Новий поштовх дискусії надав президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак. Він повідомив інсайдерську інформацію про наміри уряду ліквідувати Міністерство молоді та спорту, яке очолює Ігор Жданов.

«У нас знову погані новини! Є достовірна інформація, що мають намір ліквідувати Міністерство молоді і спорту. Я звертаюся до всіх федерацій і спортсменів об'єднатися і відстояти наше міністерство, яке разом з нами гідно представляє Україну у світі. Нічого не змінюється, на жаль, у свідомості чиновників, жодної поваги до людей, які прославляють нашу державу і є справжніми патріотами, на відміну від псевдореформаторів при владі. Ганьба всім причетним до знищення українського спорту», – написав Бринзак у «Facebook». Президент Федерації біатлону навіть ініціював засідання виконкому НОК України.

Інформація про ліквідацію Міністерства спорту серед фахівців викликала не лише обурення і спротив. Дехто її сприйняв позитивно. Скажімо, відомий у минулому легкоатлет Іван Гешко зазначив, що ліквідація Міністерства молоді та спорту може піти на користь сфері фізичної культури і спорту. «Що таке в цій ситуації міністерство? Це  «понти» і політичні амбіції, – заявив Гешко. – Уже не раз фахівці, як кажуть, на пальцях доводили, що найкраще наша сфера працювала і розвивалася, коли був Держкомспорт, а не коли спорт об’єднували то з туризмом, то з сім’єю, то з молоддю, а Янукович з Азаровим пішли ще далі – вони ще й з освітою і наукою об’єднали. Чому ж стільки разів наступали на ті самі граблі та ліквідовували (чи то реорганізовували) Держкомспорт? Подивімося правді в очі – тому що когось треба було зробити міністром. А навіщо нам ці «понти»? Якби у верхівці хтось реально думав про інтереси нашої сфери, повернулися б до варіанта Держкомспорту як центрального органу виконавчої влади з питань фізичної культури та спорту, підпорядкованого напряму Кабміну, та й не морочили б людям голови цими безкінечними реорганізаціями з мотивів «політичної доцільності».

Міністерство молоді та спорту є таким собі розпорядником бюджетних коштів. Фахівці відомства, зважаючи на кількість грошей, які виділив уряд, планують витрати на той чи інший вид спорту, затверджують план проведення тренувальних зборів та турнірів, контролюють їхнє виконання. У міністерстві для цієї роботи задіяно близько 140 працівників (раніше було ще більше, скорочення кадрів провів Дмитро Булатов). 2014 року на утримання Міністерства спорту було витрачено 19,6 мільйона гривень. Водночас на більшість видів спорту було виділено менше коштів. Лише легка атлетика отримала більше – 21,3 мільйона. Інші види фінансували не так щедро, як саме міністерство.        

Фахівці, яких опитав «Вголос», в один голос стверджують, що спортивна галузь України потребує змін, але реформу потрібно впроваджувати виважено.

«Міністерство спорту, звісно, не потрібне. Але систему, що діяла впродовж багатьох років, потрібно змінювати поступово, – розповів «Вголосу» Іван Яремко, колишній відповідальний секретар відділення НОК України у Львівській області. – Повинен бути перехідний період, упродовж якого тестуватимуть новий формат співпраці держави з національними федераціями, які є громадськими організаціями. У передових країнах немає міністерств спорту. Там для культивування спорту є профільні федерації. А в нас досі існує система, запозичена в Радянського Союзу. Так, її пристосовано до теперішніх реалій. Але вона неефективна й потребує реформ. Останні два міністри спорту – далекі від цієї галузі. Булатов отримав посаду завдяки Майдану, а Жданов – завдяки політиці. На спорті обоє, м’яко кажучи, не розуміються. А це неправильно. Спорт не повинен залежати від політичної ситуації».     

Степан Родак, директор Львівського державного училища фізичної культури, заступник голови відділення НОК України у Львівській області, стверджує, що теперішня система є не найгіршою для українських регалій, її просто потрібно оптимізувати. «Наш спорт без державної підтримки не виживе, він не готовий до самофінансування, – каже Степан Михайлович. – А державні потоки треба контролювати, направляти, планувати, визначати доцільність їхнього виділення. Для цього потрібна державна структура. Національні федерації, звісно, є об’єднанням фахівців, але вони не можуть безконтрольно розпоряджатися бюджетними коштами. Тому, якщо ліквідовувати Міністерство спорту, потрібно створювати іншу державну структуру, яка розподілятиме й плануватиме затрати».

Серед фахівців також побутує думка про те, що держава не повинна намагатися керувати спортом, а лише підтримувати фізкультурний та олімпійський рух. Найбільш категоричні з-поміж них закликають чиновників відмовитися від проведення дорогих спортивних форумів, чемпіонатів Європи та світу. Мовляв, для таких турнірів будують нові споруди, але кілька нових стадіонів у регіонах краще, ніж один у Києві.  

Попри настрої фахівців, міністр молоді та спорту Ігор Жданов заявив, що уряд кардинальних змін найближчим часом запроваджувати не планує. «Можу поінформувати коротко: нинішній склад Кабінету Міністрів України планів з ліквідації міністерства не має. Всім небайдужим дякую за підтримку українських спортсменів та їхніх тренерів у рік проведення Олімпійських та Паралімпійських ігор», – написав він у «Facebook».

Відзначимо, що самі українці також виступають за ліквідацію цього міністерства. Зокрема, ще у 2014 році ресурс VoxUkraine.org провів у соцмережі «Facebook» опитування, які міністерства в Україні можуть і повинні бути ліквідовані в рамках дерегулювання. Очікувано, Мінмолодьспорт посіло першу сходинку.

Олег Петренко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ