Що не тур у розіграші футбольної Прем'єр-ліги, то сенсація. Ось і в 14-му турі здивували наші гранди. Але якщо осічці «Шахтаря» пасує епітет «сенсація», то із «Динамо» ситуація дещо інша. «Гірники», нагадаємо, зіграли внічию із аутсайдером чемпіонату – «Сталлю», а кияни «розійшлися із миром» з «Карпатами».

Про ситуацію в нашому чемпіонаті «Вголос» розпитав у відомих в минулому футболістів Михайла Кополовця та Василя Кардаша.

«Шахтар» не зміг обіграти «Сталь», а «Динамо» – «Карпати». Можна сказати, що чемпіонат вирівнявся і наші гранди уже не так попереду інших команд, як це було кілька років тому?

Михайло Кополовець:

Чемпіонат однозначно став слабшим. Раніше ніхто і подумати не міг, що «Шахтар» може зіграти внічию зі «Сталлю». Мене насторожує, те, що на футболках усіх клубів є лого букмекерських контор. Всюди… «Зоря», виграючи з рахунком 2:0, у підсумку завершує матч внічию – 2:2. А Вернидуб, як я бачу, навіть не засмучений. Принаймні, із журналістами він спілкується весело і невимушено. «Динамо» виграє з рахунком 3:0, але у підсумку – 4:4. І це у матчі із тою ж «Зорею». Дивні такі рахунки, які важко логічно осмислити. Таке відчуття, що хтось грає в букмекерських конторах. Багато питань стосовно гри захисників, воротарів. Так, можливо, у них такий низький рівень. Але все одно – це усе дивно. Повторюю, є підозра, що дивним рахункам у футболі завдячуємо букмекерам.   

Василь Кардаш:

Ні, так сказати не можна. Звісно, усім би хотілося, щоби наші команди наблизилися до рівня «Шахтаря» та «Динамо». Але зараз йдеться про збіг обставин. Ротація складу, погане налаштування, неймовірна мотивація у суперників і 100% самовіддача. З «Карпатами» завжди було складно грати. Дехто каже, що «зелено-білі» уже не ті, що раніше. Можливо, і так, але в будь-якому стані львів'яни на своєму стадіоні можуть створити кому завгодно проблеми. І я вам скажу, що нічиєю більше повинні бути задоволенні «динамівці», а не «карпатівці». Адже галичани могли забити і більше, у них були для цього моменти. «Шахтар» же вдався до ротації складу. Була присутня також недооцінка суперника. А ось «Сталь» виклалася не на 100%, а на 110 %.

В чому проблема «Динамо»?

Михайло Кополовець:

Ще рік тому говорив, що тепер «Динамо» є посередньою командою. Залишився бренд, але команди немає.

Василь Кардаш:

Звісно, деякі фактори помітні збоку. Але щоби дати професійну відповідь на ваше питання, потрібно перебувати всередині команди. А так, ми можемо тільки гадати. Дехто каже, що якби не продали Ярмоленка, було би інакше. Але хороші команди не повинні залежати від одного футболіста.  Свого часу так само говорили після переходу Шевченка в «Мілан». Але на його місце прийшов інший лідер. Можливо, зараз в «Динамо» наразі не має заміни Ярмоленку, але це питання часу.  

«Динамо» у чемпіонаті не може виграти п'ятий матч поспіль. Як гадаєте, Олександр Хацкевич впевнено почувається на тренерському містку?

Михайло Кополовець:

Мені здається, що Хацкевич отримав від Суркіса карт-бланш. Ну, грає команда – добре, не виграє – нічого страшного. Зараз жоден тренер суттєво нічого не змінить. Немає матеріалу, креативних, потужних гравців. В «Динамо» – посередні гравці. Ви думаєте, хтось дивується, що кияни не виграють п'ятий матч поспіль? Та ні, цим нікого не здивуєш.

Василь Кардаш:

Без коментарів.

Наскільки інтригуючою є чемпіонська гонка на цьому етапі чемпіонату?

Михайло Кополовець:

«Динамо» постійно втрачає очки, яка може бути інтрига? На мій погляд, інтриги не було ще на початку чемпіонату. Таке враження, у «Динамо» взагалі зник інтерес до чемпіонату. Раніше у цій ситуації тренера могли би звільнити або він сам подав у відставку. А зараз про це ніхто і не думає. Мені здається, є домовленість, що зараз нехай все так і залишається, а там побачимо. Ну, змінять тренера, але хто може щось покращити? Ніхто… Звісно, є в киян хороші футболісти. Але уже немає такого, що у будь-якому місті «Динамо» почувається, немов удома. Зараз «Шахтар» так не почувається.   

Василь Кардаш:

Ви бачите ж, що не тур, то якісь сенсації. Гранди втрачають очки. Тому, передчасно говорити, хто чемпіон. Уся боротьба попереду, і «Шахтар» та «Динамо» ще втрачатимуть очки. Цей сезон дуже цікавий. Ніхто б не міг подумати, що «Зоря» так погано стартує, а «Верес», навпаки – дуже впевнено. І це при тому, що рівень інших команд також суттєво впав. Немає «Дніпра», «Металіста». Не такі грізні тепер «Ворскла», «Зоря», «Чорноморець». Рівень нашого футболу дуже впав.     

Олег Петренко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ