Артем Федецький був достатньо успішним футболістом в Україні. Регулярно виступав у єврокубках, викликався у національну збірну. Коли у нашій країні почалася криза і занепад у футболі, зокрема у клубі Артема – «Дніпрі», Федецький перебрався у німецький «Дармштадт». Але закордонний етап кар'єри для українця був невдалим – він не мав постійної ігрової практики.     

Нещодавно Артем Федецький повернувся до львівських «Карпат», що є достатньо несподіваним. Ще кілька років тому суперечку футболіста та керівництва клубу розглядали судові інстанції. Аж у спортивному арбітражному суді в Лозанні Артем зміг добитися виплати «зелено-білими» зарплатні за 2 місяці – 1 мільйон гривень. Щоправда, поки тривав розгляд справи у різних інстанціях, гривня по відношенню до долара девальвувала у більш ніж утричі. А у взимку 2012-го Федецький не погодився підписати новий контракт із «Карпатами» і втратив місце в заявці клубу. Це була головна причина не потрапляння Артема у склад національної команди під час Євро-2012.

Про причини повернення Артема у «Карпати» і не тільки «Вголос» розпитав у батька футболіста Андрія Федецького.

Андрію Стефановичу, найперше – яке враження від стартових ігор чемпіонату?

Чемпіонат стартував із великими недоліками, проблемами. Не так багато команд почуваються впевнено у фінансовому плані. По суті, лише «Шахтар» має стабільне економічне становище, навіть «Динамо» не може цим похизуватися. Впали зарплати футболістів. Але є в цьому і позитив. Іноземці почали втікати, а наші хлопці повертатися додому. Українці повертаються із закордону, оскільки там не можуть знайти гідної платні.

Ви сказали, що зарплати футболістів в Україні падають, але водночас наголосили, що хлопці повертаються на батьківщину. Поясніть, що мали на увазі?

Не так багато українців може отримувати хорошу зарплату в топ-клубі Європи. Тому вони і повертаються додому, де можуть заробити хоч якісь гроші. Футболісти йдуть, куди їх кличуть, а не туди, куди вони самі хочуть.

Роки чотири тому були сподівання, що через кризу в Україні наші футболісти вирушать на заробітки у Європу, а це позитивно вплине на якість гри національної команди. Чому так практично ніхто і не заграв у Європі?

Вочевидь, є кілька причин. Якщо є пропозиція, інтерес від якогось клубу, потрібно від цього відштовхуватися. А не домагатися, шукати пропозиції від клубу, який не особливо зацікавлений у тобі. Багато прикладів. На українців немає попиту, в основному, нашими гравцями здебільшого цікавляться не найсильніші клуби із топ-чемпіонатів. Скажімо, команди із Польщі, які входять у десятку найкращих. Зарплати там не більші, ніж в Україні. От чому Андрія Ярмоленка не відпускає Ігор Суркіс?

Мабуть, не було такого покупця, який би заплатив стільки, скільки хоче Ігор Михайлович…

От і я про це говорю. Очевидно, така ми футбольна країна. У нас було не так багато великих футболістів. Шевченко, Ребров… Ось це були висококласні гравці, такі у нас не швидко з'являться.

Коноплянка, Ярмоленко – не є висококласними гравцями?

Обоє на провідних позиціях в Україні. Але ось чомусь в Коноплянки наразі не вдається кар'єра за кордоном. А за Ярмоленка зараз і 17 мільйонів ніхто не дає. Натомість для хороших клубів у Європі 40 мільйонів не є проблемою, ці гроші вони платять за гравців, про яких мало хто чув.     

Хто, на ваш погляд, може заграти у Європі?

Багато таких гравців. Просто поспішати не варто. У нас молодий футболіст тільки починає грати, а його відразу у національну збірну. Згадайте Коваленка, Зінченка, Соболя... Вони лише почали грати в основі своїх клубів, а їх відразу у національну збірну запросили. Не можна штучно робити футболістів, на усе потрібен час. При Лобановському футболісти спершу проходили випробування дублем, а уже потім отримували місце в основі головної команди. Із молоддю потрібно обережніше, бо її можуть «затоптати». У нас є хороші футболісти, які можуть заграти у Європі, але непотрібно з них завчасно «ліпити» зірок. Щоби вони щось показали, потрібно працювати з ними ще 3-4 роки. Ось Зінченка взяв «Манчестер Сіті». Його взяли на перспективу, а наразі віддають в оренду. В інших клубах він повинен набратися досвіду, заграти, а потім повернутися в «Манчестер Сіті».

Чому повернувся із Європи ваш син – Артем Федецький?

У нього були особисті причини, Артем мав пропозиції із Європи. Із «Дармштадтом» в контракті був пункт, згідно з яким, якщо команда вилітає із Бундесліги, то Артем отримує статус вільного агента. Якби клуб зберіг прописку, то із сином би велися перемовини про продовження співпраці. Сам Артем в Німеччині залишився б лише у команді із Бундесліги. Ним дуже серйозно цікавився «Карабах», «Маккабі». Але Артем не хотів далеко їхати, хотів бути поруч із сім'єю. Цікавився також польський клуб «Термаліка». Поляки своєрідні люди, вони думали, що футболіст із 20-річним стажем може бути абсолютно здоровим. В Артема є дві травми, з якими він грає 15 років. Поляки влаштували йому медогляд і жінка, яка є президентом клубу, засумнівалася у тому, що Артему не завадять ушкодження (є проблеми із паховими кільцями і на місці тріщини в колінній чашечці є шурупи). Артем із цим давно грає. А поляки не наважилися зв'язуватися. Артем їхав підписувати контракт, а вони йому спершу медогляд влаштували. Так і до співпраці справа не дійшла. Перед тим йому зателефонували із «Карпат». Я сам із Львівщини, Артем вважає «Карпати» рідним клубом, який дав йому путівку у великий футбол. Він хоче віддячити клубу і тут закінчити кар'єру. Йому подобається Львів, можливо, тут завжди житиме. Тому Артем погодився на пропозицію «Карпат».

П'ять років тому в Артема Федецького та «Карпат» виник конфлікт, через який він втратив місце в основі і, як наслідок, місце у збірній на Євро-2012. Потім Артем довго судився із львівським клубом за гроші і таки виграв справу. Хто був ініціатором примирення?

У футболістів часто виникають проблеми із начальством. Непотрібно це згадувати зараз, пройшли роки – треба перегорнути сторінку. Так, була напруженість. Але людина готова пробачати. У будь-якій сім'ї може бути сварка, а завтра примирення. Буває, сім’ї розпадаються, а через рік знову сходяться. Це життя, усіляке буває. Артем вважав, що правий, клуб мав іншу думку. Зараз вони знову разом. Тим паче, Артема львівські уболівальники люблять. У «Карпатах» зараз є досвідчені футболісти, є талановита молодь. Як на мене, команда повинна вийти в Лігу Європи.

Тож гра «Карпат» вам до вподоби?

Є ігрові проблеми, але ще і часу вдосталь для виправлення помилок. Потенціал у команди є.

Олег Петренко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ