Так, віце-президент США Майк Пенс заявив, що стосовно Північної Кореї «ера стратегічного терпіння завершилася». У відповідь на це заступник міністра закордонних справ КНДР Сін Хонг Чоль в одному зі своїх інтерв’ю сказав, що Північна Корея ніколи не відмовиться від ядерної зброї і у разі необхідності готова її застосувати, що призведе до ядерної війни у світі.

То ж чи слід нам готуватися до ядерної війни? Які можливі сценарії? Чим вона може закінчитись? Чи потрапить Україна у жорна глобального апокаліпсису?  Про це «Вголос» запитав у військового експерта Юрія Колеснікова, дипломата, міжнародного експерта Олександра Хару та експерта з питань тимчасово окупованих територій, голови правління БО «Інститут стратегічних чорноморських досліджень» Юрія Смєлянського.

«Третя світова війна уже триває»

На фоні конфліктів у світі уже багато хто заговорив про Третю світову війну. Наскільки ймовірним є її початок зараз?

Юрій Смєлянський:

Багато хто говорить про можливість чи неможливість початку Третьої світової війни. Але, по суті, вона вже йде. Просто в її гарячу фазу ще не втягнуто велику кількість країн. У той же час війна Росії проти України – це європейський плацдарм. Країни Європейського Союзу, США, Канада та інші підтримують і надають допомогу Україні, але не є її прямими союзниками. У війні в Сирії вже беруть участь Росія, Туреччина, Іран, США, Ізраїль, Саудівська Аравія, Ірак, Йорданія, Лівія, збройні сили уряду Сирії, збройні сили сирійської опозиції, ІДІЛ, інші арабські держави. Тобто кожна з цих країн втягнута в цю війну в той чи інший спосіб.

Останні події. У відповідь на використання хімічної зброї проти мирного населення, США бомбардували і знищили крилатими ракетами сирійську авіабазу, з якої здійснювалася хімічна атака. Проти терористів ІДІЛ в Афганістані США застосували найбільшу в своєму арсеналі неядерну бомбу GBU-43. Крім того, з'явилися заяви про можливість застосування в локальних війнах ядерних зарядів малої і надмалої потужності, які будуть впливати на дуже обмежену по площі територію. У ситуації, коли КНДР систематично провокує світову спільноту страшилками про застосування ядерної зброї проти Японії, Південної Кореї, США може застосувати превентивний ядерний удар. Про готовність його здійснення у США вже відкрито заявили. Чи буде при цьому застосовуватися ядерна зброя – питання. Але виключати такий розвиток подій сьогодні не можна.

«Китай останні 15 років активно будує міста, які стоять незаселеними»

Тобто ядерна війна є ймовірною? Де вона може початись?

Олександр Хара:

У світі зараз досить висока ймовірність ядерної війни. Поясню чому: лідер Північної Кореї взяв курс на ядерне озброєння та будівництво ракет, які здатні донести заряди до потрібної цілі. Режим Кім Чен Ина наразі має настільки потужну ядерну зброю, що це може повністю знищити Сеул і частково Японію. У КНДР є й ракети короткої дальності, які точно можуть завдати ядерний удар по своїх країнах-сусідах. Також теоретично у них є ракета, яка здатна донести ядерний заряд навіть до США.  Тобто, у них є спроможність та боєзаряд. Окрім того, режим Кім Чен Ина може завдати удару по флоту США та по їх повітряних силах, які знаходяться біля берегів Південної Кореї.

Нині ми спостерігаємо, як у КНДР відбувається повна мілітаризація суспільства. Роблять вони це за допомогою пропаганди про зовнішнього ворога. А це означає, що корейське суспільство психологічно готове до ядерної війни та великих втрат і може відбивати, як їм здається, «агресію» з боку США. Якщо розпочнеться конфронтація, то усе корейське суспільство підтримає Кім Чен Ина. З іншого боку, Трамп заявив, що він вирішить проблему з режимом у КНДР. Разом з тим Південна Корея є союзником Сполучених Штатів Америки і навіть Трамп під час своєї передвиборчої кампанії говорив, що зобов’язання з її захисту будуть виконані. І справді, якщо нове протистояння на Корейському півострові розпочнеться, то воно буде вкрай кривавим і для США, і для інших країн-учасниць цієї війни. Нагадаю, що у 50-х роках, коли на Корейському півострові  була війна, до того ж, не ядерна, вона коштувала життя 30 тисячам американських військових.  

Ще один аргумент, чому є ймовірність ядерної війни: корейці розуміють, що США - найкраще озброєна країна світу, воювати з американцями неядерною зброєю вони не зможуть. А тому саме режим Північної Кореї намагатиметься спровокувати ядерну війну, адже у цьому випадку в них є бодай якісь шанси перемогти, тобто зберегти діючий режим, хай і великою кров’ю. І власне, якщо Сполученими Штатами Америки буде нанесений удар з високоточної зброї по диктаторському режиму чи то по їхніх складах з ядерними установками, то Північна Корея вдарить з ядерної зброї.

Юрій Колесніков:

Ймовірність ядерної війни є вкрай високою.  Нагадаю, що Китай протягом останніх 15 років активно будує міста, які є взагалі незаселеними . Уже побудовано щонайменше 60 млн будинків. Такі міста будуються для переселення людей звідкись. Тобто зараз Китай - єдина країна, яка й справді готова до ядерної війни.

Застосування ядерної зброї можливе. Так, у Північній Кореї є велика кількість зазомбованого населення, яке готове до останнього захищати свій режим, яке ніколи не адаптується до нових умов. Це населення застрягло десь у сталінському періоді, воно є носієм агресивної ідеологічної доктрини.

Разом з тим, на мою думку, ядерна загроза з боку Північної Кореї є перебільшена. І її перебільшують світові гравці з тою метою, щоб отримати дозвіл спільноти  на використання ядерної зброї без обмежень. І ця ядерна війна загрожує величезними руйнуваннями на Далекому Сході.

ФОТО незаселених міст в Китаї ТУТ

«Мирного вирішення ситуації з Північною Кореєю немає»

Відвернути цей сценарій ядерної війни на Корейському півосторові можливо?

Олександр Хара:

Практично ні. Й справді, Китай, який є чи не єдиним економічним партнером Північної Кореї, зараз намагається вирішити питання Кореї дипломатичним шляхом, змушуючи режим Кім Чен Ина відмовитись від ядерної зброї.  Але я думаю, що це неможливо. Оскільки це означатиме, що США мають визнати тоталітарну владу в Кореї. Також американці будуть змушені вивести свої війська із Далекого Сходу та забрати систему протиракетної оборони. Американці цього не можуть зробити, бо це означатиме капітуляцію і США залишить своїх союзників сам-на-сам з неадекватним сусідом. І це дасть негативний сигнал усім союзникам США. З іншого боку, якщо Корея відмовиться від ядерної зброї, то немає гарантії, що на країну не нападуть. Тобто мирного вирішення конфлікту немає. От пригадаю вам приклад України, яка відмовилась від ядерної зброї і зараз страждає від агресії ядерної держави – Росії. І уже зараз навіть ми, українці,  розуміємо, що лише та нація, яка має ядерну зброю, зможе себе захистити та жити у безпеці. Тоді як без’ядерну державу не захистило ще жодне міжнародне право.

Як на мене, то мирного вирішення ситуації з Північною Кореєю немає. Навіть якщо станеться щось таке і сторони тимчасово домовляться. Але поки такі неадекватні люди з такою неадекватною країною існують на карті світу – це велика загроза світовій безпеці аж до початку ядерної війни.

Разом з тим, якщо Китай готовий йти на вирішення корейського питання, то та ж Росія, завдяки якій Північна Корея стала ядерною державою, буде проти. Адже Трамп посилить у такий спосіб присутність США на Далекому Сході, а там же і російські інтереси є доволі потужними. Якщо навіть Росія погодиться допомагати Трампу, то може бути так, що Путін виторгує собі якісь преференції – наприклад, домовиться про поділ України.

Юрій Колесніков:

Питання ядерної війни Трамп уже вирішив з лідером Китаю. Він їм приблизно сказав наступне: «От ви теж комуністи, але з вами можна говорити, а вони божевільні – замість того, щоб годувати своє населення, КНДР погрожує «ядерним рекетом»  іншим державам».  Китаю теж невигідним є цей військовий комунізм, бо ця вся голота, бачачи, що китайці добре живуть, свого часу може просто «ломанутися» війною на них. А тому у Китаї розуміють, що рано чи пізно доведеться розпочати цю ядерну війну, адже терористична загроза зростає.

«Україна у випадку ядерної війни теж може постраждати від удару з боку Росії»

Ми заговорили про Україну, але якщо США і КНДР використають ядерну зброю, відкривши «скриньку Пандори», то Росія теж може це зробити, наприклад, стосовно України?

Олександр Хара:

З приходом до влади у Росії Путіна, там й справді почали говорити про те, а що буде, якщо Росія буде слабка і захід вирішить її розбомбити. Тоді там вирішили нарощувати та модернізовувати ядерне озброєння. Також у Росії поміняли військову доктрину. За радянських часів після Карибської кризи було прийняте рішення, що Радянський Союз першим ядерний удар не наносить, це має бути лише удар у відповідь. І цієї доктрини дотримувались навіть наймаразматичніші генсеки СРСР.  Але Путін змінив цей пункт, тобто тепер Росія може першою нанести ядерний удар. Згодом вони внесли ще одні зміни, відповідно до яких Росія може першою нанести ядерний удар по неядерній країні для «деескалації конфлікту». Відтак у випадку ядерної війни ніщо не стримає Росію застосувати проти України ядерну зброю.

Юрій Колесніков:

У росіян уже були ідеї використання в Україні тактичної ядерної зброї. І з цією метою вони хотіли захопити Артемівськ. У них був такий план:  «ополченці» нібито знайдуть на артемівських підземних складах, ядерні фугасні заряди та використають їх проти України. Але тоді він провалився. Чи зможе зараз Росія застосувати без наслідків для себе ядерну зброю проти України? З одного боку – так.  З іншого  – у США армія постійно знаходиться у стані бойової готовності і не виключено, що в разі застосування Росією ядерної зброї проти України дії США можуть бути доволі жорстокі. Але це вже наслідки і нам від того легше не буде.

Юрій Смєлянський:

Я б додав, що Росія також може не уникнути спокуси застосувати ядерну зброю малої потужності. У Сирії – проти збройних сил опозиції, в Україні – проти військ «хунти». Україна – неядерна держава. Гарантією її безпеки, з точки зору можливості нанесення по ній ядерного удару, є наша участь в Договорі про нерозповсюдження ядерної зброї. У ситуації, коли загроза використання ядерної зброї може призвести до припинення дії цього договору, Україна опиниться беззахисною в цьому питанні. А поруч наш агресивний сусід, держава з великим ядерним потенціалом – Російська Федерація. І ця держава вже зараз веде проти нас війну.

«У разі конфлікту на Далекому сході Росії може бути не до України»

Відомо, що Китай  давно має територіальні претензії до РФ. Чи може для нього ядерний конфлікт стати приводом, аби повернути загарбані території?

Олександр Хара:

У ядерній доктрині Китаю є пункт про нанесення удару у відповідь. Таким чином Китай демонструє, що він мирний, але це виглядає дивним, зважаючи на таких сусідів, як КНДР та Росія.

Юрій Колесніков:

Територіальні претензії до РФ має не лише Китай, а й Японія. У випадку ядерної війни, якщо на Росію нападе Японія та Китай, тоді РФ не зможе воювати ще і з Україною. Адже на Далекому Сході є потужні країни-гравці, партнери США – Японія і ситуативний партнер Китай. І вже зараз Китай активно нарощує озброєння на кордоні з Росією.

У Японії також уже знято обмеження з кількості військових сил, які можуть використовуватися на іноземних територіях. Вони своїх військових активно готують до чогось, хоча наразі мовчать про це. Також співвідношення флотів Японії та Росії станом на 2012 рік вражає: 254 японських бойових кораблів проти 67 російських. При чому в Японії ці кораблі модернізовані у 2010 році, а у Росії станом на 2012 рік половина з них уже не могла плавати. Тобто, якщо Японія «під шумок» захоче висловити територіальні претензії до Росії, то РФ не зможе їй протистояти. З іншого боку, Китай теж може захотіти повернути собі вкрадені Росією території. Адже це великий міф, що Кремль і Китай є добрими партнерами. І якщо Китай піде війною на колись відібрані у нього території, то мобілізаційний ресурс Китаю, який станом на ще на 1989 рік становив 300 млн осіб, очевидно, що зараз він є куди більшим, ніж у Росії. Тобто у Росії немає жодних шансів у війні з Китаєм.

«Російські офіцери переселяють свої родини з Далекого Сходу»

Якими будуть наслідки ядерної війни для світу?

Олександр Хара:

Від ядерної війни на Корейському півострові найбільше постраждають Південна Корея (оскільки ядерні бомби скидатимуть на її територію), Китай, Японія, (оскільки ці країни сусіди КНДР). Також, якщо у північних корейців є ядерне озброєння, то від ядерної війни, імовірно, постраждають і США. Росії ядерна війна на цьому континенті, звісно ж, торкнеться доволі суттєво.

Можуть бути і політичні наслідки від ядерної війни, адже Північна Корея не єдина країна, яка де-факто володіє ядерною зброєю. З нестабільних країн у нас ще є Індія, Пакистан та Іран, які мають ядерне озброєння. Власне, Іран відмовився  від ядерних програм, але після ядерної війни, ймовірно, захоче їх поновити. Зрозуміло, що й багато інших країн світу задумаються над ядерним потенціалом.

Окрім того, ядерний конфлікт пришвидшить геополітичні зміни на карті світу, які і так відбуваються. Якщо американці нанесуть вдалий удар по Північній Кореї, тоді там, можливо, можуть початися якісь уже територіальні війни з іноземним втручанням за вплив над цією територією. Туди може втрутитися і Китай, щоб не дати об’єднатися двом Кореям.

Юрій Колесніков:

Росія спішно готується до ядерної війни. У мене є інформація, що російські офіцери уже перевозять свої родини з Далекого Сходу в окупований Донецьк. Ймовірно, вони щось вже знають. Щодо України, то побічні наслідки ядерної війни на Далекому Сході не становитимуть для нас прямої загрози, бо радіаційний фон до нас точно не «долетить». Питання, як буде організований потік біженців. Китай своїх людей відселить, у них для цього уже є міста. А тому нам теоретично загрожує міграційний потік і усі пов’язані із ним «приємності». Це, звісно, якщо ми самі не станемо мішенню.

Марія Бойко, «Вголос»

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ