Нагадаємо, українські боксери-аматори виграли три золоті медалі на чемпіонаті Європи у Харкові, завдяки чому наша збірна перемогла у медальному заліку.

Новими чемпіонами Європи стали Олександр Хижняк (до 75 кг), Віктор Вихрист (понад 91 кг) і Юрій Шестак (до 60 кг). Микола Буценко (до 56 кг) став срібним призером, поступившись у фіналі англійцю Пітеру Макгрейлу.

Також з медалями чемпіонат Європи закінчили Євген Барабанов (до 69 кг) і Дмитро Замотаєв (до 52 кг), які здобули бронзові нагороди.

Відразу по завершенні турніру на питання «Вголосу» відповів головний тренер збірної України Дмитро Сосновський.

Дмитро Дмитрович, перед початком чемпіонату Європи припускали такий успіх?

Я давно казав і продовжую повторювати, що у нас хороша команда. Просто потрібно набратися досвіду і рано чи пізно команда покаже результат. Звісно, я вірив у своїх хлопців. Перед чемпіонатом Європи розраховував на десь на 5 медалей, з них 2 найвищої проби.

Хто найбільше сподобався із нашої команди?

Нікого виділяти не стану, адже нам потрібна команда. Усі вихваляють наших боксерів, але, наразі, у нас не має повноцінної команди. Тобто, не має рівних боксерів у всіх вагових категоріях. Так, хлопці дружні, у нас хороша атмосфера. Але маємо проблеми із деякими ваговими категоріями. Маю на увазі вагу до 49 кг, 81 кг… Ці категорії потрібно підсилювати, тоді будемо впевненими у собі. Ось збірна Узбекистану на домашньому чемпіонаті Азії виграли 9 золотих медалей. До такого результату потрібно прагнути.

В 49 кг виступав єдиний представник Львова на чемпіонаті Європи Назар Куротчин…

Так, Назар старається, працює. Але йому важко на найвищому рівні.

Як формуватиметься команда на осінній чемпіонат світу в Німеччині?

Дуже просто, за здобутими ліцензіями. На чемпіонаті Європи ми виграли 8 перепусток на чемпіонат світу. Ліцензії іменні, а тому хто їх здобув, той і поїде в Німеччину. Ситуація не проста. Дехто каже, що на чемпіонаті світу ми повинні виграти 5 медалей. Це дуже-дуже не просто зробити, вважаю, що успіхом буде 1-2 нагороди. Чемпіонати світу та Європи за своїми рівнями відрізняються. А за два місяці підготуватися буде важко. Я і раніше говорив, що для нас чемпіонат Європи важливіший, ніж світу. Адже у Німеччині відбудеться турнір, який не буде відбірковим на Олімпіаду і ні до чого нас не зобов’язує. А у Харкові вперше в Україні відбувся чемпіонат Європи і ми були зобов’язані у рідних стінах показати достойний результат.

Торік ми говорили з вами про те, що не вистачає часу на якісну підготовку до Олімпіади, цього року схожа ситуація із чемпіонатом світу. Чемпіонат Азії відбувся місяць тому, у них є час на відпочинок і усі цикли підготовки. У нас же на усе лише два місяці…

Справді, в азіатів більше часу і їм комфортніше. Я не знаю чому такий календар. Відштовхуємося від наявних умов. У декого із хлопців є розсічення, вони потребують 2-3 тижні на відновлення. Нічого не вдієш…

З росіянами упродовж чемпіонату Європи трапилося кілька казусів. То їхнього боксера не пустили в Україну, то у фіналі іншого засудили і керівництво Федерації погрожує розборками. Що скажете про претензії росіян?

Не хочу говорити про них, Росія, взагалі, дивна країна з дивним мисленням. Хотів би подивитися в очі  генеральному секретареві їхньої Федерації Умару Кремлєву. Вони скаржаться на те, що у фіналі ваги до 60 кг їхній Габіл Мамедов переміг нашого Юрія Шестака.  Та нехай вони згадають півфінал Мамедова із Павлом Іщенком, який тепер представляє Ізраїль. Росіянин той бій чисто програв. І Шестаку він програв. Але, повторюю, Мамедов у фіналі не повинен був битися. Нехай візьмуть окуляри, запросять директора ФСБ, Путіна і подивляться бій Мамедова з Іщенком. Павло виграв цей поєдинок в усіх фазах, він боксував, як у найкращі свої роки. Якщо вони заговорили про суддівство, то нехай загадають бій свого Тищенка із казахом Левітом у фіналі Олімпіади-2016. Вони кажуть, що звертатимуться в АІВА… Так нехай і ці два поєдинки розглянуть Мамедов – Іщенко і Тищенко – Левіт. Не хочу про них говорити, про провокаторів із Росії. Їм хочуть заборонити участь у турнірах, я би голосував за таке рішення. Вони займаються всілякими брудними справами, безпідставно критикують суддів, при чому лише тоді, коли їхні хлопці програють.

Вони підняли гвалт, що їхнього напівважковаговика не пустили в Україну… А навіщо ви у нас Крим забрали? Навіщо війну на Донбасі почали? Добре, у Львові усім відоме ставлення до Росії. А тут у Харкові люди не вставали під час виконання гімну Росії. І у цьому місті вони хотіли Новоросію створити… Давайте краще не будемо про цю маячню.

Як ви ставитеся до участі українців у змаганнях в Росії?

Уже три роки усім говорю, що не треба туди їздити. Треба заборонити проводити там не лише спортивні змагання, а й усі культурні міжнародні події. Вони розповідають про референдум. Але ж ми не проводимо свій референдум на Кубані, там же теж багато наших людей. А якого біса вони зі своїми «зеленими чоловічками» приперлися на нашу землю? Я би однозначно не їздив на турніри в Росію. Нічого страшного, можна і чемпіонат світу пропустити, поїхати на якийсь хороший міжнародний турнір, там набратися досвіду. Але ми уже перейшли на політичні теми, в які не хочу влазити…

Добре, тоді як збірна України готуватиметься до чемпіонату світу? Уже є план підготовки?

У нас є план підготовки до наступної Олімпіади, не лише до чемпіонату світу. З 14 липня починається збій у Тисовці. Останній етап на Олімпійський базі у Києві.                        

Вистачить часу на якісну підготовку?

Будемо старатися, зробимо усе можливе. Не одні ж ми опинилася в такій ситуації, уся Європа в однакових умовах. Тому, нарікати на брак часу не пасує.  

Олег Петренко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ