Він не зумів підібрати пояс чемпіона світу за версією IBF, який кілька місяців тому програв Кличко-молодший.

Отож, Україна надалі має тільки двох чемпіонів світу в професійному боксі – поясом WBC володіє Віктор Постол, а Василь Ломаченко – поясом WBO.  

Сьогодні «Вголос» називає прізвища українських боксерів, які у 2016-му році мають шанси покращити статистику і стати чемпіонами світу.

– Найбільшою зіркою професійного боксу України залишається суперважковаговик Володимир Кличко. У світі його ім’я найвідоміше. Наприкінці листопада 2015 року українець програв британцю Тайсону Ф’юрі титули чемпіона світу за версіями WBA, WBO, IBF і IBO. Але завбачливий Кличко у контракті на бій поставив обов’язкову вимогу – у разі перемоги Ф’юрі, британець повинен надати реванш нашому земляку. Отож, повторний бій боксерів відбудеться навесні цього року. Орієнтовні дати – 23, 30 квітня або 7 травня. Наразі сторонами обговорюються варіанти арен. Найвірогідніше місце проведення поєдинку – лондонська арена «Вемблі».

– За крок від чемпіонства перебуває важковаговик Олександр Усик. Він має непогані шанси стати володарем поясу за версією WBO. Із володарем титулу поляком Кшиштофом Гловацьким ( 25-0, 16 KO) українець може зустрітися уже в травні 2016 року. Польський чемпіон домовився про добровільний захист титулу проти американця Стіва Каннінгема (28-7-1, 13 КО) у лютому. Після цього команда Усика сподівається на те, що керівництво Всесвітньої боксерської організації зобов'яже Гловацького в 90-денний термін зустрітися з Усиком. Потенціал Усика величезний, як і його шанси здолати Гловацького.

– Перспективний український легковаговик Іван Редкач влітку минулого року зазнав першої поразки в кар'єрі. В американському Бірмінгемі нокаутом у четвертому раунді він програв чорногорцю Деяну Злетічаніну (20-0, 13 КО). Тим не менш, у Редкача впливовий менеджер Ель Хеймон. Судячи зі всього, українець не випав з когорти перспективних боксерів і його команда зробить усе, щоби вивести боксера знову на серйозний бій. Тим паче, що у рейтингу WBC він у двох кроках від чемпіона – посідає третє місце.    

–Український проспект напівважкої ваги В'ячеслав Шабранський (15-0, 12 КО) 20 грудня 2015 року здобув важливу перемогу над кубинцем Юніескі Гонсалесом (16-2, 12 КО). Він виграв за очками у 10-раундовому поєдинку. Для нашого земляка це був серйозний тест на зрілість і він його склав. Тепер у найближчому майбутньому варто чекати титульних боїв Шабранського. Після перемоги над кубинцем він піднявся відразу на п'ять сходинок у рейтингу WBC – 7 місце. В рейтингу IBF він 13-й.

– Чимало схвальних відгуків у США отримує український середньоваговик Сергій Дерев’янченко. Його перемоги над Елвіном Аяла та Джесі Ніклову змусили фахівців говорити про Сергія, як про потенційного чемпіона світу. Промоутери його ведуть по версії IBF, в рейтингу цієї організації Дерев’янченко на 9-му місці.

– Ще одного нашого середньоваговика Євгена Хитрова просувають по версії WBC. Він посідає 14-те місце. Наприкінці жовтня у Кривому Розі він ефектним нокаутом Джоша Лютерана в другому раунді здобув титул чемпіона Північної Америки WBC. Теоретично, він уже зараз може претендувати на пояс чемпіона світу. Але зважаючи на не стабільний бокс у 2015-му році, сумнівно, що промоутери найближчим часом виводитимуть українця на серйозних суперників.  

– Українець Тарас Шелестюк на початку листопада 2015 року став Інтерконтинентальним чемпіоном WBA і чемпіоном Північної Америки за версією WBO і NABO в напівсередній вазі. Бронзовий призер Олімпійських ігор-2012 рішенням суддів переміг росіянина Асланбека Козаєва. Це дуже великий крок у кар’єрі Шелестюка. І наступним має стати бій за звання чемпіона світу.

– В українського важковаговика Дмитра Кучера не має промоутера, лише менеджер. Тому наш земляк потерпає від несправедливості суддів. У жовтні минулого року він не зумів завоювати пояс чемпіона Європи за версією EBU. Українець проводив бій в Бельгії проти місцевого боксера Білала Лаггуна (19-0-2, 9 КО). Поєдинок тривав усі 12 раундів, і в підсумку судді не змогли визначити переможця, зафіксувавши нічию і залишивши титул чемпіона Європи в першій важкій вазі вакантним. Рішення суддів було досить суперечливим. Кучер виграв більшість раундів, і його загальна перевага в бою виглядала «комфортною». Судячи з усього, судді не наважилися в Бельгії віддати перемогу немісцевому боксеру. Тому EBU призначила матч-реванш. Володар титулу британець Тоні Беллью (26-2-1, 16 КО) битися з українцем відмовився і залишив пояс вакантним. З ким зустрінеться в рингу Кучер до цих пір не відомо. Але, тим не менш, він входить в обойму топових боксерів важкої ваги. У рейтингу WBC він на 10-му місці. Інша справа, що для поступу в кар’єрі йому необхідно залучитися підтримкою якогось впливового промоутера.

Олег Петренко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ