Кореспондент «Вголосу» поцікавилася в політологів, на що наражається Литва, допомагаючи Україні, та чи ризикне Путін назвати Литву своїм новим ворогом.

Віктор Небоженко, політолог та директор соціологічної служби «Український барометр»:

10 років тому в десятці найвідоміших країн світу з продажу рідкісних кольорових металів була Естонія, яка не мала жодного кілограма цих металів. Тобто через Естонію йшов величезний потік цінних металів. Потім це все закінчилося, й Естонія перестала бути виробником. Точно так само буде з Литвою. Вона буде просто каналом, через який НАТО й Захід постачатимуть озброєння і засоби захисту для України. Звісно, для цього Литві доведеться витерпіти багато випробувань, бо Путін оголосить її ворогом номер два після України.

Але не треба боятися і сміятися з того, що маленька Литва допоможе великій Україні. Насправді Литва замінятиме відкрите постачання з НАТО. Це правильний крок, але він достатньо мужній і серйозний для самої Литви.

Однак Путін не піде на цю країну з війною, бо Литва – це частина НАТО. Це неможливо. Путін уже страшно шкодує про те, що поліз в Україну, але тепер уже іншого виходу немає, бо він – «цар». Після України вже неможливий напад на будь-яку іншу країну. Тим паче, якщо вона у складі НАТО. Україна врятувала Європу від вторгнення.

Якщо Путін не може перемогти країну, в якої немає армії, а є тільки дух спротиву, то росіяни, звісно, не зможуть перемогти будь-яку країну НАТО. Це неможливо. Російські військові прекрасно розуміють, що з Литвою воювати нереально, бо в там їх зустрінуть американські ракети, канадські літаки, бельгійські десантники, німецьке укріплення. Якщо вони не справилися з Україною, то мови про напад на іншу країну бути не може. Війни не може бути.

Кость Бондаренко, політолог:

Литві нічого не загрожує, якщо вона допомагатиме Україні. Але в мене виникає інше запитання: як допомагатиме Литва? Вона може або виступати як посередник, або допомагати не летальними видами озброєння. Литва не належить до великих постачальників зброї. І тому це питання мене більше хвилює. Радше за все, це буде якась електроніка, не летальні види зброї, допоміжна техніка.

Для Путіна Литва не буде ворогом, бо допомога Україні – це всього-на-всього військово-технічна співпраця. Україна має торгово-військові операції з багатьма країнами. І це не означає, що Росія з кожною з цих держав вестиме війну. Ми формально не перебуваємо в стані війни з РФ. У нас триває неоголошена війна. В нас немає стану, згідно з яким країна, яка нам допомагає, автоматично стає ворогом Росії. Цього всього немає.

У цій ситуації в Литви є своя сторінка відносин з Росію. Литва є одним з елементів американської стратегії в Східній Європі, як і Польща. І, радше за все, це створює більші загрози для Литви, ніж допомога України. Тим паче, що ця допомога буде доволі обмежена й умовна.

Володимир Огризко, екс-міністр закордонних справ України:

Литва є членом Європейського Союзу й НАТО. Оскільки ці економічні й військово-політичні союзи все-таки діють спільно і захищають один одного, то я не думаю, що Литва наражається на якісь надто серйозні проблеми. Але, безумовно, це така відверта і смілива позиція, яку в Україні повинні вітати і цінувати.

Литва прекрасно розуміє, з ким має справу, маю на увазі Російську Федерацію. Литва в такий спосіб демонструє своє не сприйняття політики Кремля.

Інші країни так не роблять, бо територіально дальше від Росії і не відчувають того ступеня загрози, яка йде від Кремля.

Олег Рибачук, голова наглядової ради Фундації «Суспільність»:

Литва демонструє іншим країнам Європейського Союзу, що до загрози з боку Росії потрібно ставитися серйозно. Світ ділиться на дві частини: країни, які закликають до добросусідських відносин з РФ, і держави, що мають досвід «добросусідських» відносин з нею. Литва відчула на собі, що таке відносини з Росією. Вона як ніхто розуміє, що нині Україна насправді захищає всю Європу, зокрема Литву.

Литовці розуміють: якщо нині потурати діям Путіна й  ігнорувати його, то згодом небезпека буде більша. Зараз Україні треба допомагати всіма можливими способами. Треба реально готуватися і вказувати Росії, що західний світ готовий до бою, а не до потурання. З погляду логіки Литва поводиться правильно і тим самим захищає себе.

Ольга Куровець, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ