У Польщі це «Право і справедливість», у Нідерландах – «Партія свободи», в Австрії – «Австрійська партія свободи», у Данії – «Данська народна партія», у Великобританії – «Партія незалежності Сполученого Королівства», в Італії – «Ліга Півночі», у Швеціїнаціоналістичні «Демократи Швеції», у Швейцарії – «Швейцарська народна партія» тощо.

До речі, є чимало прикладів, коли європейські націоналісти в різні способи підтримували український Майдан, а тепер не менш активно підтримують Україну у війні з російським агресором, беручи безпосередню участь у бойових діях як добровольці.

«Вголос» запитав у експертів: чому Європа невпинно «правішає»?

Професор Києво-Могилянської академії, науковий директор фонду «Демократичні ініціативи» Олексій Гарань

«Поправіння», яке останнім часом відбувається в Європі, полягає у зростанні антиіммігрантських поглядів. Така тенденція є в різних країнах і має вагомі підстави: економічна криза, зменшення рівня безпеки тощо. Щоправда, праві сили, прийшовши до влади у країнах Європи, стають дещо поміркованішими. Наприклад, у Фінляндії була партія, яка називалася «Істинні фіни», а тепер вони стали просто «Фіни». Вони зрозуміли, що така назва є занадто провокативною.

Директор громадської організації «Комітет виборців України» Олексій Кошель

Якщо подивитися на результати виборів у країнах Європи за останні роки, дійсно бачимо зростання позицій правих сил. Вони стають популярними в Європі, а це означає, що в європейського виборця з’явилася потреба в оновленні політичних сил.

Рівень правих політичних сил у Європі надалі істотно зросте. Це пов’язано з референдумом у Британії, а також доволі серйозною проблемою біженців у ЄС. Насамперед правий рух зростатиме у Німеччині, бо в цій країні, особливо в її провінціях, кризу біженців відчувають найбільше. Проблема біженців дає європейцям відчуття загрози, тому праві сили, природно, матимуть зростання підтримки.

Політолог, керівник Центру політичного аналізу «Пента» Володимир Фесенко

Європа не просто правішає. Там нині є дуже сильна хвиля, яка в деяких політичних силах поєднується з правими течіями. Причина «правизни» дуже проста – мігрантська криза. Така ситуація є викликом для Європи, адже певною мірою ламає традиційні політичні системи.

Нині часто говорять про занепад Європи, про її смерть. Однак усі ми пам’ятаємо про занепад, який пророкували Європі в час Першої світової війни, про «крах» Європи під час Другої світової війни, однак цього не сталося. Європа якось виживає, а те, що туди рвуться мігранти з усіх країн, свідчить, що це одне із найпривабливіших місць на карті світу. Тому, зважаючи на нинішню кризу, в деяких країнах закономірно виникають праві коаліції і це нормально.

Директор центру «Українські студії стратегічних досліджень» Юрій Сиротюк

Європа поправішала вже давно, якщо говорити про класичний поділ партій на ліві та праві. Немає жодної європейської країни, де ліві, які віддають перевагу винятково соціальним гаслам і тяжіють до соціалізму, мають перевагу. Альянс народних партій у Європі давно є провідним і гегемоном у політичному просторі.

Зміщення Європи ще більше у правий бік пов’язано з тим, що відбувається на її території. Завжди певну політичну силу народжують виклики, які є перед країною. Нині найбільшою загрозою в європейських країнах є не економічний розвиток чи соціальний захист, а тероризм, етнічна злочинність та зникнення європейської ідентичності. Яскравим прикладом останньої проблеми є футбольна команда Франції. У ранньому середньовіччі Франція зупинила арабів під Парижем і народила велику Германську імперію. Але з вигляду збірної команди Франції можна зробити висновок, що не Карл переміг арабів, а араби та інші національності перемогли європейців.

У Європі є велика проблема з тиском на ідентичність, на мову, на традиції. Об’єднану Європу народила християнська цивілізація, а нині багато мігрантів мають інші цінності та зневажливо ставляться до християн. Багато з мігрантів отримують такі ж права, як європейці, і починають ними зловживати. Пам’ятаємо минулорічні зґвалтування жінок у Німеччині, є серйозна загроза з етнічною злочинністю у багатьох європейських країнах, ми не забули теракти у Бельгії. Тобто праві політичні сили з їхніми гаслами – це реакція на виклики, які стоять перед Європою.

Раніше ліберали проблеми Європи замовчували, казали, що політика мультикультуралізму має право на існування і мігранти Європі не зашкодять. Однак мігранти європейцями не стали, і це визнали європейські політики. Але висновків із цих слів ніхто не зробив, а пізніше в Європі почалися терористичні акти та серйозні проблеми.

Праві політичні сили розуміють, що на виклики треба відповідати, ліберальні гасла про політику мультикультуралізму не діють і є загроза зникнення Європи як континенту цінностей та економічного розвитку. Тож вони ставатимуть дедалі популярнішими в Європі.

Леся Бурбан, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ