27 січня в Академії державного управління при президентові України, що у Брюховичах, відбувся Громадський Форум Львівської області, який підтримав ідею проведення Конституційної реформи в Україні. У заході взяли участь 10 осіб. Це, однак, не завадило прес-службі Львівської ОДА розповсюдити резолюцію форуму у якій, зокрема, сказано: „Максимально широка участь громадськості в обговоренні і проведенні Конституційної реформи дозволить врахувати побажання всіх верств населення, що в повній мірі дозволить врахувати думку українського народу”.

Ще раз наголошуємо, що в акції брало участь 10 (десять!) осіб. От тобі і максимально широка участь громадськості...

Не потрібно, однак, вважати, що такого роду сектантством страждають тільки проурядові організації.

Паралельно із млявим процесом висловлювань „схвалення” пропозиціям більшості, відбувається такий самий млявий і напівсонний процес їх несприйняття з боку опозиції. Чомусь згадалося, як 16 квітня минулого року прес-служба Львівської міської ради повідомила, що на першому громадському обговоренні проекту Закону України “Про внесення змін до Конституції України”, яке відбулося у Львівській міській раді, „шість лідерів, котрі представляють 17 молодіжних організацій (?!) із 27 молодіжних організацій Львова... одноголосно заявили, що внесення змін до Конституції України, запропоновані Леонідом Кучмою, нічого не дадуть, вони є передчасними і неактуальними та спрямовані на продовження терміну перебування при владі діючого керівництва держави”.

Як це все назвати? Звідки таке наплювательське ставлення до людей? Загалом, не секрет, що у середовищі політичних еліт останнім часом панівною стала концепція про те, що орієнтуватися на громадську думку неможливо, позаяк її насправді не існує – вона робиться професіоналами за допомогою ЗМІ. Але навряд чи одні, як і другі, чули щось про П’єра Бурдьє й ігнорують громадську думку усвідомлено. Швидше за все їм просто не хочеться напружуватися. Мовляв, що там з бидлом радитися!?

Зрозуміло, що від професійних політиків годі чекати працелюбності, але ж можна було би створити бодай видимість роботи з виборцями, врешті-решт, їм (не виборцям, а політикам!) за це зарплату платять.

ІА "Вголос": НОВИНИ