Нагадаємо, «Шахтар» поступився у матчі-відповіді «Ромі» 0:1 в 1/8 фіналу ЛЧ. За сумою двох поєдинків рахунок 2:2, але «Шахтар» поступився через пропущений м'яч на власному полі.

Як вам учорашній матч?

Я вкрай невдоволений ані грою, ані результатом, ані ставленням до гри… Грати «шир-пир-нашатир» – це не справа. Футбол – це гольові моменти, удари по воротах, загострення. «Шахтар» вийшов просто утримувати м'яч, сподіваючись на те, що чітко відіграє в обороні, а про атаку навіть не думав. Десь позначилася втома, особливо у другому таймі, коли «гірники» не були свіжими. Загалом, не було моментів, ударів по воротах, навіть іздалеку. Ми ж жодного разу не поцілили у рамку воріт.

Від чого втома у «гірників»?  

Перед такою важкою грою на матч у Полтаві потрібно було виставляти резерв. Можливо, Фонсека робив ставку на те, щоби зберегти відрив від «Динамо» у чемпіонаті. У Римі було помітно, що футболісти не відновилися. Не було свіжості, імпровізації. Коли потрібно було індивідуально зіграти, активізуватися, «гірники» віддавали пас партнеру. Не було цікавої думки на полі, а це від втоми.

Чимало європейських топ-клубів постійно грають у такому ігровому циклі. Чому для нас це проблема, а для них – ні?

У Європі в такому циклі грають упродовж останніх 15-20 років. Вони звикли. А для нас – це щось нове. «Шахтар» не може грати одним складом на усіх фронтах. Я був упевнений, що Фонсека при рахунку 0:1 на користь «Шахтаря» у Полтаві замінить 3 гравців основи. Відпочинку потребував той же Марлос. Учора він виглядав блідо. Так, він не втрачав, не псував картинку. Але не було у Марлоса упевненості, гостроти.

Тож епітет «достойна поразка» є неприйнятним для «Шахтаря»?

«Шахтар» повинен був вирішувати питання у Харкові, забивати ще 1-2 голи. Але «гірники» цього не зробили – і у Римі не впоралися зі своїм завданням. Вони грали на утримування переваги, але було зрозуміло, що 1-2 моменти у господарів з'являться. Так і трапилося. Захисники «Шахтаря» не ідеальні. Той же Ракицький замість гри із своїм гравцем бавиться у штучне положення поза грою. Це його стара біда. І ми бачимо, до чого це призводить…

Фред влітку йде із «Шахтаря», під питанням майбутнє Бернарда та деяких інших «гірників». Немає відчуття, що це був «піковий» «Шахтар» за останні кілька років?

Є таке відчуття, це однозначно. Думаю, усі це розуміють, що такого «Шахтаря» ми більше ніколи не побачимо, і шкода, що донеччани не добилися більшого у Лізі чемпіонів. А з таким підбором гравців вони були здатні на більше.

Олег Петренко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ