Останній інцидент – акт вандалізму в селі Гута-Пеняцька (Бродівський район Львівщини) – чергова спроба антиукраїнський і антипольських сил максимально підвищити градус ненависті у польсько-українських стосунках.

Як уже повідомляв «Вголос», було зруйновано пам'ятний хрест, а плити з іменами загиблих жителів розмальовано в кольори українського Державного Прапора та червоно-чорного прапора. Також на одній із плит намальовані нацистські знаки SS.

«Кримінальне провадження, яке відкрито за фактом руйнування меморіалу жертвам масового знищення жителів Гути-Пеняцької у роки Другої світової війни, ведеться за ч.3 ст.161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань) Кримінального кодексу України. Стаття передбачає покарання – від п’яти до восьми років позбавлення волі», - повідомила начальник відділу комунікації ГУ Нацполіції у Львівській області Світлана Добровольська.

Представники влади обох країн засудили цей кричущий акт вандалізму, який був виконаний практично за тим самим сценарієм, що й нещодавні руйнування пам’ятників українцям у Польщі.

Науковці обох країн також дотримуються думки, що нищення пам’ятника на Бродівщині – провокація, вигідна третій стороні виключно для розпалювання ворожнечі.

«Свій інтерес (у скоєнні злочину, – ред.) і проблеми з виконанням провокації однозначно вказують на те, що джерелом цього всього є Москва. Підтвердженням цього є також факт, що першими про цю подію поінформували російські ЗМІ», - заявив Укрінформу радник глави МЗС Польщі, професор Пшемислав Журавський вел Граєвський.

Він звернув увагу на те, що про подію першими поінформували російські ЗМІ. А розміщене на YouTube відео було підписане українською мовою з русизмами. Професор нагадав, що при знищенні українських пам’ятників у Польщі в 2015-16 рр. вандали також залишали там написи польською мовою з помилками. Це, на його думку, свідчить про те, що в обох випадках зловмисники не знали або погано знали, відповідно, польську та українську мови.

За словами польського науковця, розслідуванням цього інциденту, а також усіх тих, які сталися раніше в Польщі, треба займатися дуже серйозно, оскільки це «не є питанням якихось «вибриків» окремих осіб, а питанням національної безпеки обох країн і міжнародних відносин». А знищення пам’ятника у Гуті-Пеняцькій є свідченням того, що «триває інтенсивна спроба посварити народи нашого регіону, яким загрожує Росія».

«Знищення пам'ятника у Гуті-Пеняцькій – провокація, спрямована на загострення польсько-українських стосунків, вигідна третій стороні. 
Пам'ятник, відкритий у 2005 році, став не лише виявом вшанування загиблих у 1944 мешканців села, але й символом участі третіх сил в розпалюванні конфлікту між нашими народами», - переконаний керівник Українського інституту національної пам’яті Володимир В'ятрович.

Він зазначив, що Гута-Пеняцька – польське село, знищене у лютому 1944 року за наказом німецьких окупантів через провокації дислокованого тут загону радянських партизан. А до участі в каральній операції нацисти свідомо долучили поліційні частини, складені з українців.

«Дії вандалів на українській території не просто схожі до вандалізму, який протягом останніх місяців ми спостерігали на українських цвинтарях в Польщі. Вони аналогічні і мають ту саму мету - розпалювання війни пам'ятників», - наголосив В’ятрович.

Як стверджує медіаексперт, доктор Адам Лельонек, характер появи повідомлень про вандалізм у Гуті-Пеняцькій однозначно вказує на те, що ця операція була добре продуманою та скоординованою дією.

Зокрема, профіль на YouTube (з логотипом «Правого сектору») щойно був створений, і містить лише одне відео зі знищеним пам’ятником. У назві відео помилкове слово «знищен» (такого слова в українській мові немає) є калькою з російського «уничтожен». Новину (з посиланням на моловідомий блог з LiveJournal) оперативно розповсюдив рупор Кремля, російська агенція Regnum.

Окрім того, російські медіа підштовхували до думки, нібито це нарешті надійшла помста за нищення українських могил у Польщі. До процесу також долучились проросійські медіа в Україні та різноманітні «політичні емігранти» і політичні блогери-втікачі, які працюють на російську пропаганду.

На думку Лельонека, ця провокація повинна виконати декілька завдань: підвищити температуру в польсько-українських стосунках, звинувативши праві сили; збільшити внутрішній хаос в Україні з поступовою активізацією проросійських інформаційних провокаторів; активне переведення пропаганди в історичну площину, що мало б розділити не лише поляків та українців, але й самих українців, одночасно з цим культивуючи російські «страшилки» про панування в Україні хаосу, фашизму, ненависті та ксенофобії. До речі, низка російських ЗМІ після провокації на Бродівщині  поширює статті під заголовками на кшталт «Бандерівці оголосили війну полякам на Західній Україні»

Наостанок медіаексперт ставить риторичнее питання: чи можуть собі поляки уявити, щоб хтось із них узявся за знищення пам'ятників на другий день після свята Божого Народження? «Аналогічно, жоден українець з околиць Львова чи взагалі із Західної частини України в другий день Свят (православне Різдво було 7 січня, а пам'ятник знищили 8 січня) не вийшов би висаджувати чи нищити жодних пам'ятників!», - наголосив він.

А поки українські правоохоронці шукають потенційних свідків (пошкоджений пам'ятник розміщений за кілька кілометрів від найближчого населеного пункту), в соцмережах вже пропонують обладнати різноманітні меморіали, проти яких можуть чинитись подібні провокації, відеоспостереженням.

В іншому випадку «війна пам’ятників» набиратиме нових масштабів, адже з точки зору російських пропагандистів, це є найменш небезпечний і малозатратний, проте достатньо ефективний метод ведення інформаційної війни.

 

Юрій Пелих, спеціально для «Вголосу»

-

ІА "Вголос": НОВИНИ