Поки футболісти насолоджуються останніми днями відпустки, керівники клубів активно працюють на трансферному ринку. Чого чекати від наших команд цієї зими, «Вголос» поцікавився у відомого футбольного агента, який мешкає в Іспанії Дмитра Селюка. Його найвідомішим клієнтом є Яя Туре, який нині грає за «Манчестер Сіті» і є одним з найбільш високооплачуваних футболістів.

Дмитре, цікаво спостерігати за трансферними ходами українських клубів нинішньої зими?

Особливого інтересу немає. Український футбол занепадає, усі намагаються звідси поїхати. Звісно, цьому є логічне пояснення – економічна ситуація. Зараз посісти третє місце у Прем'єр-лізі не є проблемою. І «Верес» тому приклад. Команда укомплектована більш-менш хорошими футболістами – і вони уже в п'ятірці. Рівень футболу, на жаль, не високий.

Якщо наші футболісти, як ви сказали, хочуть звідси поїхати, то яка реальність переходу в якийсь український клуб хорошого іноземця?

Якщо раніше були реально цікаві переходи в Україну, то зараз таких не спостерігаю. «Динамо» зосередилося на своїх вихованцях. І я із розумінням ставлюся до такої стратегії, адже зараз не час тратити великі гроші на футболістів. У киян є своя хороша школа, де є вдосталь талановитих гравців. І вони виходять і намагаються себе показати. Так, їм важко боротися із «Шахтарем», але «Динамо» стабільно друге, і у них немає інших конкурентів, крім «Шахтаря».  

Донеччани у пошуках хорошого підсилення, інші ж перебиваються тим, що під рукою. Кілька разів пропонував свою допомогу українським клубам. Можу дати своїх гравців, які допоможуть команді увійти в п'ятірку найкращих. При цьому не потрібно платити великі зарплати. Це спосіб зробити клуб прибутковим. Молодих, талановитих іноземців можна тут розкручувати і продавати. На цьому реально заробляти і добиватися результату. Так роблять ті клуби, у яких керівники не думають лише про розкрадання бюджету.

Можете назвати приклад успішного впровадження такої схеми в якийсь із клубів?

У Молдові працював з командою, яка вийшла із другої ліги у вищу. Президент попросив у мене гравців, щоб зберегти прописку. Я йому дав 8 іноземців. За невеликі гроші ці футболісти допомогли команді потрапити в Лігу Європи. Клуб нічого не платив за футболістів. Натомість заробив гроші від УЄФА за участь в єврокубках. Усі думали, що це випадковість, так думав і сам президент клубу. Він подумав, що сам може кого-завгодно привести, сформувати команду – і усе буде гаразд. Він набрав свою команду, а я віддав 6-х гравців у «Зорю» із міста Бельци, яка була на останньому місці. В тому сезоні «Зоря» із моїми гравцями вперше в історії виграла національний Кубок. Таким чином, команда потрапила в Лігу Європи і там заробила 500 тисяч євро. Це дві команди із Молдови. У Білорусі співпрацював із командою «Слуцьк», яка також була на останньому місці. Дав їм два гравці – і вони не вилетіли із вищої ліги. Потім ще два дав – і команда заграла. Мій гравець став найкращим бомбардиром чемпіонату. Одеському «Чорноморцю» безкоштовно дав Фусенні Бамбу, який, безперечно, допомагає «морякам».

Безкоштовні футболісти необов'язково низької якості?

Що значить безкоштовні футболісти? Там тільки за підготовку треба було б заплатити близько 200 тисяч євро. Просто я даю безкоштовно. Це хороші гравці і у майбутньому, повірте мені, гратимуть в топових клубах. Це молодь, якій по 18, 19 та 20 років. Безперечно, я говорю про хороших гравців, які вмотивовані удосконалюватися.

Ви, мабуть, аналізуєте переходи українців за кордон. Наші клуби на трансферах в чемпіонати Чехії чи Греції заробляють?

Та ні, вони усі йдуть безкоштовно. За кого – хто заплатив? Ні за кого. Українці їдуть за зарплатою, а клуби нічого не заробляють. В Чехії побільше зараз стало грошей, але це лише у трьох команд. В інших клубах грошей не більше, ніж в українських. В Казахстані трохи більше грошей, там футболіст може заробляти тисяч 10 доларів у місяць. Взагалі, за кого було заплачено гроші? За Коноплянку, Ярмоленка. Більше і загадати нікого.  

До речі, є інформація, що Євген Коноплянка може повернутися в «Шахтар». Зважаючи на амбіції футболіста, повернення в Україну – це для нього крок назад?
 
«Шахтар» колись давно хотів бачити у себе Коноплянку. Якби Євген став «гірником», то зараз міг би грати у якомусь топ-клубі. Донеччани вміють працювати із футболістами, виводити їх на хороший рівень. Про це свідчить історія їхніх трансферів у топ-клуби. Так, Коноплянка перейшов у «Севілью», зараз грає в іншій хорошій команді – «Шальке». Але якби він пограв за «Шахтар», то міг бути краще підготуватися до європейського етапу своєї кар'єри.

Практично усі гучні трансфери із «Шахтаря» пов'язані із іноземцями. Лише перехід в «Барселону» Дмитра Чигринського виняток. Із місцевих футболістів нікого продати, не того рівня гравці?
 
Можливо, і так… Але є ще один момент. Можливо, українці могли б піти в хороший клуб також, але через ліміт на легіонерів їх просто не відпускають. Переконаний, потрібно скасовувати ліміт на легіонерів. Це підвищить конкуренцію в чемпіонаті і сприятиме тому, що хороших українців більш охоче відпускатимуть за кордон наші гранди.

Хто із українців потенційно готовий грати хоча би за середняків із топ-чемпіонатів?

Більшість гравців «Шахтаря» і «Динамо». Обидва клуби грають у Європі, їх видно. Інші українські клуби «варяться» тільки на внутрішній арені. А хороші команди із слабких чемпіонатів беруть лише футболістів, які показали себе в матчах на євроарені.

Олег Петренко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ