Хто такий цей «Скажений пес» Меттіс?

Джеймс Меттіс віддав армії США понад 40 років свого життя. Фактично відразу після завершення середньої школи він розпочав свою військову кар’єру: пішов навчатися до університету Центрального Вашингтону, по закінченню якого отримав звання другого лейтенанта. Був командиром взводу 3-ї дивізії морської піхоти. Пізніше, отримавши звання капітана, призначений командувачем роти. За відмінну службу отримав звання майора і був переведений до призовного пункту 12-го району Корпусу морської піхоти США ( Портленд).

У 1991–му році командував батальйоном морської піхоти під час першої війни у Персидській затоці, а потім 1-ю експедиційною бригадою морської піхоти.

Брав участь в операції «Нескорена свобода» (початок – 2001 рік) в Афганістані, де командував оперативно-тактичною групою.

У 2003-му році командував 1-ю дивізією морської піхоти. В цьому ж році підвищений до звання генерал-майора. Брав участь в операціях на території Іраку (2003 рік). У 2004-му році Меттіс зіграв ключову роль в битві за Фаллуджу, ставши посередником переговорів між коаліційними силами та повстанцями.

Із 2007-го по 2009-й рік був головнокомандувачем об’єднаного командування ОЗС НАТО з питань трансформації. Також із 2007-го по 2010-й рік – Головнокомандувач Міжвидового командування Збройних Сил США. Із 2010-го по 2013-й рік – Головнокомандувач Центрального командування США.

У 2013-му році був звільнений Бараком Обамою із посади Головнокомандувача через надмірне бажання розпочати конфронтацію з Іраном. Адже саме в ньому Меттіс вбачав загрозу миру на Ближньому Сході.

Все своє життя «Скажений пес» Меттіс присвятив військовій справі. Він не має дітей та ніколи не був одружений. Саме через це його ще іноді називають «бойовим монахом».

На думку керівництва, Меттіс від самого початку своєї служби був «інтелектуальним воїном». Його бібліотека налічує понад 7 тисяч книг, серед яких улюбленими є праці римського імператора Марка Аврелія і східних мудреців.

Генерал Меттіс також розробив спеціальний посібник по боротьбі із бойовиками-територистами, який активно використовували в Іраці.

Журнал «Marine Corps Times» назвав його «найбільш шанованим морським піхотинцем покоління» через його звичку постійно перебувати із солдатами на передових позиціях в окопах.

Джеймс Меттіс користувався і користується повагою серед працівників Міністерства оборони США та серед військового загалу американської армії. Та особливу «популярність», а також критику, «Скажений пес» здобув у 2005-му році, коли після виступу перед військовими у Сан-Дієго заявив: «В Афганістані ви побачите, що є хлопці, які дають жінкам ляпаса тільки за те, що вони не носять чадру. У такого хлопця, у будь-якому випадку, не залишилося нічого від чоловіка. Тобто, це дуже весело – стріляти в таких, як він. Битися також велике задоволення. Стріляти в деяких людей – це просто весело. Я буду відвертий перед вами: мені подобається це».

Після оголошення Трамом своїх намірів про призначення Джеймса Меттіса очільником Пентагону, у соцмережах розгорнулася «меттісоманія». Його підопічні та знайомі стали викладати цитати Джеймса Меттіса із хештегом #mattisisms.

Цитуємо найпопулярніше:

- Be polite, be professional, but have a plan to kill everybody you meet, - Джейм Меттіс

(Будьте ввічливими, будьте професійними, але завжди майте план, щоб вбити кожного, кого зустрінете).

- I come in peace. I didn’t bring artillery. But I’m pleading with you, with tears in my eyes: If you fuck with me, I’ll kill you all»

(Я прийшов з миром. Зі мною немає артилерії. Але я вас прошу зі сльозами на очах: якщо ви спробуєте мене ошукати, я вб’ю вас).

- The first time you blow someone away is not an insignificant event. That said, there are some assholes in the world that just need to be shot.

(Коли ти перший раз когось вбиваєш, це не можна назвати незначною подією. Але при цьому на світі є придурки, яких просто треба пристрелити).

- Marines don’t know how to spell the word -defeat.

(Морпіхи не знають слова «поразка»).

- I don't lose any sleep at night over the potential for failure. I cannot even spell the word."

(Я не втрачаю сон, хвилюючись через можливу поразку. Я навіть не знаю як це слово пишеться).

- The most important six inches on the battlefield is between your ears.

(Найважливіші 6 дюймів на полі бою знаходяться у вас поміж вух)

Чому його майбутнє призначення так схвилювало Росію?

Свого часу Меттіс був активним учасником так званої «холодної війни» між тодішнім СРСР та США. Також генерал називав збройну агресію Росії проти України (2014 рік і по нині) «більш серйозною, ніж думають в США і ЄС». Йому належать слова, що метою Путіна є розкол НАТО.

Обговорюючи можливе призначення Меттіса, російський політолог Олександр Храмчіхін переконаний, що такий кадровий крок не несе загрозу Росії, бо «рішення приймають не міністри оборони, а президенти».

У одному із видань він, в кращих традиціях «русскава міра» зазначив, що:

«Потенціал американців хоч і є великим, та на даний момент це не проблема. Російські збройні сили зараз, навіть без застосування ядерної зброї, звичайними силами можуть завдати американській армії неприйнятних втрат. Тому на даний момент я не бачу підстав для хвилювання».

Натомість, інший російський аналітик, військовий експерт Анатолій Циганок стверджує, що є певні загрози для Росії, у зв’язку із можливим призначення Меттіса керівником Пентагону. Ситуацію він подав на прикладі «хорошого» і «поганого» поліцейського.

«Хорошим поліцейським» експерт вважає обраного Трампом майбутнього главу ЦРУ Майка Помпео, який весь час говорив, що воювати з ІДІЛ незручно без допомоги Росії», «поганий поліцейський» - це майбутній керівник Пентагону, тим більше, він дуже жорстко ставився не тільки до Росії.  

Директор неурядової організації «For a free Ukraine» Джейсон Смарт розповів в одному із видань, що призначення міністром оборони США відставного генерала є гарною новиною, адже він – один з кращих військових свого покоління. Його кандидатуру підтримують також і республіканці:

«Вони його називають серйозною людиною, яка буде добре працювати. Цим вибором задоволені в Пентагоні. Солдати і офіцери позитивно сприйняли можливе призначення.

Для України це призначення буде позитивним, оскільки Меттіс довго працював під час «холодної війни», і РФ для нього була ворогом. Однак Барак Обама недооцінював і не розумів Росію, а Меттіс її знає і розбереться з цим», - розповів експерт.

До речі, Смарт зазначив, що кандидатура Джеймса Меттіса не влаштовує демократів, оскільки його вважають загрозою. Говорять, що відставний генерал не буде слухати Конгрес, а тільки президента США.

Ось що зазначають українські експерти Олександр Хара та Олег Бєлоконь: «Він відомий своєю гострою критикою «стратегічної атрофії» адміністрації Обами, яка дозволила «силам ентропії заповнювати вакуум і роз'їдати світовий порядок там, де Сполучені Штати активно не задіяні. Такими хижими державами є Росія, Китай та Іран, які зміцнюють свій суверенітет за рахунок інших».

Затвердження кандидатури Джеймса Меттіса за Конгресом, та для цього потрібно ще внести зміни до законодавства, адже міністром оборони США може бути або цивільний, або колишній військовий, який звільнився зі служби щонайменше сім років тому (Джейм Меттіс пішов із посади у 2013-му). Таку процедуру у США застосовували лише раз, коли 66 років тому Пентагон очолив генерал Джордж Маршалл.

Про те, як таке призначення може вплинути на Росію та її відносини із США, та чим це корисно для України, кореспондент «Вголосу» поспілкувався із експертами.

Володимир Гулима, керівник «Центру дослідження проблем регіонального міжнародного співробітництва»:

Сказати добре це чи погано – ми поки що не можемо, бо ми не чули досконало програми новообраного президента: куди він буде вести країну, як він буде будувати геополітику, як він буде позиціонувати себе в світі.

Треба розуміти, що державна машина – вона всюди державна машина. І державний чиновник буде завжди виконувати те, що  йому буде наказувати керівник, в даному сенсі президент. Але ми вже зараз бачимо, що Конгрес США затвердив бюджет на наступний рік. І ми там бачимо виділення допомоги українському війську. Я так думаю, що в цілому, у стратегічному сенсі, навряд чи має щось помінятися. Україна не повинна залишитися без підтримки США. Проте якою вона буде, це буде цілком залежати від ситуації всередині України.

Вже сам факт (що таку людину пропонують на посаду міністра оборони)  вказує на те, що призначення може таки відбутися. Це певною мірою дає підстави для роздумів, для прогнозів, але чітко стверджувати поки що нічого не можу.

Олексій Арестович, військовий експерт:

Тут все достатньо очевидно, тому що він принциповий послідовник того, що Росія – ворог. І політика, яку він проводить, напряму захищає інтереси США. Він морський піхотинець. А морська піхота – це надзвичайно агресивні люди. Їх як бійцівських собак тримають. Вони як бульдоги – вчепилися і не відпускають. Тому, я думаю, що він буде послідовно проводити політику, яка називається «давати Росії по руках». Або будуть використовувати Росію, там, де їм потрібно. Наприклад, проти ІДІЛу. Для того, щоб Росія і ІДІЛ взаємно послаблювали один одного. Американці тут виступають в ролі «розділяти і володарювати», як Римська Імперія. Там відповідний зараз голова ЦРУ, якого запропонував Трамп і радник із національної безпеки.

Я думаю, що Америка повернеться до дуже агресивної політики, яка десь буде нагадувати часи Рейгана. Росію проголосять чимось на зразок «імперії зла» і розпочнуть величезну стратегічну політику по «війні» з нею.

Що наразі є для Заходу основною проблемою? Це їхнє небажання визнавати Росію ворогом. Тобто те, що вона і проти них воює. Як тільки вони зможуть визнати це, то відразу всі військові дії, які проводить Росія і в Україні, і в Сирії, закінчаться. Вони накинуть зашморг їй на шию і задушать. Тобто, ми очікуємо повернення часів Рейгана, але з поправкою на теперішні часи, теперішні зміни у стратегічній обстановці.

Для нас це буде позитивно, але треба розуміти, що нульова толерантність буде не тільки до Росії, але й до наших корупціонерів.

 

Маргарита Косач, «Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ