Такого в історії українського боксу ще не було. Вже 9-го квітня о 5-й ранку за київським часом у США відбудеться український вечір боксу за участю наших екс-олімпійців: Василя Ломаченка, Олександра Усика та Олександра Гвоздика. Двоє з них - чемпіони світу. Бої українських боксерів покаже у прямому ефірі кабельний телеканал HBO. Сам факт трансляції цього каналу в ефірі уже є визнанням рівня боксера. Звісно, бої українців HBO транслював і раніше, але відразу три в один вечір - вперше.

Суперником Василя Ломаченко (7-1-0, 5 КО) буде 29-річний американець Джейсон Соса. У його послужному списку 25 боїв, з яких він виграв 20, лише 1 програв, а у 4 зафіксували нічию. У лютому Соса відмовився від титулу «регулярного» чемпіона WBA, оскільки був обов'язковим претендентом на бій за титул «суперчемпіона» з панамцем Хесреєлем Корралесом. Натомість Джейсон обрав бій із Ломаченком.

Олександр Усик (11-0-0, 10 КО) також зустрінеться з представником США – 28-річним Майклом Хантером. У активі суперника українця 12 боїв, 8 з яких завершилися достроково. Для Усика це буде другий захист титулу WBO у другій важкій вазі.

Олександр Гвоздик (12-0-0, 10 КО) битиметься з 31-річним кубинцем Юніескі Гонсалесом. Із 20 боїв Гонсалес програв 2, а у 14 здобув перемогу нокаутом. Цікаво, що раніше Гонсалес зустрічався з іншим українцем – В'ячеславом Шабранським, якому поступився за рішенням суддів.

Про прийдешні бої «Вголос» розпитав у американського промоутера Дмитра Саліти. Він народився в Одесі, ще дитиною переїхав у Нью-Йорк, там і розпочав кар’єру боксера, а згодом промоутера.

Дмитре, який із трьох боїв українських боксерів вам найбільш цікавий?

Я усе життя в боксі, тому цікаві усі бої бійців, які можуть стати або уже стали чемпіонами світу. Звісно, із трійці українців виділяється Василь Ломаченко. Він уже увійшов в історію, оскільки перший же його бій був титульним,  а пояс чемпіона світу Василь здобув у третьому поєдинку. Ломаченко не може не подобатися. Він унікальний боксер. Про таких говорять, як про епоху. Усик має цікавий стиль, харизму. У його вазі не так багато суперників, хто може з ним конкурувати. Але ця вага не надто популярна в Америці, більших топових бійців цієї категорії мають прописку у Європі, а не у США. А вболівати за чужих глядачі не будуть. Крузервейт, в принципі, в Америці ніколи не був популярним, тому для багатьох боксерів ця вага була трампліном у суперважкий дивізіон. Тим не менш, для фахівців, безумовно, кожен бій Усика є цікавим. У Олександра Гвоздика буде непростий екзамен. Кубинець Юніескі Гонсалес є дуже міцним суперником, технічним. Тож, цей бій, як на мене, найбільш інтригуює.

Гвоздик і Ломаченко усі свої бої серед професіоналів проводили в Америці. Вони впізнаванні спортсмени в США?

Серед фахівців, експертів, безперечно так - вони впізнаванні. Для середньостатистичних глядачів, думаю, може бути відоме хіба прізвище Ломаченко. Все-таки не звернути увагу на людину, яка є одним із найсильніших боксерів світу незалежно від вагової категорії - нереально. Звісно, Василя не впізнають домогосподарки, такої популярності у нього немає. Але серед чоловічої аудиторії, яка цікавиться боксом, він є популярним бійцем. Знаєте, якби Ломаченко був американцем, його популярність була би захмарною, атрибутика би користувалася шаленим попитом у всьому світі. Американці уміють піарити своїх. А так… Таких гонорарів, як заробляв Флойд Мейвезер, думаю, Ломаченко і близько не матиме, хоча за своїм рівнем боксу випереджає його.

Чому так категорично про заробітки?

Мейвезер був культовою фігурою в американців, він знав, як поводитися, щоби привернути увагу якомога більшої аудиторії. Він міг багатьом не подобатися, але ті люди таки купували квиток на його бій або право переглянути його по телебаченні. Вони бажали йому невдачі, але тратили гроші, які у результаті отримував Мейвезер. Ломаченку, як на мене, нереально здобути таку популярність. Він перевершить Мейвезера за досягненнями, але за популярністю не зможе. Це шоу-бізнес, в якому спортивні результати далеко не на першому місці.

А як вас зустріла Америка?

Еміграція – це важке життя, на емігрантів всюди чекають складнощі. Моїм батькам було важче, ніж мені. Я швидше збагнув нову культуру, вивчив мову. Коли почав ходити в школу, у мене був одяг, який я носив ще в Україні, він вирізнявся. Через це, а також через незнання англійської, наді мною зазвичай насміхалися. Мені довелося навчитися захищати себе. Через складності емігрантського життя я серйозно зайнявся боксом. Почав боксувати у віці 13 років в міському боксерському клубі Starret City, яким керував Джиммі Отфарроу. Тренер був літньою людиною, прийняв мене дуже добре, як рідного сина. Джиммі вже немає з нами, для мене він залишиться святою людиною. Знаєте, завдяки боксу я в житті багато чого досягнув.    

Ви - глибоко віруюча людина. Чи правда, що це було додатковою перешкодою у боксі?

Я – перший єврейський боксер, який перестав битися по суботах. У 2000 році, коли мені було 18 років, виступав на чемпіонаті Америки. Все складалося чудово, я виграв півфінал і пройшов до фіналу, який був призначений на суботу. Мій рабин сказав, що я не повинен битися під час шабату. Я не знав, що робити. Але мені допоміг один журналіст, який брав у мене інтерв'ю. Він поговорив з комісією - і мій виступ перенесли на більш пізній час. Я виграв! До речі, набагато важче не битися в суботу на початку кар'єри. Коли ти – більш досвідчений боксер, майже усі головні бої проходять після шабату. Коли доводилося битися під кінець суботи, то я приїжджав в готель до початку суботи разом зі своїм рабином. Ми усе робили для того, щоби не порушити традицій, наприклад, не користувалися електричними приладами, не відкривали дверей і навіть не говорили по телефону. І жоден бій не міг мене змусити порушити табу.

На завершення: які, на ваш погляд, основні відмінності між американською та європейською школами боксу?

Європейський бокс дуже технічний, часто європейські боксери добре підготовлені тактично. Американський бокс на перших етапах не такий технічний, але більше спонукає до імпровізації. Не беруся стверджувати, що той чи інший стиль кращий, видатні боксери є серед представників обох шкіл. Але зараз багато боксерів з пострадянського простору успішно виступають на професійному рингу.

Олег Петренко, «Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ