Непересічний авторитет у галузі свободи слова і журналістської етики на Львівщині – газета «Високий Замок» потішила сьогодні своїх читачів надзвичайно ґрунтовним дослідженням життєво важливого питання – якими ручками користуються в роботі керівники держави й інші відомі особи. Стаття займає центральне місце на другій сторінці і заголовок в три рядки.

Звичайно, читачам було надзвичайно цікаво дізнатися, що Раїса Богатирьова пише ручкою фірми «Монблан», а Юлія Тимошенко – дешевими ручками фірми BIG. Якби не один нюанс – стаття, з якої «накраяв» цю інформацію провідний журналіст «Високого Замку» Іван Фаріон, напередодні вийшла в набагато ширшому форматі у газеті «Сегодня», а витримки з неї курсували сторінками українського інтернету, включно з «Українською правдою».

Правда, шановні «високозамківці» зауважили, що «загальновідомо, що депутати пишуть закони. Як пишуть – знають усі. А от чим – ніхто не переймався. Дослідження на цю тему зробила газета “Сегодня”, яка, зокрема, з’ясувала, що “нашоукраїнка” Лілія Григорович пише китайською пластмасовою ручкою зеленого кольору». А от далі по тексту жодних натяків на те, що матеріал запозичений, не виявлено.

До того ж, «ВЗ» вніс глобальні корективи у першопочатковий чужий текст, додавши інформацію, що перший заступник голови Львівської ОДА Мирослав Сеник користується в роботі «паркером». Так що Іван Фаріон мав повне право гонорово поставити поставити під цим матеріалом своє призвище. Що поробиш, якщо хороші ідеї приходять в голову різним журналістам в різних містах абсолютно синхронно і формулюються тими ж словами.

От, дивіться:

УП:
«Депутат-комуніст Сергій Гмиря користується тільки пластмасовими і кульковими ручками. На питання, чи є в нього дорогі ручки, Гмиря відповів: "Та навіщо вони мені — я ж не буржуй якийсь"
ВЗ:
«Пластмасова ручка є інструментом у роботі і в колеги Григорович по депутатському цеху – комуніста Сергія Гмирі. Дорогими не користується. У нього класовий підхід: “Дорогі ручки? Та навіщо вони мені — я ж не буржуй якийсь!”.

УП:
«Есдек Ігор Шурма користується ручками "Паркер" і часто їх губить. На питання, скільки він загубив таких ручок, Шурма сказав, що "десь біля п'яти". "Я їх вічно десь забуваю — на чийомусь столі або взагалі незрозуміло де. Якщо чесно, то мені все рівно, чим писати. Просто ще з радянських часів престижно було мати і дарувати паркеровські ручки. До речі, зараз вони взагалі недорогі. "Паркер", наприклад, можна купити і за 300 гривень", - сказав він.
ВЗ: Есдек Ігор Шурма має іншу “ваду” - губить ручки. А користується всесвітньо відомими “паркерами”. “Зараз вони недорогі. Можна купити і за 300 гривень”, - сказав Ігор Шурма.

УП: Депутат Валерій Пустовойтенко розповів, що в часи його прем'єрства тодішній президент Леонід Кучма любив "забирати" ручки - брав що-небудь підписати і часом забував повернути. "Тому за цим доводилося пильно дивитися", — жартує він.
ВЗ: Позафракційний депутат Валерій Пустовойтенко, який колись був главою українського уряду, каже, що особливий потяг до ручок мав його колишній патрон Леонід Кучма – любив “позичати” їх в інших: брав що-небудь підписати і часом забував повернути...

УП: Ручка Миколи Рудьковського рубінового кольору з золотом металевих обрамлень.
Коли журналіст спробував прочитати її назву на ободку, вибиту дрібним шрифтом, Рудьковський вихопив ручку з рук і сказав: "Так, давайте її сюди. Там написано Соціалістична партія України. Бачите, ручка малинова, а це колір нашої партії".
ВЗ: У члена Соцпартії Миколи Рудьковського журналісти зауважили ручку рубінового кольору із золотом металевих обрамлень. Коли кореспондент спробував прочитати її назву на ободку, вибиту дрібним шрифтом, Рудьковський вихопив ручку з рук і сказав: “Там написано “Соціалістична партія України”. Бачите, ручка малинова, а це колір нашої партії”.

Можна тільки потішитися за керівництво редакції, в якого працюють такі обдаровані журналісти з оригінальним мисленням і свіжими ідеями та попросити, аби їм виплатили премію за каторжну роботу в особливо складних умовах. Мо’ ще якусь свіжу тему принесуть.

ІА "Вголос": НОВИНИ