Про те, що сьогодні відбувається на сигаретному ринку та що чекає на споживачів, РБК Україна розповів власник Винниківської тютюнової фабрики Григорій Козловський.

- Коли йдеться про українських виробників сигарет, на думку спадає Львівська тютюнова фабрика. Однак мало хто з українців знає щось про це підприємство. Розкажіть про нього.

- Коли ми говоримо про національних виробників сигарет, на жаль, розмовляти можемо тільки про Львівську тютюнову фабрику. Тому що міжнаціональні тютюнові концерни, такі, як «Філіп Морріс», Джей Ті Ай і «Бритіш Американ Тобакко Україна» (Бі Ей Ті), гадаю, витіснили з ринку майже всіх українських виробників. Вітчизняні фабрики були у Кам’янець-Подільську, Дніпр, Монастирську, Донецьку, Сімферополі, Києві. В середньому одна на три області.

До того ж, зникли всі ферм-заводи – а це більше 7 підприємств. На момент приходу транснаціональних компаній у нас було дуже сильно розвинуте сільське господарство. Ми вирощували десятки тисяч тонн тютюну. Верховна Рада навіть прийняла закон, згідно з яким, 10% тютюну в сигаретах, які виробляються в Україні, мало бути вітчизняного виробництва.

Але це питання було досить швидко вирішене – вітчизняні виробники цигарок просто згорнули бізнес у зв'язку із неможливістю боротись далі із ситуацією, що склалась. Тому що міжнародні компанії тютюн купують у Африці за $1,20-1,50, а тут самі ж собі продають по 10-12-15 доларів. А прибутки всі ідуть за кордон.

«Зникли і всі ферм-заводи – а це більше 7 підприємств. На момент приходу транснаціональних компаній у нас було дуже сильно розвинуте сільське господарство. Ми вирощували десятки тисяч тонн тютюну. Вони тютюн купують у Африці за $1,20-1,50, а тут самі ж собі продають по 10-12-15 доларів»

Коли прийшла «Філіп Моріс», то вітчизняне виробництво зазнало суттєвих втрат. Тому про Львівську тютюнову фабрику ми говоримо, як про дійсно єдиного національного виробника, що вижив на сьогоднішній день, і якому доводиться виживати, конкуруючи з гігантами.

- Якою була фабрика, коли ви прийшли на неї?

- Американці (тоді компанія RJR) у 1993 році, не дивлячись на те, що була заборона, купили Львівську тютюнову фабрику майже за безцінь. За умови, що вони вкладуть 5 мільйонів доларів інвестицій. 3 мільйони списані буцімто за рахунок обладнання з Бельгії. Ходили чутки, що насправді завезли металолом пофарбований, а мільйон пішов на інвестиції в сам тютюн. Хоча це сировина для обороту, але це для них теж була інвестиція. І мільйон вони дійсно завезли грошами. Отак великий інвестор приїхав в Україну будувати бізнес.

Хоча така сама фабрика, як наша, була продана в Польщі тоді за 33 мільйони доларів. А в нас в аналогічній ситуації відбувався жорсткий тиск з боку владних структур. Після цього, вони 5 років попрацювали, отримали пільгу на розвиток ще на 5 років. Жодне українське виробництво пільг чомусь не мало.

Пільга через 5 років закінчилась. Їм нарахували купу штрафів і вони просто пішли з ринку, не лишивши після себе навіть тієї інфраструктури, яка була до того. І лишилась фабрика, яка була найстарша в Україні – з 1779 року. Це друга фабрика при Австро-Угорській імперії, яку було збудовано і яка лишилась в не найкращому, так би мовити, стані.

«Фабрика найстарша в Україні. З 1779 року. Це друга фабрика при Австро-Угорській імперії, яку було збудовано і яка лишилась в не найкращому стані»

- А як довго ви це відновлювали?

- Це був важкий період з 1998-1999 року. Ми років 12 були нижче плінтуса. Не мали ні обігових коштів, нічого.

- І які зараз у вас обсяги виробництва, скільки працівників, скільки податків платите?

- За минулий рік ми сплатили 1,6 мільярду гривень податків — акцизу та ПДВ. У цьому році в квітні сплатили 240 мільйонів гривень. У травні заплановано 370 мільйонів. У нас та у торговому домі працює більше, ніж 2 тисячі людей. Якщо точним бути, то 2430.

Але ви ще врахуйте людей, які працюють у полі. Ми зараз піднімаємо сільське господарство. Я їжджу, зустрічаюсь із виробниками цигарок, з тими, в яких колись були навички у вирощуванні тютюну. Був у Одеській області, Закарпатській, Тернопільській. Ми робимо спроби це відновити. Тому що тютюн, що виріс в Україні, виріс за гривні, всі податки платяться державі. І він коштує 2-3 долари, але в гривневому еквіваленті. Як так: наша країна: багата, в нас добра земля, люди працьовиті, а ми купуємо тютюн в Африці, що росте на піску. Це ж ненормально. Цю ситуацію ж треба змінювати.

«Ми зараз піднімаємо сільське господарство. Я їжджу, зустрічаюсь із виробниками цигарок, з тими, в яких колись були навички у вирощуванні тютюну. Був у Одеській області, Закарпатській, Тернопільській. Ми робимо спроби це відновити. Тому що тютюн, що виріс в Україні, виріс за гривні, всі податки платяться державі. І він коштує 2-3 долари, але в гривневому еквіваленті»

- У ЗМІ фігурує інформація, що ЛТФ займає 9% сигаретного ринку України. Чи так це? Яку частку ви реально займаєте на ринку?

- Це не відповідає дійсності. Просто вони рахують показники тільки у великих містах. Вони не беруть всі точки продажу. Наприклад, є 70 тисяч точок, а рахують меншу кількість. Можливо, у великих містах і є в нас 9%. Але якщо брати весь масштаб, то в нас немає 9%. Але якщо нам їх приписують – то є, до чого прагнути. І ми будемо рости до тієї цифри, яку нам вже прималювали.

- У ЗМІ з'являлася інформація, що Ваша фабрика нібито ухиляється від сплати податків. Як аргумент наводиться той факт, що за даними ДФС, за період із вересня 2017-го по січень 2018-го ЛТФ не замовила жодної акцизної марки для виробництва сигарет. Чи не могли б Ви прояснити ситуацію? Чи відповідають ці звинувачення дійсності і що насправді означає інформація ДФС?

- Інформація про те, що наша фабрика не купувала акцизні марки, маніпуляція чистої води. Ми не взяли ні однієї фільтрової акцизної марки. Приблизно 3 роки тому ми освоїли випуск сигаріл. Це ніша, в якій великі мультинаціональні компанії не присутні. В основному на українському ринку продаються сигаріли двох іноземних виробників Scandinavian Tobacco Group (Данія) та Von Eicken (Німеччина), вартість яких близько 80 грн за 20 шт. Запропонувавши українському споживачеві дешевший продукт, наша фабрика змогла значно збільшити обсяги продажів і виробництва.

До 1 липня законодавством передбачаються однакові акцизні марки для сигаріл і цигарок з фільтром. При цьому акциз на різну продукцію може бути різним і залежить від складної формули обчислення цього податку. Процедура придбання акцизної марки передбачає заморожування великого обсягу оборотних коштів за 2 місяці до отримання марки.

Однак законодавством передбачений механізм, відповідно до якого виробник цигарок може замовити найдешевшу марку, а по результатах виробництва подати уточнюючу декларацію і здійснити доплату, виходячи з продажу конкретної продукції. Основним напрямом використання акцизних марок для Вінниківської фабрики є сигаріли.

Замовляючи марку для сигаріл і потім здійснюючи доплату у відповідності до виробленої продукції (як сигаріл, так і цигарок з фільтром), фабрика може скоротити потребу в оборотних коштах до 2 місяців. Мабуть, зайнявши нішу сигаріл, ми дуже сильно засмутили чотирьох мультинаціональних виробників цигарок.

А з 1 липня марки вже будуть іншого кольору, там вже інші правила гри! І нам доведеться вже ці купувати по-іншому. Втім, ніхто не дивиться, що ми робимо доплати, і не говорить, за що ми робимо доплати.

Ми шукаємо нові шляхи, нові продукти, оптимізуємо собівартість, ефективно управляємо оборотними коштами. Все це дозволяє нам пропонувати українському споживачу недорогу тютюнову продукцію і хоч якось конкурувати з великими транснаціональними компаніями.

За цей час було п'ять перевірок податкової. І порушень не виявлено. Серія перевірок продемонструвала, що ми є добросовісним українським платником податків. Сума податків, сплачених до бюджету в 2017 році, становила 1,6 млрд грн. На сьогоднішній день ми маємо грамоту найсумліннішого платника податків і в трійці найбільших платників у Львівській області. Повірте, якщо б ми хоч щось порушили і дали бодай хоча б якийсь шанс конкурентам, які мають свої інтереси по цілому світу, то наша репутація з їх допомогою розлетілася б вщент. Ми не порушували, не порушуємо, і, я вас запевнюю, ніколи не будемо порушувати законів.

Але така неправдива інформація, запити депутатів, прізвища яких навіть не хочу називати... За гроші готові на все. Як в українському прислів’ї: «Священик у церкві сказав, що в Петра дочка – повія». І все село цькує Петра, як він виховував дочку, що вона повія. Петро приходить до священика й каже: «Отче, в мене два сина і немає дочки». «А це вже нікого не цікавить», – ось так працюють в нас міжнародні компанії.

«Сума податків, сплачених до бюджету в 2017 році, становить 1,6 млрд. грн. На сьогоднішній день ми маємо грамоту найсумліннішого платника податків і в трійці найбільших платників у Львівській області»

- А до транснаціональних компаній у ДФС немає претензій?

- Є, і досить багато. Зокрема, «Джей Ті Ай» у 1998 році нарахували великі штрафи – багатомільйонні. «Філіп Морріс» має зараз заплатити 630 мільйонів гривень штрафу – і вони судяться, першу інстанцію вже програли. Питання недоплачених податків до бюджету з боку великих транснаціональних компаній лишаються відкритими.

- Хто і для чого може поширювати неправдиву інформацію про Львівську тютюнову фабрику?

- Про це можна багато говорити, однак можу сказати точно – компанії, які, не надто обираючи методи ведення бізнесу, постійно завищуючи ціни, дійсно шкодять нашій економіці.

- Давайте поговоримо про «мінімалку» на сигарети. Міністерство фінансів розробило відповідний законопроект і запевняє, що запропонований ним фіскальний механізм не є способом встановлення мінімальної ціни. При цьому деякі учасники ринку й експерти стверджують, що прийняття такого закону може призвести до фактичного встановлення мінімальних цін на сигарети. Представник Imperial Tobacco Олег Стрекаль в інтерв'ю ZIK сказав, що запропонований фіскальний механізм є різновидом мінімальних цін, а це суперечить законодавству ЄС і Євродирективі 64.

- Маніпуляція законами триває. Зараз ДФС ініціює введення так званого фіскального механізму, який знову призведе до збільшення цін на сигарети на 20-30%. Незважаючи на ініціативу чиновників щодо держрегулювання цін, у виграші буде не бюджет України, а знову-таки великі мультинаціональні компанії. При цьому виробники дешевих сигарет просто перестануть існувати.

Мінімальна ціна – це не що інше, як боротьба з конкурентами такими дрібними, як ми й британський «Імперіал», тому що ми працюємо в дешевому сегменті. Вони автоматично таким чином знищать дві компанії, англійську і українську, і монополізують ринок. Держава з цього отримає аж на 400 мільйонів гривень більше. При цьому втрати будуть набагато більшими.

- Багато експертів наразі згадують про можливість підвищення адвалорної акцизної ставки та її застосування до всіх цигарок, як про оптимальніий варіант підвищення надходжень до держбюджету. Як ви ставитеся до такої ініціативу по зміні законодавства?

Щодо законодавства. Податковим кодексом передбачено щорічне підвищення податків на сигарети до рівня податків в ЄС. Український споживач відчуває це на своїй кишені мало не кожен місяць. Але чи знає він, що, купивши пачку «Прими» без фільтра, він сплачує такий же податок з пачки «Мальборо», яка коштує в 2 рази більше? Все просто! Справа в тому, що змінна складова акцизу — той самий адвалор, що формує податок в залежності від ціни, зараз складає всього 12% та «починає працювати» тільки від 40 грн за пачку сигарет. Кому ж в кишеню йде ця різниця в ціні — відповідь очевидна. До речі, адвалор в країнах ЄС досягає 52%!

Адвалорна ставка означає, що чим дорожче цигарки, тим більше отримує держава. Ми були ініціаторами підняття адвалорної ставки до 20 %. А що сьогодні відбувається: вони продають «Мальборо» по 40 гривень, а податок платять такий самий, як і ми. Якщо перевести на людську мову, то за розмитнення «Запорожця» і «Мерседеса» власники платять одні й ті ж самі гроші. Це чесно?

А ми порахували: якщо підвищити адвалор до 20% та змусити його платити всіх, то держава щорічно додатково отримуватиме 8 мільярдів гривень. Законопроект лежить у голови Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної вже рік. Його навіть на комітеті не розглядають.

Ми що пропонуємо вкрасти в держави 12 мільярдів? Ми державі запропонували механізм. У наших сусідів, наприклад, в Польші, адвалорна ставка – 31%. У Фінляндії — 52%, в Італії та Іспанії — 51%, у Франції — 50% і перелік можна продовжувати. А в нас 12%! Навіть в Африці податки більш справедливі. З нас зробили Африку.

«А ми порахували: якщо підвищити адвалор до 20%, то держава щорічно додатково отримуватиме 8 мільярдів гривень. Законопроект лежить у голови Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної вже рік. Його навіть на комітеті не розглядають»

- Україна орієнтується на євростандарти, адаптує своє законодавство, чому ж наші законодавці відмовляються від цього?

- Зайдіть у Верховну Раду і запитайте Южаніну, чому депутати не хочуть, щоб 8 мільярдів кожен рік держава отримувала. Мені теж цікаво, чому. Наші опоненти дуже хитро запустили тезу, коментуючи «наш» законопроект, про те, що підняття акцизу – теж зобов'язання перед ЄС. І я цю тезу тепер вже чув в розмові з чиновниками. Але ж мова не іде про підняття акцизу, а про фактичне встановлення мінімальної ціни.

Проста ілюстрація законопроекту – якщо в пачці сигарет акциз становить 10 гривень, тоді вона повинна коштувати 16,50 (коефіцієнт 1,65). Якщо ти продаєш за 16,49, тоді ти повинен сплатити штраф 4 гривні. Це безумовне введення мінімальних цін, що на 1000% суперечить регулюванню в ЄС. На що є однозначна судова практика в ЄС і позиція представництва ЄС в Україні. Це відверта маніпуляція і про неї треба активно говорити!

- По скількох підприємствах може «вдарити» введення «мінімалки»? Якими можуть бути втрати бюджету через банкрутство українських виробників? Скільки безпосередньо доведеться витрачати споживачам і до чого це призведе?

- Перший етап втрати – ціна буде в районі 26 гривень! Але це не найстрашніше. За рік щезнуть і національна Львівська тютюнова, і англійська «Імперіал». В Україні будуть три компанії: «Філіп Морріс», «Бі Ай Ті» і «Джей Ті Ай». Все.

А далі ситуація може вийти з-під контролю, адже монополізація ринку може призвести до невиправданого завищення цін. А хтось думав про те, що робитимуть на селі люди? Що шахтарі будуть курити? Що солдати будуть курити? Хоч раз хтось допоміг нашій армії? Я жодного разу не бачив, щоб хтось допомагав, окрім національного виробника.

«Перший етап втрати – ціна буде в районі 26 гривень! Але це не найстрашніше. За рік щезнуть і національна Львівська тютюнова, і англійська Імперіал. В Україні будуть три компанії: «Філіп Морріс», «Бі Ай Ті» і «Джей Ті Ай». Все. А далі ситуація може вийти з-під контролю, адже монополізація ринку може призвести до невиправданого завищення цін. А хтось думав про те, що робитимуть на селі люди? Що шахтарі будуть курити? Що солдати будуть курити?»

- Скільки людей може втратити роботу?

- Їх навіть тяжко порахувати. Бо це й ферм-заводи, і виробники, і продавці. Думаю, до 10 тисяч людей точно втратять роботу.

- А якщо збанкрутують українські підприємства, то які будуть втрати Державного бюджету?

- Держава просто не заробить грошей. Адвалорна ставка в 12% взагалі перестане працювати. Тобто транснаціональні компанії не матимуть податкового навантаження на жодні цигарки. А вони говорять, що при «мінімалці» ПДВ буде на 30 копійок більше – і тоді 450 мільйонів гривень додаткових піде в бюджет. А скільки ми загубимо на адвалорі, який перестане працювати? Мільярди!

«Держава просто не заробить грошей. Адвалорна ставка в 12% взагалі перестане працювати. Тобто транснаціональні компанії не матимуть податкового навантаження на жодні цигарки. А вони говорять, що при «мінімалці» ПДВ буде на 30 копійок більше, і тоді 450 мільйонів гривень додаткових піде в бюджет. А скільки ми загубимо на адвалорі, який перестане працювати? Мільярди!»

- Мова йде про монополізацію? Хто сьогодні повинен втрутитися в ситуацію?

- В ситуацію мають втрутитися чесні люди, які дбають про добробут цієї країни. От тут ми й побачимо тих, хто в нас чесний і думає про державу. Хай життя нам назве це прізвища.

Хочу зробити великий комплімент Антимонопольному комітету. Всі звернення, які ми їм писали, були об’єктивно і своєчасно розглянуті. І відповідь була дуже професійна. Навіть не думав, що про це колись скажу, але я готовий низько вклонитися за їхню правдивість, чесність і своєчасність.

Тому що є речі, які суперечать вільним економічним відносинам. І серед них так звана «мінімальна ціна» на сигарети. З цього приводу були суди у Франції, Ірландії і Австрії, де ті ж самі тютюнові концерни протягували такий законопроект. Європейські суди ліквідували ці «мінімальні» ціни і сказали, що це суперечить, власне, конкуренції як такій.

- Крім Антимонопольного комітету, коментарів інших структур наразі немає. Чи є ще якісь причини?

- Час все покаже. Комісія зараз працює, думаю, що й прем'єр-міністр Гройсман вивчить це питання. І маю велике сподівання, що в сесійній залі наша робота не пройде дарма. Ми робимо спроби донести усе, що потрібно. Ми спілкуємося з усіма, я депутатам роблю пояснювальні записки, розказую все «на пальцях». Спілкуюся практично з усіма фракціями і доношу правду. А правда на нашому боці.

- Ви згадували допомогу військовим в АТО. Можете про це щось розповісти?

- Можу, але не буду. Я це роблю від серця, а не для піару. Де починається піар, там закінчується добро. Після війни про це поговоримо.

ІА "Вголос": НОВИНИ