Нагадаємо,  що у статті «Хто і навіщо подарував недоторканність екс-регіоналам» «Вголос» вже попереджав: дуже імовірно, що нинішня влада вже видала в обмін на економічні та політичні привілеї індульгенцію колишнім «регіоналам».

Генпрокуратура vs Єфремов: що далі?

Вперше Олександра Єфремова затримали у лютому 2015 року, пізніше його заарештували з можливістю виходу під заставу в 3,7 млн грн. Тоді екс-регіонал вийшов із СІЗО, оскільки за нього вніс заставу Борис Колесніков. За даними слідства, висунуті Єфремову звинувачення стосувалися фінансування сепаратистів на Луганщині. Вдруге Єфремова затримали 30 липня в аеропорту Києва за підозрою в зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України. Крім зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність країни, Єфремова звинувачують у прямій підтримці злочинної організації «ЛНР», незаконному привласненні майна «Луганськвугілля».

«Єфремов, якого підозрюють у зазіханні на територіальну цілісність... Справа дійде до суду на початку наступного року. Упевнений, що суд дасть справедливу оцінку тому, хто відчинив двері війни», - заявив Генпрокурор України Юрій Луценко.

Натомість адвокат Єфремова Євген Солодко наголошує, що  доказової бази у Генпркуратури в справі проти Єфремова немає.

 «Є 54 гігабайти незрозумілого відео з «YouTube». При цьому першоджерела нам не дали, авторів цих роликів не допитали, експертизу роликів не провели, частину роликів змонтовано. Що стосується показань свідків, то вони суперечать один одному. І немає жодного свідка, який би вказував, що Єфремов такого-то числа в такому-то місці доручив комусь що-небудь», - прокоментував роботу Генпрокуратури адвокат.

Варто зазначити, що чиновники з адміністрації екс-президента Януковича вочевидь уже готують українців до того, що справа Єфремова швидше за все нічим не закінчиться.

«Уже вп'яте апеляційний суд Києва переносить справу Олександра Єфремова. І кожен раз через неявку на процес самих суддів. Я бачу в цьому одну просту причину - від своїх свідчень відмовилися свідки звинувачення, а вина Єфремова базується лише на одному, повністю сфальсифікованим депутатами Народного Фронту відеоролику», - написав на своїй сторінці у «Facebook» перший заступник глави Адміністрації Президента часів Януковича Андрій Портнов.

А тому варто зазначити, що якщо судді й надалі проігнорують судове засідання (є інформація, що більшість суддів у цій справі перебувають у «відпустках» чи на «лікарняному»), то вже 22 січня Олександр Єфремов може вийти на волю і за «доброю» традицією політиків часів Януковича покинути країну.

Чи справді в рамках домовленостей нинішньої влади з олігархами з «Опозиційного блоку» Єфремова можуть виправдати, чи достатньо робить Генпрокуратура, щоб покарати екс-регіонала, «Вголос» запитав у юриста Сергія Войченка, політичного аналітика Олександра Кочеткова та політолога Олександра Солонька.

Чи може в рамках ймовірних домовленостей між нинішньою владою та олігархами часів Януковича Єфремов вийти на волю?

Олександр Кочетков: Домовленості між владою, зокрема Порошенком і представниками колишньої влади, я маю на увазі Льовочкіна, Бойка та інших, справді існують. Але я думаю, що відповідно до них Єфремова не випустять, адже той не був близьким ні з президентом Януковичем, ні з Ахметовим, ні з Льовочкіним, а тому за нього фактично немає кому вступитися, Єфремов зараз є пішаком, він не є корисним і для теперішньої влади, у нього немає достатньо коштів, щоб відкупитися.

Олександр Солонько: Умовна індульгенція між представниками нинішньої влади і влади часів Януковича справді є. Адже, очевидно, що якби була політична воля, то принаймні найбільш одіозні особистості зараз би сиділи. Якщо ми візьмемо того ж таки Єфремова, то навіть з його публічних заяв за 2012-2013 роки можна не одну кримінальну справу порушити і довести до кінця. Ці всі дані є у відкритому доступі, там він наговорив на десятки років тюрми. Але треба розуміти, що перемовини між «екс-регіоналами» і представниками Порошенка велися з часу зміни влади, тобто з 2014 року, регіонали намагалися переконати нову владу, що вони будуть їй корисними, наголошуючи, що прийде такий час і, можливо, вони поміняються місцями.

Варто додати, що регіонали добре знають корупційні схеми, механізми нинішньої влади. Дуже ймовірно, що в обмін на якісь певні гарантії, на можливість нерозголошення якогось компромату, який, очевидно, теж є у регіоналів на нинішню владу, є якісь домовленості. Це яскраво ілюструє ситуація з Новинським: коли він тікав з України, нам казали, що Генпрокуратура начебто ударними темпами ним займається, а що вийшло? Новинський повернувся і зараз він у нас уже делегат у ПАРЄ. Тут очевидно, що були досягнені певні домовленості. Проблема й у тому, що нинішня влада і регіонали походять з одного політичного класу, цілком логічно, що вони між собою можуть знайти спільну мову у будь-яких питаннях і, очевидно, що такі речі, як домовленість між Порошенком і «регіоналами» щодо закриття справи проти Єфремова може бути, принаймні я у це вірю. Адже справа Єфремова давно тягнеться, його вже третій рік судять і не можуть засудити, а тому, можливо, його відпустять, як відпустили Лукаш, Новинського. Якби була політична воля довести все до кінця, я думаю справа Єфремова була б доведена. Навіть більше, якби була політична воля відбирати мандати у всіх нардепів з «Опоблоку», які замішані у сепаратизмі, то половина цієї проросійської політичної сили була б уже не депутатами, а у тюрмі. Натомість представники колишньої  «Партії регіонів» є і у президентській партії, і у місцевих органах виконавчої влади. Ніхто нікого не покарав.

А чи достатньо доказів є у Генпрокуратури, щоб покарати Олександра Єфремова?

Олександр Кочетков: На мою думку,  Генпрокуратура робить усе, що може з урахуванням того професійного рівня, що у них є. Але варто зазначити, що Генпрокуратура робить усе це некваліфіковано. Чому? Бо вони за весь час свого існування професійно займались лише бізнесом, «кришуванням» бізнесу та державним рекетом. Вони фактично ніколи не займались тим, чим би мали займатись – правоохоронною діяльністю, тому і зараз роблять усе настільки непрофесійно. І підтвердження тому – судові засідання проти одіозних чиновників часів Януковича. Власне тому в справі Єфремова  є відвід суддів, з доказами у прокурорів теж важко. Професійний рівень адвокатів у нас значно вищий, ніж тих же прокурорів. А кримінальна справа проти Єфремова так довго тягнеться через некваліфікованість, Генпрокуратура не може довести його причетність до чогось, бо документальних свідчень проти Єфремова у правоохоронних органів фактично немає.

Сергій Войченко: Справді, з точки зору юриста, я не побачив жодних доказів від Генпрокуратури у тому, що Єфремов дійсно винний, а мотивувати роликами з «YouTube» - це смішно. В адвокатській діяльності є правило, що навіть якщо на лаві підсудних знаходиться твій найлютіший ворог,  його все одно потрібно чесно судити. Я знаю адвокатів, які захищають Єфремова – це висококваліфіковані люди. Натомість, що ми бачимо з боку обвинувачення: військового прокурора, який обіцяє розбити адвокату пику, а генпрокурор у Верховній Раді дозволяє собі називати адвокатів повіями. Це свідчить про жахливу непрофесійність цих людей. Генеральна прокуратура, на жаль, не надала жодних документальних доказів проти Єфремова.

Я захищав нібито обвинувачених у вбивстві Бузини – Андрія Медведька і Дениса Поліщука, тоді Генпрокуратура теж кричала, що у них є предостатньо доказів проти цих людей, а коли відбулось судове засідання, то рівень підготовки прокурорів вражав непрофесійністю. У Генеральної прокуратури –  процесуальна імпотенція.

Тобто, через бездіяльність Генпрокуратури Єфремова ймовірно випустять на волю?

Олександр Солонько: Якщо питання, чи буде суд над Єфремовим, підвисло у повітрі –  це означає, що саме зараз влада вивчає громадську думку: чи його просто відпустять на волю, чи таки посадять. Бо якщо реакція громадської думки буде жорстко негативна, тоді Банковій нічого не заважає таки провести це судове засідання, яке визначить тільки те, чи продовжити Єфремову термін тримання під вартою. В нас немає незалежної судової системи, ми маємо розуміти, що буде так, як вирішить влада.

Олександр Кочетков: Я вважаю, що все ж Єфремова покарають, але не так, як це має бути - з великою доказовою базою та безсумнівними аргументами з боку обвинувачення, а через те, що народу потрібно випустити пару. Це буде показове покарання для тих, хто вимагає справедливості. Після цього влада нам скаже: «Бачите, ви нас критикуєте, а ми щось же робимо».

 

Марія Чижевська, «Вголос»

-

ІА "Вголос": НОВИНИ