Нагадаємо, учора, 17 травня Донецький «Шахтар» обіграв київське «Динамо» в Харкові на стадіоні «Металіст» у фіналі Кубка України. Тож, «гірники» виграли 11-й трофей і зрівнялися за цим показником з киянами.

Донеччани у цьому сезоні також виграли чемпіонат України.  

Про фінал Кубка і проблеми «Динамо» «Вголос» розпитав у авторитетних фахівців Петра Слободяна, Ігоря Яворського та Геннадія Орбу.

Наскільки логічним є підсумок фіналу Кубка України?

Петро Слободян:

 

Мабуть, підсумок гри є закономірним. «Шахтар» у чемпіонаті має солідну перевагу над «Динамо», у фіналі Кубка не забив пенальті… Щиро кажучи, надіявся, що «Динамо» проявить силу волі і в рік ювілею клубу потішить уболівальників яскравою перемогою. Все-таки в «Динамо» славна історія, в скарбничці чимало Кубків, деякі із них і я здобував. На жаль, здобути на честь ювілею Кубок України не вдалося.

Ігор Яворський:

Двояке враження від гри. Була інтрига, але ніхто не хотів ризикувати. Якби Марлос забив пенальті, можливо, усе було би цікавіше. А так, ніхто не ризикував, чекали на помилку суперників. Марлос забив хороший гол. Як на мене, перемога «Шахтаря» є закономірною. «Гірники» вели гру, більше контролювали її перебіг. Звісно, у «Динамо» теж були моменти. Ярмоленко міг якісніше розпорядитися м’ячем у епізоді, коли намагався його перекинути через П’ятова. Були  у нього і інші моменти.   

Геннадій Орбу:

Перемога «Шахтаря» є заслуженою. «Гірники» створили більше небезпечних моментів, більше контролювали хід гри. Так, учора не було високої якості футболу. Але усі фінали не можуть бути високоякісними. Все-таки доля трофею залежить від результату одного матчу і, звісно, команди діють дуже обережно. Цим такі ігри і відрізняються від інших матчів чемпіонату.

В чому проблема «Динамо»? У підборі виконавців?

Петро Слободян:

В «Шахтарі» кістяк складають бразильці, є хороші українські виконавці. У «Динамо» влилася свіжа кров, сподіваюся, що вони доростуть до перемог над «гірниками». Але на сьогодні вони не готові до цього.

Ігор Яворський:

Безперечно, клас футболістів «Шахтаря» значно вищий, ніж у «Динамо». Особливо у середній лінії, де є хороший контроль м’яча, хороші переміщення, кожен гравець знає свою роботу, дорожить м’ячем.  

Геннадій Орбу:

Не варто строго судити «Динамо». Кияни пішли на омолодження, а це тривалий процес. Селекційна група «Динамо» не вгадала із придбанням двох центральних гравців – Пантіча та Кадара. Цікаво, що буде в наступному сезоні, чи прибавлять кияни. Зрештою, у чемпіонській гонці багато залежатиме від «Шахтаря». Багато компліментів було для Буяльського, деяких інших гравців, які зникли. Питання також у тому чи втримають «гірники» своїх лідерів.  

Цей сезон є невдалим для «Динамо», команді нічим похвалитися. За відсутності результату потрібно міняти головного тренера?

Петро Слободян:

Я, як тренер, екс-гравець «Динамо», не хочу відповідати на це питання. Це керівники клубу повинні вирішувати. Але такі закони жанру: якщо тренер дає результат, то він працює. Якщо не має результату, то тренер повинен піти. Ось вам і моя відповідь на ваше питання.    

Ігор Яворський:

За результат завжди відповідає тренер. Але ми не знаємо деталей. Скажімо, ми не знаємо чи є можливість у Реброва запросити висококваліфікованих гравців, чи є у нього на це кошти. «Динамо» має максимальні завдання, а тому футболісти повинні бути високого рівня. У Сергія Реброва є проблеми із цим, чимало гравців «Динамо» не відповідає рівню клубу. Окрім Андрія Ярмоленка, усі інші «динамівці» в середині поля, поступаються гравцям «Шахтаря». Марлос, Бернард, Тайсон, Степаненко, Коваленко, Малишев – гравці високого рівня. А в «Динамо» хто? Гармаш, Сидорчук, Циганков. Вони усі поступаються «гірникам» у техніці, швидкості, швидкості прийняття рішень. І задня лінія «Шахтаря» більш надійна, є прекрасний воротар. У донеччан є серйозна конкуренція в центрі оборони. Загалом, рівень «гірників» вищий, ніж «динамівців». Але не бачу у цьому помилки Реброва. У нього, вочевидь, не має можливості запросити хороших виконавців. На це потрібні кошти. Тому Ребров змушений використовувати наявних гравців. А вибір не великий. Рівноцінною лавки запасних у киян не має.

Геннадій Орбу:

Коли Сергій Ребров два роки поспіль вигравав чемпіонство, усі співали йому оди. Тепер, після невдалого сезону, заговорили про його відставку. Особисто я би не поспішав і дав би Сергію Реброву можливість працювати далі.  

Олег Петрівський, «Вголос»  

ІА "Вголос": НОВИНИ