«Понад два роки Національний банк вів роботу із акціонером в напрямку розробки та виконання плану докапіталізації. Проте план виконано не було. При цьому Національний банк України встановив, що на сьогодні загальна потреба «ПриватБанку» в капіталі становила 148 млрд грн. Національний банк України, усвідомлюючи всі ці проблеми ПАТ «ПриватБанк» та враховуючи важливість його як системного банку для здоров’я фінансового сектору та економіки країни в цілому, не міг чекати довше та відніс банк до категорії неплатоспроможних. Відтак регулятор звернувся до Уряду з пропозицією передати цей системно важливий банк у державну власність», - пояснили про передумови націоналізації «ПриватБанку» у Національному банку України.

Й справді «ПриватБанк» є найбільшим українським банком, який має суттєвий вплив на економіку України.  Так, за даними Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, станом на червень 2016 року, в «ПриватБанку» є 20,5 млн вкладників. За даними маркетингових досліджень, послугами цього банку користується більше 51% українців, з банком співпрацюють понад 56% юридичних осіб, через 12 тисяч платіжних терміналів «Привату» щорічно приймається готівки більш як на 70 млрд грн.

Наслідки націоналізації

Разом з тим, економічні експерти та політологи зазначають, що націоналізація «ПриватБанку» може мати суттєві наслідки для українців:  інфляція внаслідок падіння гривні та відкриття банківської таємниці. Через ці причини «ПриватБанк» покидатимуть його клієнти.

«Головна проблема націоналізації Приватбанку для нас - це те, що в країні вже не буде приватності. Мінфін разом з банком бере під контроль ключову систему інтернет-платежів і розрахунків між людьми і підприємцями. В результаті всі розрахункові та платіжні операції, без оформлення бухгалтерських документів, тобто ті, що проводяться «в сіру» - стають відкриті для Мінфіну та Державної фіскальної служби. «Ризик приватності» і буде головною причиною відтоку клієнтів і падіння кількості платежів усередині системи «Привату», з усіма наслідками, що випливають, у вигляді падіння ліквідності банку. Після цього і почнеться той апокаліпсис, яким нас лякають - друкарський верстат, стрибок курсу і цін. На мій погляд, падати система буде протягом 2-3 місяців. Якраз до березня - квітня», - вважає економічний журналіст Олександр Дубинський.

Як зазначає політичний аналітик Олександр Кочетков, якщо Коломойський добровільно віддав «ПриватБанк» - це означає, що він або створить новий банк, або ж просто не працюватиме в Україні.

«Що буде з «Приватом»? Тут згадується розповідь Михайла Булгакова «№13 - Дім Ельпіт-Рабкоммуна». Там описується, як респектабельний та прибутковий будинок після революції був націоналізований, і туди поселили представників «пануючого» класу. І от керуючий цього будинку залишився в ньому працювати, він ходив по квартирах, благаючи нових мешканців не ламати меблі, не смітити, не красти дверні ручки. А особливо, не виводити труби від буржуйок у вентиляцію. Оскільки вона була оббита теплоізоляцією з займистого матеріалу, і пожежа була неминуча. Але «пануючий» клас, зрозуміло, не послухався, і будинок згорів дотла. Що буде замість «Привату»? Треба розуміти, що для того бізнесу, який ще залишився під контролем Коломойського, свій банк є життєво необхідним. І от якщо такий банк не з'явиться, то це означає, що Беня зовсім махнув рукою на Україну і не бачить тут своєї вигоди», - вважає політичний аналітик Олександр Кочетков.

Інші експерти наголошують, що націоналізація «ПриватБанку» поставить крапку в створені банків під потреби бізнесу та їх акціонерів.

«Націоналізація «Привату» поставить крапку на ситуації, коли банки створюються для обслуговування бізнесу їх акціонерів. Основа кредитного портфелю «Привату» - це інвестиції в нафтобізнес, авіацію, феросплави, футбольний клуб, гірськолижний курорт. Тобто у бізнес одного з акціонерів», - пише політолог Володимир Манько.

Громадський активіст Олександр Аронець наголошує, що націоналізувати «ПриватБанк» потрібно було ще у 2014 році.

«Власник «Привату»  Бєня зробив піраміду і виводив гроші з країни завдяки українцям.

На сьогоднішній день націоналізація «ПриватБанку» - це єдино-правильне рішення держави. Інакше нас може чекати крах всієї фінансової системи. Але націоналізація мала відбутися ще в 2014 році, коли тільки почалися війна. А сьогодні ще мають понести відповідальність ті, хто давали Бєні десятки мільярдів рефінансування, які він просто виводив в офшори, а також ті, які своїм зволіканням дозволили йому вивести основні активи банку. Адже тепер держава залишається лише з зобов'язаннями, всі основні активи вже давно виведені», - вважає громадський активіст Олександр Аронець.

Як націоналізація «ПриватБанку» вплине на курс гривні та чи так просто Ігор Коломойський віддасть «ПриватБанк» державі, «Вголос» поцікавився у колишнього міністра економіки України, президента Центру соціалістичних реформ Володимира Ланового, економіста, політолога Андрія Новака та директора економічних програм Центру Разумкова Василя Юрчишина.

Чи віддасть Коломойський просто так «ПриватБанк», адже є побоювання, що він його хоче повернути через суд?

Володимир Лановий: Олігархічні холдинги – це певна структурованість бізнес-структур, в яких банк обов’язково мусить існувати, він центральна ланка цього всього, він перерозподіляє гроші, він забирає кошти ззовні та дає своїм підприємствам.  Без такого фінансового центру олігархічні холдинги не існують. Отже, завтра ці підприємства, які є у власності Коломойського, або будуть закриватися, або він підніме людей на повстання, кажучи, що влада нас знищила, все відібрала, зараз ми всі безробітні, давайте повстанемо. Уже зрозуміло, що Коломойський так просто не віддасть владу і він готується до масштабної битви за повернення своїх активів. Я нагадаю, що у Коломойського, на його ж переконання, забрали «Укрнафту». А це був його найприбутковіший актив, саме звідти він брав кошти на фінансування своїх інших бізнес-проектів. І я думаю, він з того часу почав готуватися до жорсткої відповіді чинній владі і, мабуть, саме наявність якоїсь подібної інформації про помсту Коломойського, змусила Порошенка терміново націоналізувати «ПриватБанк». 

Чи постраждають вкладники «ПриватБанку» внаслідок націоналізації банку?

Андрій Новак: Націоналізація «ПриватБанку» відбулась відносно цивілізовано. На щастя, не так як це відбувалось з майже сотнею банків за більше, ніж два роки. Тому для вкладників і тих, хто є клієнтами чи користувачами платіжних систем цього банку проблем не повинно бути. Звичайно, що в перший тиждень буде панічна реакція, люди намагатимуться зняти свої кошти, але я думаю, що все ж, якщо держава виконає свої зобов’язання не на словах, то за декілька днів уся ситуація навколо «Привату» заспокоїться. 

Чи вплине націоналізація та новий менеджмент «ПриватБанку» на якість банківських послуг?

Володимир Лановий: Є така тенденція. А тому, в цьому аспекті, ситуація з «Приватом» вкрай погана, банк поступово буде осідати в сфері надання послуг.

Василь Юрчишин: Питання щодо якості обслуговування клієнтів та надання банківських послуг, які у даному банку й справді були високими, непокоїть. Тим більше, якщо ми подивимось на процеси націоналізації, які відбувались раніше навколо державних банків: банк «Родовід» чи «Україна», то тут видно, що якість послуг, у вже державних банках, суттєво знижувалась. Це є наслідком того, що державний менеджмент зазвичай є менш фаховий, ніж приватний. І тут справді можуть виникнути проблеми пов’язані з тим, що за рік-другий система управління та функціонування нового націоналізованого банку буде поступатись тому, до чого ми звикли, а це стосується і банківських технологій, і залучення ресурсів, і використання цих ресурсів. 

Чи буде внаслідок націоналізації «ПриватБанку» девальвація гривні та інфляція?

Андрій Новак: Держава взяла на сто відсотків у власність цей банк та оголосила суму, необхідну на докапіталізацію, а це 148 мільярдів гривень, з яких 115 мільярдів докапіталізовуватиме держава, а решту - інші власники.  Це означає додаткову емісію гривні, що безумовно негативно відіб’ється на показнику інфляції. Також це може відобразитись і на курсі гривні. Щоправда все залежатиме від курсової стратегії уряду та НБУ, якщо вони продовжать свою стратегію щодо продовження девальвації гривні – то вона відбудеться. Хоча, з економічної точки зору, стабільний курс гривні все ж можна забезпечити, але очевидно, що наша влада пішла по плану девальвації, а тому інфляція буде.

Василь Юрчишин: Ті кошти, які вкладатимуться у «ПриватБанк» - це довгострокові кошти. Це кошти, які пов’язані із державними цінними паперами, а тому, якщо все робити правильно, наслідки проявляться не скоро. Звичайно, якщо ці кілька мільярдів зараз викинуть на ринок, тоді й справді варто очікувати девальвації та інфляції з усіма їхніми негативними наслідками.

Володимир Лановий: У мене є серйозні побоювання щодо того, як відбувається ця націоналізація. Фактично, це була експропріація за соціалістичними зразками. Це дуже серйозна подія, обумовлена поки не до кінця зрозумілими чинниками, адже чомусь все зробили дуже швидко і вночі. На дофінансування банку у держави грошей немає, ніяких резервів теж немає і бюджетних додаткових доходів немає. Є дефіцит бюджету, є величезні зобов’язання по субсидіях та підвищення зарплат бюджетникам. Насправді ж грошей під це все немає. Натомість влада хоче підняти податки. Але коли піднімаються податки і акцизи – зменшується купівельна спроможність, люди менше купують. Тобто від цього доходи не зростуть. А тому влада або піде на друк грошей, що є  небезпечно, або насправді усі ці розмови щодо підвищення соцстандартів і докапіталізації «ПриватБанку» є лише популістськими заявами.

 

Марія Бойко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ