Депресивний Стебник – одне з багатьох маленьких містечок Львівщини, інформація про які доволі рідко потрапляє на сторінки обласних видань.

Декілька епізодів з життя влади Стебника, які пропонуються читачам, лише підтверджують те, що проблеми маленьких міст хіба що за масштабами відрізняються від тих, з якими зіштовхуються львів’яни. А от їх вирішення вимагає зусиль, не менших, ніж у Львові.

Довідка

Місто Стебник розташоване у Дрогобицько-Бориславському промисловому районі. Відоме одним з найбільших в Україні родовищ калійних солей, яке, проте, внаслідок екологічної катастрофи 1983 року не працює.

Рейдерам – ні!

Уже декілька років поспіль у Стебнику триває епопея з незаконним захопленням меблевого магазину «Все для дому» та складських приміщень по вул. Шептицького, 5 тамтешніми бізнесменами С.

Магазин спочатку був на балансі області, згодом його передали на баланс міста Дрогобича, а у 2004 році він перейшов у комунальну власність Стебницької міськради. Увесь цей час магазин був в оренді приватних структур, пов’язаних з одним із С.

У 2008 році термін оренди закінчився. Міська рада Стебника вирішила не продовжувати її, зважаючи на те, що орендар не сплатив орендну плату, що становила мізерні 4 копійки за 1 кв. м.

Проте С. мали інші плани щодо магазину. Вони стали в судах добиватися, аби магазин віддали їм у приватну власність. І суди один за іншим дивним чином ставали на їхній бік. Міська виконавча влада у цій ситуації поводилась доволі пасивно, на судові засідання не з’являлись її представники, у зв’язку з чим частина депутатів запідозрили, що тут має місце рейдерське захоплення.

Депутат Стебницької міськради Марія Губицька стала «штурмувати» міськраду з вимогою провести громадські слухання щодо рейдерської атаки, проте міська влада, і зокрема, мер Роман Калапач вперся і слухань так і не провів.

Зрештою магазин та складські приміщення таки перекочували до С.

Депутатам міськради не лишалося іншого, як звернутися за допомогою до народних депутатів. Юридична перевірка засвідчила, що через «прихватизацію» меблевого магазину бюджет Стебника недоотримав близько 5 млн. грн..

Так, з’ясувалось, що магазин і складські приміщення бізнесменам, які не могли належно сплачувати навіть копійчану орендну плати, вдалося приватизувати шляхом підробки документів та «завдяки прихильності судів». На підставі цих висновків було скеровано депутатський запит до Генерального прокурора з вимогою перевірити викладені факти.

Генпрокуратура поки що мовчить. Проте депутати Стебниківської міськради налаштовані рішуче на захист майна громади.

Далі буде...

фото: stebnik.at.ua

ІА "Вголос": НОВИНИ