олексій Порошенко.

У 2014 році з початком російсько-української війни звання Героя України набуло нового сенсу. Героями стали воїни АТО та «Небесна Сотня». У 2014 році таких було 110, 2015 – 21, 2016 – 12, 2017 – 9. Цим людям звання Героя, на жаль, вручають здебільшого посмертно.

Марія Бойко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ