Результати опитування презентував колишній міністр охорони здоров’я Микола Поліщук і при цьому радісно повідомив, що українці масово відмовляються від куріння.

«Це скорочення (куріння – ред.) стало результатом проведення в Україні заходів, які довели свою ефективність і в інших країнах», - сказав екс-міністр.

З одного боку зрозуміле бажання чиновників від Мінохорониздоров’я похвалитись досягнутими результатами, особливо з огляду на той факт що програма реалізується спільно з ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я), яка зараз активно намагається «відбілитись» після роздування паніки з грипом AN1H1. Експертів ВООЗ тоді звинуватили у «найбільшій афері сучасності» -

Тому й з’являються підозри, що такі браві результати, ніщо інше як маніпулювання цифрами. Так, наприклад наводяться цифри – що у 2005 році щоденно курило 62% мужчин, а в 2010 вже 45%. Чому враховуються дані лише «щоденного куріння» не зрозуміло. При цьому, за даними World Tobacco Atlas в Україні курить 39% дорослого населення.

Також автори дослідження роблять незрозумілі висновки – 68% хочуть кинути курити, логічно що 100% хочуть бути молодими і здоровими.

І останнє питання, яке виникає, чому іноземна неурядова організація, хай навіть настільки поважна, (Глобальна ініціатива Блумберга) диктує свою повістку дня українському уряду.

ІА "Вголос": НОВИНИ