В одній із телепередач Валерій Бебик зробив сміливу заяву, що, мовляв, міфічний персонаж Геракл родом з… України. Чи це насправді так? Деталі ми з'ясовували у самого автора цієї, та й багатьох інших заяв, які викликали чималий резонанс у академічному середовищі українських істориків. 

Геракл – українець. Чи не занадто фантастичне твердження?

Ця гіпотеза є достатньо правдоподібною, тому що Геракл є прабатьком скіфів – і це виведено з скіфської міфології. Праматір'ю скіфів є змієнога богиня. Біля Хортиці, під водою поблизу Дніпрогесу, розташована печера – там жила змієнога богиня, з якою кохався Геракл. Вона народила трьох синів, з яких пішли три скіфські роди. Її зображення можна побачити на трипільських горщиках, виготовлених древніми умільцями ще у 5 тисячолітті до нашої ери, вони належать до трипільської культури. Тому моя гіпотеза має право на існування. Я взяв скіфську міфологію, еллінську – і виходить так, що Геракл є прабатьком України. Він є сином Зевса. Тобто Геракл – наш міфічний герой.

А хто такі герої у міфології?

Це коли батько – бог, а мати – земна жінка. Або ж навпаки: мати – богиня, а батько – земний чоловік. До речі, у кримських татар Геракл теж є прабатьком. Тому українці і кримські татари є генетичними родичами принаймі у міфології. Просто на певному етапі кримські татари прийняли іслам і тюркську мову. Відповідно до міфології, Геракл народився у місті Мірмекій, це на північ від Керчі. В окупованому Криму у Керчинському історичному музеї є лапідарій, де зберігаються надгробні плити, і серед них є надгробок Геракла, знайдений знову ж таки на території України.

«Геракл здійснив свої перші два подвиги на території України. І тому є підстави стверджувати, що Геракл є прабатьком українців через скіфів»

А що ще відомо про Геракла?

За однією з версієй, Геракл здійснив свої перші два подвиги на території України. І тому є підстави стверджувати, що Геракл є прабатьком українців через скіфів, що він народився на території нашої країни. Цілком закономірно його можна вважати міфологічним героєм України. Більше того, місто Мірмекій було розташоване у Східному Криму, а в Західному – була держава Геракліда з столицею українського Херсонесу, названого на честь бога Сонця Хорса. Там правила династія Гераклідів.

Виходить, що Крим для нас – не тільки територія, але й земля, історично і духовно пов'язана з материковою частиною?

Так. Для нас, українців, це сакральна територія. Для Росії це теж важлива територія, тому вони її сприймають не лише як військову базу.

Але як тоді це можна пов'язати з Древньою Грецією?

Древня Греція – такий ж міф, як і міф про Росію. Насправді перша Еллада – це Північне Причорномор'я України, тобто Херсонська, Миколаївська, Одеська, Запорізька області і півострів Крим. Якщо порівняти староеллінську і новогрецьку мови, то вони зовсім різні. Тобто греки – це цигани Середземномор'я, які займалися піратством, торгівлею, перепродажем, крадіжками. Скажімо, місто Афіни розташоване на місці Пелазгійської фортеці. Пелазги переселились туди ще у 3 тисячолітті до нашої ери. Це була перша хвиля переселення, другими були скіфи-дорійці, які заснували Спарту. Тому ми можемо зробити висновки, що Еллада – це північне Причорномор'я, тобто Україна. Більшість героїв грецької міфології народились і поховані в південній Україні. І про це чомусь всі мовчать.

А як щодо «Третього Риму» – Росії?

Росія, яка називає себе «Третім Римом», насправді ніякий не Рим. Вони взяли приклад від німецьких істориків і заявляють, що є нащадками всесвітньої історії. Але це маячня. У науковій роботі ми повинні використовувати дані археології, релігійні тексти і, звичайно ж, міфи. Міфи – це дуже цікаво, бо вони є продуктом дописемної комунікації і передавалися з уст в уста. І якщо це все систематизувати в одну концептуальну парадигму, то на основі писемних і дописемних комунікацій можемо отримати нову, правдиву, а не надуману історію.

А кого з міфічних українських героїв могли б ще назвати?

Ахілл, герой Троянської війни, похований на острові Зміїний біля Одеси. Там був розташований храм Ахілла. Вісімнадцять років на цьому місці працювала археологічна експедиція Одеського історичного музею під керівництвом професора Охотникова. З'ясовано, що найбільший храм Ахілла був саме там. Його зруйнували в часи Російської імперії – розібрали і побудували маяк для російського чорноморського флоту. До речі, древній Херсонес теж розібрали на цеглинки, щоб побудувати казарми для того ж чорноморського флоту. Геракл народися тут, отже, до середземноморської Греції він ніякого стосунку не має. Всі свої подвиги він здійснював або в Малій Азії, або ж в Україні.

«Скульптура Афродіти перебуває в Керчі, якщо окупанти ще не вивезли її до Росії. В Афінах римська копія на 200 років молодша від нашої»

Кажуть, що найвідоміша скульптура в світі – богині Афродіти, очевидно, копія, перебуває теж на території України. Це так?

Перепрошую, не копія, а оригінал! Скульптура Афродіти перебуває в Керчі, якщо окупанти ще не вивезли її до Росії. Датується вона шостим століттям до нашої ери. В Афінах римська копія на 200 років молодша від нашої. В Берліні теж копія на 200 років молодша. Тобто оригінал Афродіти – в українському Криму. Тому, спираючись на ось такі факти, можемо говорити, що Еллада – це північне Причорномор'я України. Навіть нинішні греки діляться на дві частини. Одні – це елліни, нащадки ось тих вихідців з Північного Причорномор'я, жителів колоній, а друга частина – це вже греки, що втікали від турків в часи Османської імперії. Ось тому ці греки одне одного не розуміють, це практично два різних етноси, дві різні мовно-етнічні групи.

Імовірно, така гіпотеза сподобається не усім?

Звісно, ця теза не подобається ні грекам, ні в Західному світі. Але нам конче потрібно відновлювати свою національну міфологію. Вона ґрунтується на Трипіллі. Хотів би згадати, що доктор історичних наук, археолог Валентин Даниленко, який досліджував Кам'яну могилу, і його учень Микола Чмильов довели, що культ еллінського бога Зевса має трипільське походження. Тому я нічого не вигадую, а беру факти, оприлюднені в офіційній науці, загальновідомі міфи, релігійні тексти. І вже методом системного аналізу поєдную все це в одну концепцію. Все насправді дуже просто.

«Під Львовом, біля містечка Винники, є обсерваторія, яка на дві тисячі років старша від Стоунхенджа»

Ви згадали про Кам'яну могилу у Запорізькій області, що розташована поблизу Мелітополя. Що ще відомо про неї?

Кам’яна могила – це 22-23 тисячоліття до нашої ери. Можемо стверджувати, що це найдревніший храм на нашій планеті. На Близькому Сході з'явилися храми у 8-9 тисячолітті до нашої ери. До речі, під Львовом, біля містечка Винники, є обсерваторія , яка на дві тисячі років старша від Стоунхенджа. І символ Хреста, який там знайдений, датується 10 тисячоліттям до нашої ери. Тобто Західноукраїнська львівська цивілізація є так само древня, як Мізинська цивілізація Кам'яної могили.

Щось подібне ще є на Львівщині?

Гора Лева у Львові. Вона має всі ознаки штучного зрубування під піраміду. На мою думку, це одна з енергетичних програм наших предків. Подібна гора є в Алчевську. Така ж гора є під водою в Севастополі. Вони утворюють так званий трикутник. Є підстави вважати, що між ними існують енергетичні поля. Можу стверджувати, що це древній енергетичний проект, можливо, для космічного зв'язку, але це потрібно ще досліджувати, вивчати. Схожа енергетика присутня на Кам'яній могилі на Хортиці. Звісно, є ще багато запитань, на які потрібно дати відповідь.

Відомо, що ви зняли чимало фільмів про «протоукраїнців». Де їх можна побачити?

Так, ми зробили 137 документальних фільмів «Цивілізація Incognita». Всі вони є в інтернеті. Цей цикл фільмів купили 17 регіональних телекомпаній і навіть деякі центральні канали. Так що ті, хто цікавиться давньою історією України, зможуть їх легко знайти.

Ви нещодавно побували в Китаї. Слід очікувати нових цікавинок про нашу давню історію?

Безперечно. Нині наші фільми виходять на Парламентському телеканалі «Рада» і невдовзі ми плануємо показати там нові фільми: «Тибетський буддизм» і «Тибетський міф». Обіцяю вам ексклюзив і нові «бомби» під «Всесвітню історію»

Роман Ратушний, спеціально для «Вголосу»

Фото автора

ІА "Вголос": НОВИНИ