Нагадаємо, збірна України перемогла команду Фінляндії у матчі 6-го туру кваліфікації чемпіонату світу-2018 з рахунком 2:1.

Усі м'ячі на 17-тисячному стадіоні «Ратіна» у Тампере були забиті у другому таймі. В нашій команді відзначилися Євген Коноплянка (51 хвилина) та Артем Беседін (75); у фінів - Йоель Пох'янпало (72).

Прокоментувати матч Фінляндія – Україна «Вголос» запросив експертів – автора першого в історії України голу (у грі з командою Угорщини, 1992 рік) Івана Гецка та відомих наставників Анатолія Дем’яненка й Ігоря Яворського.

– Вам сподобалася учорашня гра?

Іван Гецко:

– Гра не сподобалася, результат – так. Сам футбол – одне розчарування. Давно не бачив такої слабкої збірної. Ні в атаці, ні в контролі м’яча, ні у змістовності наші футболісти себе не проявили. Вони утримували м’яч, але без просування уперед. Таке враження, що ми вигравали 5:0 і більше не мали наміру забивати. Катали впоперек поля. Тому і гольових моментів було не багато. Не скажу, що фіни зіграли здорово, просто наші футболісти виглядали дуже погано. Є над чим працювати.

Єдиний плюс учорашнього матчу – це довіра до молодих і перспективних виконавців. Хлопці виходять, набувають досвіду і не псують картинку.

Анатолій Дем’яненко:

– Другий тайм ще був більш-менш, а перший пригнічив. До перерви навіть побоювався, що не виграємо. Зараз уже можна сказати, що головним був результат, але протягом матчу довелося похвилюватися. Якщо ми вийдемо на чемпіонат світу, то ніхто не згадуватиме важку перемогу над фінами.  

Ігор Яворський:

– Не можу сказати, що гра мені сподобалася. Але учора якість футболу була на другому плані. Нам потрібен був результат і збірна його досягнула. Були і хороші відрізки у грі. В другому таймі взяли під контроль м’яч, фінам було достатньо важко. Перший тайм - сумбурний, невиразний. Відчувалося, що футболісти втомлені, тому не було легкості. Після перерви гравці показали характер. Молодці, що при рахунку 1:1 не знітилися і вирвали перемогу.

– Чим  можна пояснити таку погану гру: завершення сезону чи просто рівень такий?

Іван Гецко:

– Думаю, що справа в завершенні сезону. Поки їхні партнери десь на Мальдівах, збірникам потрібно ще футбол грати. Дуже складно перелаштуватися. Хоча усі повинні розуміти важливість цієї гри. Але така у нас ментальність, нікуди від цього не втечеш. Дуже важко змусити гравців тримати себе у тонусі в цей час.

Анатолій Дем’яненко:

– У нас нова команда, багато молоді. Їм потрібен час, щоб набратися досвіду, стати міцнішими.

Ігор Яворський:

– В цей період завжди ігри даються не просто. Погано, що в цій ситуації у нас не знайшлося лідера на полі. Усі грали на одному рівні, ніхто не виділявся, не повів за собою команди. Єдине - сподобався Ракицький. Він діяв впевнено, надійно і віддавав точні паси.

– Восени, коли настане час вирішальних ігор, ситуація повинна бути іншою?

Іван Гецко:

– Однозначно… Хлопці відпочинуть, матимуть зовсім інший настрій і буде інша гра. Навіть не сумніваюся у тому, що буде інша гра. Головне, щоби не було недооцінки суперників. Ми бачили, що відбулося у матчі із Мальтою. Тривожні дзвінки лунають і учора вони простежувалися.

Анатолій Дем’яненко:

– Вірю у краще, шанси на вихід із групи у нас непогані. Футболісти у нас не найгірші. Так, не топові за європейськими мірками, але бій можуть дати усім. Молодь перспективна. Чемпіонат України у нас на спаді і молоді потрібно більше часу, щоби на міжнародному рівні почуватися впевненіше.    

Ігор Яворський:

– Так, буде краща ситуація. Зараз футболісти втомлені, восени будуть «свіжими». Хоча, мені дивно, що футболісти втомлюються, граючи у нашому чемпіонаті. Скажімо, гравцям «Динамо» чи «Шахтаря» гріх нарікати на важкий календар. Тим не менш, учора відчувалося, що збірники уже у відпустці. Восени буде інший настрій.

Олег Петрівський, «Вголос»   

ІА "Вголос": НОВИНИ