Хоча, аналізуючи заробітні плати українських високопосадовців, про те, що Україна така бідна, одразу й не скажеш. Як стало відомо, тимчасово виконуючий обов'язки голови правління ВАТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов отримуватиме щомісячний посадовий оклад в сумі 500,2 тисячі гривень. Окрім того, відповідно до контракту, Кравцову також належить щомісячна винагорода в розмірі 714,6 тисячі гривень. Керівник «Укрзалізниці» також зможе претендувати на премії – квартальну та річну. Місячна заробітна плата керівника ще одного держпідприємства – «Укрпошти» – Ігоря Смілянського становить 333 тисячі гивень.

Добре заробляють і у Кабміні. Як відомо, заробітна плата міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика за вересень становила 46,7 тисячі гривень, а міністра культури Євгена Нищука  – 40,5 тисячі гривень.

Не відстають і депутати. Так, з 1 січня наступного року народні обранці хочуть собі удвічі підвищити заробітню плату: з 17 тисяч грн до понад 30 тисяч грн.

Непогано, завдяки різним доплатам, себе почувають і державні чиновники:

Джерело: Центр економічної стратегії

Говорячи про підвищення своїх зарплат, державні мужі заявляють, якщо їм більше платитимуть – вони менше крастимуть. Але чи так це? Скільки заробляють їхні колеги у Європі? Та чи морально українським чиновникам рівнятись до європейських держав, населення яких, у порівнянні із нами, живе у розкошах?

Про це кореспондент «Вголосу» поспілкувався із економістом, директором недержавної фундації Інститут трансформації суспільства Олегом Соскіним, економічним експертом, головою Комітету економістів України Андрієм Новаком та директором Українського інституту аналізу та менеджменту політики Русланом Бортником.

Чи справді високі заплати чиновників рятують Україну від корупції?

Олег Соскін:

А хіба в Україні покращилась економічна ситуація? Почався розвиток країни? Ні, а значить, чиновникам немає за що переплачувати. Такі неймовірні зарплати я розцінюю як політичний хабар. Це все прихована від народу України корупція та зловживання службовим становищем. Для мене й досі незрозуміло, на яких підставах їм всім дається така висока заробітна плата. У нас немає такого закону, щоб державні службовці, керівники збиткових державних підприємств отримували такий оклад.

Окрім того, незрозуміло, на яких підставах держслужбовцям даються такі величезні суми доплат. Попри це вони виділяють собі кошти на оздоровлення, відпочинок та лікування. Та це взагалі совок.  Влада каже, що ми робимо усе, як у Європі, але насправді – це все рудименти Радянського Союзу. Колись у комуністичні часи були такі надбавки. То хіба ми повернулись до кагебісько-комуністичної номенклатури?

Я думаю, що це певна форма корупції: всяким невдахам дають космічні зарплати, щоб вони потім ділилися зі своїми покровителями з Кабміну.

Далі – карально-поліцейським органам й досі виділяють службові квартири, автомобілі. Ті це все майно потім приватизовують, виписують собі космічні премії. А за чий рахунок? Та ж за рахунок звичайних українців, які платять податки. І це несправедливо, коли в умовах руїни одні й далі шикують, а інші думають, як вижити. У їхніх колег із європейських країн такого точно немає.

Руслан Бортник:

Ці високі зарплати, на жаль, в Україні не є бар'єром для корупції. Це метод забезпечення лояльності чиновників до тих керівників, які їх обрали. От і все.

Андрій Новак:

Й справді – те, що останнім часом відбувається із зарплатами українських чиновників і працівників держкомпаній – це нездорова економічна тенденція. У нас зарплати у державному секторі встановлюють так, що вони у 30-40, а інколи й у сто разів вищі за середню заробітну плату по країні. У цивілізованих країнах світу прийнято встановлювати граничне обмеження між мінімальною та максимальною зарплатою.

У нас таких обмежень немає?

Руслан Бортник:

На жаль, ці гроші, які витрачаються на зарплати держчиновникам, керівникам державних підприємств, не відповідають не лише рівню життя в Україні, а й комерційним стандартам в нашій країні. У приватній сфері рідко в якому бізнесі доступні такі зарплати. Ці величезні державні зарплати не співставні з тим станом, в якому перебуває країна. Окрім того, вони не співставні з результатом роботи тих чиновників чи керівників держпідприємств.

До прикладу, високі зарплати в Україні отримував екс-керівник «Укрзалізниці» Войцех Бальчун, який за час своєї роботи заробив 7 млн 400 тисяч грн. Це тільки зарплата. Щодо надбавки, то ця сума буде ще вищою. Голова «Нафтогазу» Коболєв за різними оцінками отримує до мільйона гривень на місяць. Але його регулярно звинувачують у корупції, а робота цього чиновника не призвела до падіння вартості енергоносіїв, розвитку газовидобування та, зрештою, до зниження тарифів. Голова «Укрпошти» теж отримує величезну зарплату – 333 тисячі грн, а це у сто раз більше, ніж листоноша. Голова «Ощадбанку» має більше, ніж 200 тисяч грн в місяць. Голова «Укравтодору» – 700 тисяч грн в місяць. А де результати їхньої роботи?

Олег Соскін:

Офіційно 60% українців живе за межею бідності. І от, коли влада не може забезпечити своїм громадянам якісь соціальні норми, виникає питання, а чому вона окремим її громадянам виділяє такі зарплати і надбавки? За такі посади не можна давати неймовірні заробітні плати. Адже це порушення соціальної шкали. Є середня зарплата по  Україні, зараз вона –понад 7 тисяч грн. Але це завдяки найбагатшому українському місті Києву та державному сектору. Якщо ж брати зарплати у бізнесі, то там таких сум немає. Хіба в успішних транснаціональних компаніях. Ну от як в країні, де середня зарплата – 7 тисяч грн, державні чиновники можуть заробляти півмільйона? Чи як у керівника НАЗК пані Корчак – 70 тисяч. Та це в рази більше, ніж в середньому по країні. Абсурд!

Якою тоді, на вашу думку, має бути зарплата у державних чиновників?

Олег Соскін:

У державного чиновника зарплата може бути втричі вищою від середньої по країні. І все. При наших цінах максимальною зарплатою державного чиновника має бути  22-25 тисяч гривень. Більше – це вже розбещення.  Бо скільки їм не давай, вони все одно будуть красти.

Що ж треба робити, аби у державному секторі економіки не крали?

Олег Соскін:

За державними чиновниками треба суворіше стежити – і нарешті когось посадити таки за корупцію. Тоді, побачивши, що відповідальності не уникнути, вони почнуть боятися. А так, скільки вовка не годуй – все одно в ліс дивитиметься. От Насірову його висока зарплата завадила брати хабарі? Ні.

Руслан Бортник:

Система корумпована. Її результат – не підвищення добробуту українців, не знищення корупції. Без зміни корумпованої системи висока зарплата ніяк не вплине на якість роботи чиновника. Й справді – ефективніше посилювати контроль над діяльністю чиновників, ніж підвищувати їм зарплати.

А як щодо керівників державних підприємств?

Олег Соскін:

Що стосується керівників держпідприємств, то тут теж все дуже просто. От пропрацювали вони півроку, підприємство отримало якийсь прибуток – значить, тоді  їм можна платити відповідні бонуси. Підприємство працює в «нуль» – значить, немає бонусів, працює у збиток – значить, прийшов час звільняти такого керівника. Але перед його звільненням доцільно провести аудит підприємства. Вкрав – сів.

Саме керівники державних підприємств отримують космічні за українськими мірками зарплати. А як ви загалом оцінюєте їх роботу?

Олег Соскін:

Діяльність керівників держпідприємств не дає вагомого результату. От керівник «Укрпошти» отримує зарплату 333 тисячі грн. А яка від нього користь? «Укрпошта» уже відзначилась сервісом, все там змінилось? Та ні. Єдине – «Укрпошта» газ почала продавати. І що українцям з того?  А от новий керівник «Укрзалізниці», ймовірно, причетний до блокування 10 вересня поїзду в Перемишлі. Це якісна, на вашу думку, робота керівника держпідприємства?

Андрій Новак:

Результат діяльності у державних чиновників та керівників держпідприємств наразі один: рівень корупції навіть із високими зарплатами не зменшується. А всі проблеми вирішуються за рахунок гаманців українців – мається на увазі підвищення тарифів, ріст цін, девальвація гривні.

Якщо співвідносити зарплату держчиновників, керівників державних підприємств, то тут ще вони мають доплачувати державі за шкоду, яку вони їй завдають.

Говорячи про зарплати чиновників, Україну часто порівнюють із Європою. А які зарплати у країнах Євросоюзу?

Олег Соскін:

Таких заробітних плат європейські чиновники, на відміну від українських, не отримують. У ЄС заробітна плата в державному секторі завжди нижча, ніж у приватному. Середня зарплата у сусідніх з Україною країнах ЄС (Угорщина, Польща) – 800-1000 євро. Якщо чиновники там заробляють 1500 євро, то це вже вважається гідною зарплатою. Ну от конкретно: депутат або сенатор у Польщі після сплати податків отримує на руки 6600-6700 злотих. Тоді як середня зарплата у Польщі – 4000 злотих. І це нормально.

Таких грошей, як наші держслужбовці – ніхто не отримує.

Ми дуже бідна країна, для чого нас рівняти з Європою?  У сусідніх країнах ЄС середня зарплата понад тисяча євро, у нас – сім тисяч гривень. Хіба доречно в таких умовах порівнювати чиновницькі зарплати?  

Андрій Новак:

Справді, в деяких державах зарплати чиновників можуть бути вищими у 10-20 разів від мінімалки. Але у жодній країні немає такого, щоб у сто. А те, що сьогодні зарплати і у НБУ, і у держпідприємствах вже можна порівнювати із аналогічними зарплатами у державних компаніях Німеччини чи Франції – це нонсенс.  У європейських країнах розвинена економіка, там мінімальна зарплата на порядок вища, ніж в Україні. Виходить так: чиновники кажуть людям, щоб вони затягнули паски, потерпіли трохи, а самі живуть на широку ногу – та ще й крадуть.

Руслан Бортник:

Звісно, порівнювати зарплати чиновників у Європі та в Україні – некоректно. Якщо у 1991 році Польща на 30% перевищувала український ВВП, то зараз – на 500%, тобто в п'ять разів. Відповідно польський депутат має право отримувати в п'ять разів більшу зарплату, ніж український. Зарплату державним чиновникам потрібно розраховувати відповідно до рівня ВВП в Україні. У ЄС можуть бути високі зарплати, але там ніколи не бути такої великої різниці, як в Україні. Немає у ЄС такого, щоб чиновник отримував  50 тисяч євро місячної зарплати, а пенсіонер –  пенсію у 50 євро. Це цілковитий абсурд і моральна деградація влади.

 

Марія Бойко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ