Економіст Володимир Компанієць у своєму блозі на сайті «Обозреватель» ще у квітні розповідав про те, як глава Уряду особистими стараннями розгромив прогнози міжнародного валютного фонду та усіх «скептиків», що заявляли про ймовірне зростання ВВП України усього на 2-3%.

Тоді економіст переконував, що для збільшення ВВП України у кілька разів не потрібно робити нічого складного – «достатньо лише збільшувати реальні доходи населення, закривати схеми, покращувати бізнес-клімат в країні і мати адекватну політику Нацбанку».

Оце бачення економіста, за його ж словами, дуже припало до душі невідомому «небайдужому до долі України» чоловікові. Останній узяв у Компанійця схему реформування української економіки і пішов разом з нею оббивати владні пороги.

Проте ні в керівництві Мінфіну, ні в керівництві Мінекономіки, ні навіть в АП його не почули.

«Остання зустріч у нього була особисто з паном Гройсманом, – пише Компанієць у блозі, – і ... Володимир Борисович його почув, зрозумів з розрахунками та погодився на рішучий радикальний крок: збільшити мінімальну зарплату в 2 рази – з 1600 до 3200 грн».

І саме це рішення Гройсмана, продовжує економіст, «було справжнім шоком для працівників Мінфіну, Мінекономіки, Адміністрації Президента, для МВФ та Світового банку».

«Багато «експертів» кричали, що це кінець економіці України, надходження податку на доходи і ЄСВ обвалиться, всіх працівників звільнять або переведуть в тінь, а ФОП масово закриються. Але пан Гройсман з гідністю витримав цю критику і в результаті ми маємо в 2017 році рекордний (!) приріст ВВП серед всіх країн Європи і 5-те місце в світі», – зазначив Компанієць.

«В можливості такого приросту ВВП ніхто не вірив, окрім декількох людей в країні. Навіть МВФ в своєму останньому прогнозі, який був зроблений наприкінці 2017 року, заявив про 104,06 млрд дол ВВП України в 2017 році. Я також не вірив в рекордний приріст, просто знав і регулярно це публікував… Ось так одним рішенням про збільшення мінімальної зарплати удвічі Гройсман збільшив ВВП України на десятки мільярдів доларів», – додав економіст.

Разом з тим, наприкінці червня на своїй сторінці у Facebook Компанієць оприлюднив оновлені дані Світового банку по усіх країнах світу, знову наголосивши, що «ВВП України в 2017 році виріс більше ніж на 20% і становить 112 млрд доларів».

 

Неймовірність цих чисел зашкалює. Зашкалює настільки, що у них справді важко повірити. Тому, зважаючи на численні поширення цієї заяви провідними українськими ЗМІ, «Вголос» вирішив з'ясувати: як Україні вдалося зробити свою, м'яко кажучи, «убиту» економіку першою у Європі і чому цього не відчули прості українці?

Коментарі для «Вголосу»

Андрій Новак, кандидат економічних наук:

Які 20% зростання ВВП? Є офіційні дані Держкомстату України. За минулий рік реальний ріст ВВП становив 2,5%.

 

«Які 20% зростання ВВП? Є офіційні дані Держкомстату України»

 

Вочевидь, це просто замовна публікація, а економіст цей працює піарником влади.

Він розповідає про номінальний ВВП, вкладаючи туди нічим не підкріплений друк гривні і шалену інфляцію (офіційно у 2017-му інфляція в Україні була на рівні 14,5%, реально – ще більше). Зрозуміло, що при девальвації нашої національної валюти номінально написати можна все, що завгодно, навіть 200%. Але справжній стан економіки вимірюють реальним ВВП.

Руслан Бортник, директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики:

Це маніпуляція зі статистикою, яка полягає у розрахунку ВВП без урахування паритету купівельної спроможності, тобто без зважання на інфляцію. Ця методика розрахунку ВВП суто теоретична, її іноді використовує Світовий банк. Але вона не відображає у належній мірі показники інфляції і показує лише монетарний підхід – умовно кажучи: зросло щось у доларах чи ні. Разом з тим, навіть ці показники далекі до стану, який був у 2013 році.

 

«За таким показником лідером буде країна із галопуючою інфляцією. Ця модель неадекватна»

 

У нормальних країнах, та навіть і в Україні, використовують розрахунок ВВП із врахуванням купівельної спроможності (іншими словами – «ВВП по паритету»). Натомість номінальний ВВП не є ніяким показником економічного росту. Це лише показник монетарних баз, певної економічної політики, але він збалансовано не відображає загальний стан економіки. За таким показником лідером буде країна із галопуючою інфляцією. Ця модель неадекватна.

Тому заява цього економіста – просто піар-кампанія влади, яку «рознесе» будь-який економіст. Це просто намагання видати бажане за дійсне, пустослівна заява про «досягнення».

Володимир Лановий, екс-міністр економіки:

Солідна організація про таке не заявить, бо не існує таких цифр. Один відсоток чи півтора – реальне зростання. Все інше – просто вигадка.

 

«У нас немає жодного зростання виробництва, то про що мова?»

 

У нас немає жодного зростання виробництва, то про що мова? Можна, звісно, включити туди інфляцію 15% – і тоді буде близько 20% «зростання» ВВП. Це ще Шуфрич за часів Януковича заявляв, що у нас зріс ВВП з 900 мільярдів до одного трильйона. І так, то було зростання. Інфляційне!

Ця заява прямий обман, бо цінове зростання веде до падіння потужностей інвестицій. Якщо інвестиції нічого не варті, не може бути ніякого економічного росту. Це другий курс економічного факультету. Повні дурниці.

Яна Федюра, «Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ