У Харкові триває чемпіонат Європи з боксу. Українці уже гарантовано здобули шість медалей. Саме стільки наших боксерів вибороли путівки в півфінал турніру. Ще двоє зупинилися на стадії чвертьфінальну. Тим не менш, цей результат дозволив їм кваліфікуватися на чемпіонат світу, що у вересні відбудеться у Німеччині.  

На чемпіонаті Європи у півфіналі виступлять Дмитро Замотаєв (категорія до 52 кг), Микола Буценко (до 56 кг), Юрій Шестак (до 60 кг), Євген Барабанов (до 69 кг), Олександр Хижняк (до 75 кг) та Віктор Вихріст (понад 91 кг).

Про чемпіонат Європи і не тільки «Вголос» розпитав у призера Олімпійських ігор, боксера-професіонала Дениса Берінчика.

Результат наших боксерів уже не поганий, – каже Денис. – Шість медалей – це пристойний показник. Сподіваюся, що буде кілька нагород золотого ґатунку.  

За ким особливо стежите на чемпіонаті Європи у Харкові?

В основному, переглядаю бої свого одноклубника Євгена Барабанова і товариша Миколи Буценка. Обоє уже гарантували собі медалі. Але попереду найцікавіше – бої за вихід у фінал, а потім - за перше місце.

Одного російського боксера не пустили в Україну через відвідини Криму. Росіяни заявили, що це зумисне зроблено для того, щоб усунути небезпечного конкурента. Як гадаєте, це реально?

Нісенітниця… Просто хлопці-прикордонники зробили свою роботу.  А те, що усунули небезпечного конкурента, - це навіть смішно. Ми про кого говоримо, про олімпійського чемпіона? Та ні, про звичайного хлопця, який, можливо, і є сильним боксером, але ще не має авторитету одного із найсильніших у дивізіоні. Так що пояснення росіян є кумедним, надуманим.  

Наскільки конкурентноспроможним є теперішній склад нашої збірної?

Знаєте, це домашній чемпіонат Європи, тут і рідні стіни повинні допомагати. Склад збірної у нас рівний, немає когось, хто би виділявся. Хлопці не один рік виступають, один олімпійський уже пройшли, набралися досвіду. Тож тепер вони повинні здобувати медалі.

Це правда, що судді завжди більш прихильні до господарів турніру?

Я би так не говорив, усе залежить від рівня боксера. На домашніх стартах допомагає публіка, але не судді.

Як гадаєте, який бокс цікавіший – любительський чи професійний?

Усе залежить від того, хто боксує. Як в любительському, так і в професійному боксі бувають різні бої. Тому, не має однозначної відповіді на це питання.

А що вам прийшлося змінити у своєму стилі після переходу у професіонали?

Це, мабуть, не до мене питання, а до мого тренера, це його робота змінювати мій стиль, адаптовувати його до професійного боксу. Зрештою, в інтерв'ю не хочу розкривати усіх карт і розповідати, над чим ми працюємо, що змінюємо.

Скільки в цьому році плануєте провести?

Два поєдинки. Наприкінці літа і восени (схоже, наприкінці літа Денис боксуватиме у вечорі боксу, де головний бій буде за участю Олександр Усика. Цей турнір, подейкують, відбудеться 26 серпня в Одесі – автор). Де саме відбудуться ці поєдинки - я наразі не знаю.

Останній поєдинок ви провели в Угорщині? Що скажете про суперника?

Дуже досвідчений боєць. Такі поєдинки мені дуже корисні. Загалом, це була одна із важливих сходинок до важливих боїв. Набуваю досвіду, рейтингу.

Олег Петренко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ