У вівторок, 3 серпня, голова Львівської облдержадміністрації Василь Горбаль здійснив робочу поїздку в Яворівський район.

В першу чергу губернатор відвідав одне з підприємств ТзОВ «Брама» в с. Рясне-Руське. «Брама» вже близько семи років займається виготовленням внутрішніх дверей, які продає на внутрішньому ринку, а також в Польщі, Угорщині, країнах Прибалтики. Спочатку робила їх на орендованих площах столярного цеху Страдчанського навчально-виробничого лісокомбінату Міносвіти в смт. Івано-Франкове. Згодом, в травні 2008-го, фірма збудувала велике виробниче приміщення загальною площею 14,5 тис. кв. м в Рясне-Руському.



«Брама»

У планах — збільшення обсягів виробництва та асортименту, а також розширення ринків збуту за рахунок Росії, Казахстану, Азербайджану.


На виробництві

Горбаля на «Брамі» довелося трохи почекати. Тим часом люди з обладміністрації попросили, аби журналісти-фотокореспонденти утримались від фотографування технологічних ліній на підприємстві, бо вони, мовляв, надто модернові, і бізнесмени хвилюються, аби їх не побачили конкуренти.


Фотокорів попросили фотографувати губернатора, а не технології

Коли Горбаль нарешті приїхав, почав розпитувати про справи. Зокрема, про рівень зарплат. Директор «Брами» Василь Курнат відповів, що 1500 гривень.

- Та що ви таке кажете! – включився в розмову голова Яворівської РДА Микола Довба. — У вас же 1150 гривень зарплата.

- Ну, так, - трохи знітився директор.

- Ну то що ви розповідаєте?!

- Хотіли показати себе з кращого боку.


Губернатору показали асортимент


Горбаль зацікавився показниками

Після огляду виробництва Горбаль і топ-менеджмент закрились в кабінеті і про щось там хвилин десять розмовляли.

Наступним пунктом в програмі перебування голови ЛОДА була Рясне-Руська школа. Її зараз розширяють: поруч зі старим приміщенням на 120 учнів будуть нове – на 240. Будівництво ведеться з 2002 року і за цей період його вартість зросла у понад 3 рази — до 13,5 млн. грн.


Стара нова школа


Будівництво планують закінчити до 1 жовтня 2010 р.

Школу допомагають будувати спонсори. Вони, за словами сільського голови Емілії Смокоровської, дали 5 млн. грн. Нове приміщення готове на 90%. Його плануються здати в експлуатацію 1 жовтня 2010 року. Але потрібно ще 2,9 млн. грн.

Після школи губернатор поїхав на підприємство «Кормотех», яке випускає сухі корми для домашніх тварин (ТМ «Клуб 4 лапи», ТМ «Мяу!», ТМ «Гав!»). У липні 2011 року тут планують збудувати цех вологих кормів для непродуктивних тварин. Вартість проекту: 2,2 млн. грн.


Мішки з «собачою радістю»

На втіху керівника області зарплата на підприємстві сягає 3707 гривень.


Губернатору увесь час хтось телефонував


 


Директор натхненно розповідав про виробничий процес

Через специфічний запах екскурсія по цехах «Кормотеху» проходила у пришвидшеному режимі. Відтак колона з губернатором відправилась на міжнародний пункт пропуску «Краковець-Корчова». Тут його зустрів перший заступник начальника Західного регіонального управління Держприкордонслужби Олег Вальків.



Горбалю наглядно (з використанням слайдів) показали, як «Краковець» готується до Євро-2012. Зокрема, повідомили про потребу розширити дорогу на під’їзді до ПП до трьох смуг і покращити її освітлення. Зводили на виставку приладів та спецтехніки, що є на «озброєнні» прикордонників.



 



Окремо зупинились на мобільному рентгені, який був придбаний за уряду Тимошенко для боротьби з контрабандою за 1,2 млн. EUR, але так ні дня і не працював через проблеми з документацією.



Незважаючи на візит високого регіонального чиновника, пункт пропуску працював у звичному режимі.



Обабіч журналісти зауважили зелену вантажівку «ВМ Trans». Подейкують, що «ВМ Trans» була створена Віктором Медведчуком – звідси й така абревіатура у назві. Підсилює цю паралель зображення ведмедя у логотипі.


Після «Краковця» губернатор незаплановано нагрянув у Санаторно-курортний лікувальний центр «Шкло».



Районне керівництво розповіло йому, що санаторій цілеспрямовано підводять під банкрутство, аби потім приватизувати. Керівника санаторія на місці не виявилось – взяв відпустку. Тим не менше на брифінгу Василь Горбаль сказав журналістам, що картина йому в цілому зрозуміла, і що він зробить все, що в його силах, аби не допустити втрати державою такого цінного оздоровчого комплексу.

ІА "Вголос": НОВИНИ