[media=164799,164800] 

У неділю, 25 вересня слідчі Генпрокуратури та Служби безпеки провели обшуки у трьох областях України. Зокрема, силовики зламали (уже вдруге за останні кілька місяців) двері центрального офісу «Смарт-Холдингу» в Києві та обшукали низку інших підприємств, які контролює нардеп від Оппоблоку, екс-громадянин Росії Вадим Новинський.

Офіційно - триває розслідування справи щодо завдання збитків миколаївському суднобудівельному заводу «Океан» на 1,5 млрд. грн. Неофіційно – Новинського давно хотіли «взяти в оборот», але чомусь весь час відкладали цей приємний момент. Здається, нарешті він настав.

Православний регіонал з РФ

У новітній Україні саме існування Новинського на політичному небосхилі можна сприймати як певний виклик.

У 90-х Новинський декілька років працював у Санкт-Петербурзі (вотчині Володимира Путіна) і був не лише помічений у компанії наближених російських олігархів, але й мав з ними спільні справи. Не без підтримки з Росії Новинський отримав свого часу і пакети акцій українських підприємств – металургійних та гірничо-збагачувальних комбінатів. Згодом до його активів додались підприємства харчопереробки і суднобудування. Він також став співвласником ахметовського «Метінвесту». З 2010 року стабільно входить у шістку найбагатших людей в Україні. Натомість в останні роки одразу кілька підприємств з його орбіти впливу стали фігурантами скандалів, або й справ про банкрутство.

Українське громадянство бізнесмен отримав за пришвидшеною процедурою від Віктора Януковича у 2012 році – як особа, яка «має визначні заслуги перед Україною». Разом з тим, сім’я Новинського мешкає у Петербурзі і він її регулярно навідує.  

Новинський – активний прихильник «регіоналів», і в парламенті минулого скликання перебував у їхній фракції. Зараз він у лавах Опоблоку. Свого часу вносив заставу (5,1 млн. грн.) за затриману екс-міністра юстиції Олену Лукаш. Згодом підтримував і фінансував так звану «хресну ходу» УПЦ МП, від якої очікували масштабних провокацій. А нещодавно опублікував статтю в британській The Guardian, в якій поскаржився на нібито утиски опозиції в Україні, розповів про напад на «Інтер» і закликав Захід відмовити в підтримці українській владі, яка «пропагує війну».

Для повноти картини додамо до цього кілька церковних скандалів, які доходили до правопорушень. Так, ще за часів Януковича його оточенням робились спроби змусити спочилого нині митрополита Володимира зректися престолу на користь «друга Сім’ї». При цьому відбувалась примусова ізоляція найближчого помічника Володимира, владики Олександра (Драбинка). І сильно «воцерковлений» Новинський в цій історії зіграв неабияку роль (наразі проходить як свідок).

І вже влітку цього року на Рівненщині під час церковних заходів олігарх на людях пошарпав того ж владику Олександра (Драбинко) і погрожував йому, аж той написав заяву в поліцію.

Варто додати, що Новинський часто бере участь в богослужіннях УПЦ МП і супроводжує митрополита Онуфрія практично в усіх поїздках. Але набожний Новинський під час розстрілів на Майдані поводив себе настільки зухвало, що Петро Порошенко на відомому відео назвав його «сукою православною».

До слова, обидва олігархи володіють суднобудівними заводами, тільки порошенкова «Ленінська кузня» виготовляє бронекатери для українських прикордонників, а заводи в Миколаєві та Херсоні екс-росіянина Новинського знаходяться на стадії банкрутства і їх ліквідація завдасть нищівного удару по українському кораблебудуванню, інфраструктурі та соціальній сфері згаданих міст.

Нещодавно в Інтернеті з’явився скан депутатського запиту куми президента Оксани Білозір (вона отримала місце у партійному списку, яке звільнив призначений Генпрокурором Юрій Луценко) із вимогою розслідувати діяльність Новинського та його спільників щодо розвалу суднобудівної галузі України в інтересах РФ. Мабуть, саме з цим запитом і пов’язані недільні обшуки у структурах «Смарт-Холдингу».

Невловимий олігарх

Повістки Новинському носили рік тому – просто у парламент, у справі «віджиму» мережі супермаркетів «Амстор», цього року його знов викликали як свідка – у справі тиску на митрополита УПЦ МП, а також щодо побиття Драбинка. Двічі обшукували офіси «Смарту» (влітку – за підозрою у фінансуванні тероризму).

На початку вересня Генпрокурор Луценко не підтвердив, але й не спростував припущення журналістів про те, що існує подання до Верховної Ради – про позбавлення нардепа Новинського депутатської недоторканності. Причини замахування цим «дамоклевим мечем» називають різні.

Одна з версій, яку підтверджують джерела в ГПУ, - що Юрію Віталійовичу потрібні гучні справи. А в справах Новинського із доказами значно простіше, ніж, до прикладу, із «вишками Бойка».

Інша версія – що Луценко, як і в часи Ющенка, знову виступає зброєю в руках президента. «У нас всі ідеї виникають в одній голові – президентській. А далі уже всі вирішують, як їх реалізувати. Думаю, тут просто хочуть відкусити шматок від активів. Хоча і так уже накусали стільки, що навряд чи вийде ковтнути», – цитує УП одного з крупних бізнесменів із депутатським мандатом. А один з представників фракції БПП звернув увагу журналістів на інший аспект: «25% у спільному бізнесі з Ахметовим – ласий шматок. Складно встояти. Тим паче, у нас у фракції, як жартував Луценко після виборів, є групки всіх олігархів, але Ахметова немає. Він єдиний, хто нам не «допомагав».

Тут варто нагадати історію із приїздом на БТРі оперативників МВС (яке тоді очолював Луценко) до офісу Рината Ахметова в Донецьку в 2005 році. Генерал Геннадій Москаль, який тоді працював заступником міністра Луценка, згадував, що тоді на них тиснули з Секретаріату президента, маючи на меті схилити олігарха до фінансування проектів родини Ющенків – «Лікарні третього тисячоліття» і т.п. Схоже, що тепер історія може повторитись, тільки з іншими персонажами. Але методи і підходи в Юрія Віталійовича за ці 10 років, судячи з недільного вирізання «болгаркою» недавно відновлених після першого штурму дверей в офіс «Смарта», не сильно змінились.

Джерела УП у фракціях більшості вказують і на ще одну причину: у президентському таборі бояться негласного спільного фронту Тимошенко і Оппоблоку, тож нагоду показати, хто в домі господар, і що буває зі спонсорами супротивника, у Порошенка навряд чи пропустять. Для цього можуть навіть позбавити Новинського громадянства України. Тим паче, що відповідна петиція на сайті глави держави набрала необхідну кількість підписів (25 тис.), проте реакції президента на це не було. Тепер може бути.

А тим часом Юрій Луценко, говорячи про свої короткострокові цілі, розповідав, що хотів би розкрити багато гучних справ, з якими не впорались його попередники. «Справа Кернеса-Добкіна – показова річ. Безумовно, Арбузов, Клименко та Курченко. Мене цікавить «Лікарня майбутнього», Злочевський, вишки Бойка, ряд депутатів з офшорними схемами, Укрзалізниця, Укрспирт в різні періоди, Укргеологія. Мене цікавлять зловживання при будівництві Євро-2012, рефинанс НБУ в різні періоди, де 75 млрд. неповернення», – зазначив Луценко.

Тож виглядає на те, що його шоу триватимуть. Але чи буде від них результат – у вигляді реальних покарань і «посадок» справжніх злочинців – наразі спрогнозувати не зможе ніхто.

 

Юрій Сколоздра, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ