Редакція газети «Експрес» розміщена в приміщенні колишнього дитячого садочка за адресою вул. Володимира Великого, 5а. Сьогодні у Львові гостро бракує дошкільних дитячих установ, тому міська влада обіцяла після закінчення поточних договорів оренди усі такі приміщення забрати у орендарів і повернути для цільового використання. Але у даному випадку обіцянку не виконала. Понад те, двоповерхове приміщення колишнього дитячого садочка площею понад 1600 кв.м було приватизоване структурами Ігоря Починка за ціною в кілька разів нижчою від ринкової.

Договір продажу-купівлі будівлі за адресою вул. Володимира Великого, 5а був підписаний 31 березня 2010 року. Згідно договору, дитячий садочок «Експрес» купив за 4 млн. 209 тис. 262 грн. Сума немаленька, але якщо підприємство прибуткове і може собі дозволити такі видатки, то чому б і не заплатити?

Однак є нюанс. Раніше редакція газети займала приміщення дитсадка на підставі договору оренди, і згідно договору оренди об’єкт був оцінений у 6 млн. 430 тис. 808 грн. Договір оренди підписаний 26 березня 2009 року. Тобто за рік ціна будівлі дивним чином зменшилась на 2,2 млн. грн. !

«Експресу» також дивним чином вдалось уникнути прийняття так званої другої ухвали сесією Львівської міськради вже з сумою оцінки приватизованого майна. Як відомо, у грудні 2009 Львівська міська рада спростила процедуру приватизації комунального майна. Раніше для вдалої угоди купівлі-продажу потрібно було дві ухвали сесії: першою - рада давала загальне добро на продаж, а другою - вже давала дозвіл на продаж із сумою оцінки. Власне, у грудні міськрада вирішила оцю другу ухвалу не приймати. Таким чином після першої ухвали міськради приватизацією об’єктів нерухомості до завершення займалось виключно управління комунального майна: саме воно проводить оцінки, затверджує її і підписує угоду з покупцем.

В договорі купівлі-продажу садочка «Експресові» є посилання на ухвалу міськради від 9 квітня 2009 року, тобто приватизація мала би відбуватись по старій схемі «двох ухвал». Але з оцінкою майна газета затягує майже на рік і отримує акт оцінювача лише 5 березня 2010 року. І у підсумку «економить» на бюджеті міста більше двох мільйонів гривень.

Якщо ж глянути на ціни на нерухомість у Львові – то «економія» взагалі вражає. Так, згаданий садочок Експрес купив за ціною 2,624 тис. грн.. за кв. м. (328 USD), в той час як середня ціна продажу комерційної нерухомості у Львові стартує від 1 тис. USD. При цьому, якщо поглянути на район та стан садочка, можемо спрогнозувати, що ціна була б ще вищою.

Враховуючи, що керівництво «Експресу» будь-яку спробу оприлюднення інформації про своє підприємство подає як «переслідування вільної преси» коротко сформулюємо резюме даної замітки:

1. Чому Львівська міська влада у випадку з «Експресом» не виконала своєї ж обіцянки повернути для цільового використання ті приміщення дитсадків, які перебувають в оренді після закінчення поточних договорів оренди?

2. Чому група «Експрес», яка є приватним бізнесом і позиціонує себе як успішне підприємство, фактично отримала від міської влади подарунок вартістю 2,2 млн. грн. за рахунок жителів міста? Чи не в цьому якраз і приховано секрет економічного успіху умілого менеджера газети?

3. Які ще підприємства, крім «Експресу», наділені міською владою таким привілеєм, як купівля нерухомості, що перебуває у власності міста, за ціною 328 USD за квадратний метр? Чи не вбачають компетентні органи, боронь Боже, якихось ознак корупції у таких цінах?

фото: en.easyart.com

Додаток:

Договір купівлі-продажі

Договір купівлі-продажі 1

Договір оренди

Договір оренди 2

Експертний звіт

P.S. Журналістика від «Експресу»: Подвійні стандарти чи вибіркова принциповість?
 

Ніби в доповнення до нашого матеріалу про «дивну приватизацію» газетою «Експрес» приміщення дитячого садка, у нинішньому числі цієї ж газети (№43(5145) опубліковано матеріал «Продається майно. Для депутатів». У статті йдеться про незаконну приватизацію обласного майна.

Журналісти газети «Експрес» проаналізували інформацію, «здобуту офіційним і неофіційним шляхом» і, як сказано у матеріалі, «отримана інформація шокувала. Адже за недовгий час діяльності управління (управління майном спільної власності – В.), яке мало б успішно управляти майном, отримувати від цього прибутки, воно встигло продати у Львові 78 (!) приміщень, з них близько 30 — у центрі міста, зокрема на Чайковського, Інструментальній, вулицях Винниченка, Січових Стрільців, Коперника, проспектах Свободи та Шевченка. Крім того, більшість цих приміщень була куплена не на конкурсі чи аукціоні, а шляхом викупу».

Від «Вголосу»: Особливо зворушує ота фраза про здобування інформації «офіційним і неофіційним шляхом». Це нагадує ситуацію з чоловіком, який шукав окуляри, що були в нього на носі.

Далі до статті в «Експресі» доточені коментарі депутатів Львівської облради Емілії Подляшецької та Ярослава Рущишина. З них наведемо тільки одну цитату:

«…А ціна, за яку продають майно? Ось, наприклад, приміщення на вулиці Винниченка. У центрі міста квадратний метр віддають за 300 — 500 доларів! Це ж за безцінь. Бізнесмени, які сидять у сесійній залі, своє майно за стільки не продавали б….»

Від «Вголосу»: Золоті слова.

ІА "Вголос": НОВИНИ