Як відомо, ЦВК зареєструвала 45 партій і виборчих блоків партій - претендентів на потрапляння до Верховної Ради України. Проте, парламентом вони не обмежуються і прагнуть провести своїх представників до місцевих рад різних рівнів, тому місцеві політичні осередки активно створюють інформаційні приводи і не дають забути про себе. Не є винятком і партія «Віче». Проте тут схема інша, досить незвична для українського політикуму і знати про неї варто хоча би для загального розвитку.

Піаром «Віче» у Львові активно зайнявся Ігор Дідковський, голова громадського об’єднання «Віче». Насамперед, він вкотре розповів про тритисячолітню історію віче як органу народовладдя. Це поняття, за його словами, не має жодного відношення до поняття демократії в розумінні правління більшості. Це не просто збіговисько, на якому зібралися покричати, а чіткий юридичний інститут, ба навіть більше – «якісно побудований інститут народовладдя». «Там, наприклад, не можна було чужому виступити і не можна було виступити людині непідготовленій «дабы не возбуждать хищнические настроения и чтобы это не привело к политическим убийствам», зазначив Ігор Дідковський.

А далі він докладно оповів про те, що таке партія «Віче», а що таке громадське об’єднання «Віче України». Тож, 15 лютого 2006 року громадське об’єднання «Віче України» святкуватиме 3 роки від часу створення, а партія виросла на ґрунті об’єднання і є його «робочими руками». Як зазначив Ігор Дідковський, до цієї схеми слід додати і спеціальний фонд, що виконує роль юридичного інструменту для збору коштів для громадського об’єднання. Саме в рамках громадського об’єднання розроблявся протягом трьох років «План розвитку країни», який став програмним документом партії «Віче».

Також голова громадського об’єднання нагадав, що 25 грудня на з’їзді було підписано угоду між громадським об’єднанням «Віче України» і партією «Віче», яку підписали всі 61 кандидати до Верховної Ради. Цей документ передбачає досить складний механізм контролю за представниками влади: щомісяця відбуватиметься віче, на якому кандидати представлятимуть розроблені ними законопроекти і звітуватимуть перед «вічниками». Учасники віче, в свою чергу, зможуть внести свої пропозиції і висловити зауваги. На запитання, хто може стати учасником цих віче, відповідь була така: будь-хто, хто має чітку громадянську позицію.

Наскільки ця система дієва, складно сказати. Проте складається враження, що її розробники щиро вірять у можливість її втілення і намагатимуться це зробити як на центральному, так і на місцевому рівні. Зокрема, підписати угоду повинні всі кандидати від партії «Віче» до місцевих рад буді-якого рівня. А найближчим часом будуть оприлюднені прізвища місцевих вічників. Мета підписання такої угоди – «щоб депутат не втратив зв’язку із дійсністю». Тож охочі стати депутатами Львівської міської або обласної ради повинні запропонувати і подати на «Віче» план розвитку Львова і, звичайно ж, підписати вище зазначену угоду.

Кандидувати до обласної ради від партії «Віче» будуть від 5 до 10 осіб, прізвища яких вже визначені. Але, за словами того ж Дідковського, підписуватися під цим документом народ не дуже хоче. Адже в разі невиконання своїх зобов’язань, депутат-вічник може бути відкликаний. Це стосується як депутатів Верховної, так і місцевих рад.

Самого Дідковського в списках до Верховної Ради немає і це його принципова позиція. Немає в списках і О. Чалого, ще одного активного учасника громадського об’єднання «Віче».

Загалом, учасники партії відводять їй в парламенті доволі доленосну роль. Партія «Віче» повинна стати в парламенті інститутом для об’єднання всіх політичних сил. Системний підхід і нейтральне середовище повинно допомогти втіленню цієї мети. Не більше, не менше.
Дідковський наголосив, що «Віче» - це зовсім «не проект, а реальна політична сила, що створюється надовго» і обов’язково знайде свій електорат. Проте підтвердити чи спростувати ці висловлювання зможуть лише результати виборів.

Загалом Дідковський наголосив на унікальності політичної пропозиції «Віче» і ще раз попросив присутніх витратити 3 години свого часу і прочитати «План розвитку країни».

ІА "Вголос": НОВИНИ