Підготовка до зустрічі почалася давно: ще кілька тижнів тому радник Трампа з національної безпеки Джон Болтон відвідав Кремль, де зустрівся з російською політичною елітою та узгодив деталі майбутньої зустрічі.

Чого від цього «рандеву» варто очікувати Україні? Про це «Вголос» запитав у військового експерта, екс-працівника Генштабу Олега Жданова, дипломата, експерта з питань зовнішньої безпекової політики Олександра Хару, міжнародного експерта Юрія Олійника та голови правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимира Фесенка.

З якою метою Путін зустрічатиметься з Трампом?

Володимир Фесенко:

Між Росією та США вже понад рік триває протистояння. Метою цієї зустрічі є зняття напруги у двосторонніх стосунках. Домовленості можливі лише у тому, що стосується двосторонніх стосунків, а це – зняття напруги між РФ і США. Також, можливо, два лідери щось погодять по Сирії. Щодо України – то навряд будуть якісь конкретні рішення.

Олег Жданов:

Думаю, усе буде навпаки: на цій зустрічі Путін та Трамп ділитимуть Україну.

Які аргументи будуть у Путіна?

Олег Жданов:

Путін намагатиметься переконати Трампа у тому, що Україна – це сфера політичних інтересів Російської Федерації. Він вимагатиме, щоб США припинили допомагати Україні.

Юрій Олійник:

Для Путіна зустріч з Трампом – це велика честь. Бо з російським президентом мало хто з лідерів цивілізованих країн хоче розмовляти. Це було видно на Чемпіонаті світу з футболу, на який у Росію приїхали дуже небагато світових політиків. Тому є підстави вважати, якщо поступки і будуть, то хіба з боку Путіна.

 

«Путін застосовуватиме щодо України тези на кшталт: США допомагають найкорумпованішій країні світу, яка є ненадійним партнером»

 

Олександр Хара:

Путін намагатиметься показати Трампу, що він не є ворогом і непричетний до втручання у вибори США. І цим Путін намагатиметься наблизитись до Трампа, оскільки американському президенту неприємний факт звинувачень щодо втручання РФ у американські вибори.

Путін переконуватиме Трампа у тому, що вони очолюють дві потужні держави, які мають стільки ядерної зброї, що можуть знищити світ. Відтак російський диктатор закликатиме американського президента до деескалації конфлікту. Він переконуватиме Трампа зменшити присутність США у Європі. Заявлятиме, що Росію постійно провокує Захід, а вона, мовляв, лише реагує на провокації.

Щодо України, то Путін говоритиме, що у війні ми винні самі: Захід затягував нашу державу в ЄС, а тому з'явився Євромайдан і відбулась «неконституційна» зміна влади. А потім США затягували Україну в НАТО, а тому РФ «змушена» була забрати Крим, щоб там НАТО не розмістило свої бази. Цю традиційну російську пропагандистську методичку він вперто нав'язуватиме Дональду Трампу. Путін також застосовуватиме щодо України тези на кшталт: США допомагають найкорумпованішій країні світу, яка є ненадійним партнером. В економічному контексті Україна для США – це лише витрати. На противагу Україні російський президент показуватиме свою країну, у якої є енергетичні ресурси, великі ринки, для яких потрібні американські інвестиції та технології.

Путін також заявлятиме, що у світі є велика кількість проблем, які без нього неможливо вирішити. Трамп, звісно, знає, що це неправда. Адже ми пам’ятаємо, що нещодавно була скасована Іранська ядерна угода, у якій була прописана і участь Росії. Але американський президент прибрав із неї РФ – як і у випадку щодо переговорів з Північною Кореєю.

Чи підуть США на якісь поступки Росії?

Юрій Олійник:

Дональд Трамп діятиме у американських інтересах. Для Трампа основне – це США. Метою цієї наддержави є ослаблення Росії на міжнародній арені. Ми бачили, як Трамп у Північній Кореї провів піар-акцію із примиренням. За тим же сценарієм він намагатиметься вплинути і на Росію.

Так, є певні побоювання у можливих поступках, адже Трампу закидають підтримку анексії Криму через фразу: «бо там всі говорять російською». Але ніде офіційно не підтверджено, що він таке справді говорив. Фрази Трампа часто контраверсійні, часто це банальний тролінг. Головне – не слова, а дії. Саме США зараз є найнадійнішим партнером України на міжнародній арені.

Олег Жанов:

На мій погляд, у цьому питанні позиція Дональда Трампа буде непохитною. Він заявить російському президенту, що Україна – це вже сфера інтересів Сполучених Штатів Америки і вони продовжать свою експансію у плані переорієнтації нашої країни у свою політичну орбіту. Я у цьому навіть не сумніваюсь, адже США потрібна держава, яка не перевантажена якимись блоковими зобов'язаннями, на кшталт НАТО.

Наша країна сьогодні відповідно до офіційних договорів не має жодного військового союзника. У випадку повномасштабного вторгнення ми самі воюватимемо за себе. Відтак Україна, перебуваючи у політичній орбіті США, може стати стримуючим фактором для військової загрози з боку РФ. Тобто Україна вигідна США, аби не допустити ймовірності прямих військових сутичок між НАТО і Росією.

Олександр Хара:

До останнього моменту зберігатиметься певна невизначеність щодо цієї зустрічі, оскільки Трамп, на відмінну від попередніх президентів США, є менш прогнозованим.

У США нас не здадуть, це вже зрозуміло. Майк Помпео – Держсекретар США, лідер Республіканської партії дуже жорстко ставиться до Росії. Джон Болтон,  радник Трампа (його називають «республіканським яструбом») постійно заявляв, що Росію потрібно стримувати. Джеймс Меттіс, якого називають «скаженим псом»,  точно знає, що таке РФ у військовому плані. Тобто навколо Трампа є люди, які дуже чітко розуміють, що Кремлю треба протистояти.

США зараз активно допомагають центральноєвропейським країнам, розвивають там військову інфраструктуру. Це все робиться, щоб у разі нападу РФ на країн-членів НАТО можна було б швидко підтягнути сили Великобританії, Німеччини та США. Будуються аеропорти, модернізуються системи зв'язку. Створене нове командування, яке безпосередньо займатиметься протистоянням з РФ. Уже працюють американські теоретики та практики, які вирішують, як можна подолати новітні військові технології Росії. Тобто процес протистояння Росії США запущений – і зустріч Путіна та Трампа навряд чи його зупинить.

 

«Позиція США щодо Росії є дуже жорсткою, вони не мають намірів домовлятися з Кремлем на умовах Путіна»

 

Володимир Фесенко:

Трамп, звичайно, хоче домовитись з Путіним, але для американського президента важливими є не банальні домовленості, а перемога у переговорах. У наближених до Трампа республіканців, радника з Нацбезпеки США Джона Болтона і керівника Держдепу Майка Помпео, позиція щодо Росії є дуже жорсткою, вони не мають намірів домовлятися з Кремлем на умовах Путіна. Їхньою метою є жорстке стримання Росії.

Яким міг би бути результат цієї зустрічі?

Олег Жданов:

Зараз у США при владі Республіканська партія. Ця політична сила налаштована на те, щоб максимально ослабити Росію, при цьому не допустивши її розпаду. Ця партія також хоче просунути американські інтереси на європейському континенті. А відтак наші інтереси та інтереси США співпадають, а американці докладають багато зусиль для ослаблення Російської Федерації.

А тому Трамп з Путіним по суті ні про що не домовляться. Протистояння між США і РФ триватиме, оскільки США хоче схилити керівництво Росії до більш лояльного прозахідного курсу. Зараз ми бачимо, що протистояння між Кремлем і Західним світом тільки посилюється, воно доходить до активної фази.

Володимир Фесенко:

Від зустрічі Путіна та Трампа нам не варто чекати чогось сенсаційного. Зараз я не бачу жодних передумов і компромісних варіантів, про що можуть домовитися Росія і США. 

 

«Те, що Трамп може дозволити Росії повернути Україну в свою сферу впливу, –  не більше, ніж міф»

 

Олександр Хара:

Я не думаю, що стосунки РФ і США покращаться. Хоча для нас, якщо відновиться діалог між РФ і США, буде непогано. Адже зараз дві супердержави ведуть перемовини по Україні на рівні Суркова і Волкера, а по Сирії взагалі – на рівні старшого військового командування. Це ненормально. Цим американці дають Путіну зрозуміти, що поведінка Росії є неприпустима і Кремль має зупинитись. Можливо, вони домовляться про подальші перемовини по Україні на рівні міністрів МЗС.

А те, що Трамп може дозволити Росії повернути Україну в свою сферу впливу, – не більше, ніж міф. Зняття санкцій взагалі не залежить від Трампа. Адже для цього потрібен дозвіл Конгресу.  

Юрій Олійник:

Багато зараз залежить від українських дипломатів – наскільки активно вони працюватимуть зі своїми американськими колегами. Адже українські олігархи під час останніх виборів у США дуже негідно себе проявили, вкидаючи проти Трампа компромати. Звичайно, буде багато розмов про новий етап відносин між США і РФ, але навряд чи це закінчиться якоюсь конкретикою. Тому Україні навряд чи варто очікувати радикальних змін в американському курсі щодо нашої держави.  

 

Марія Бойко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ