«Фейсбуком» моментально шириться повідомлення про те, що автомобіль, який скоїв смертельну аварію, належить львівському бізнесменові, власнику медіахолдингу «ZIK» та ФК «Карпати», 62-річному Петрові Димінському. ЗМІ наголошують, що цим авто олігарх керує здебільшого особисто, а супроводжує його охорона – на позашляховику Lexus.

Однак, цього разу Петро Петрович дивним чином опинився у транспорті охорони, зачинився зсередини і не спілкувався з присутніми на місці події. Натомість біля «Мерседеса» з'явився 43-річний чоловік, як згодом з'ясувалося – директор охоронної фірми «Ірбіс» Андрій Борщ, з яким у Димінського давні стосунки. Правоохоронцям пан Борщ заявив, що саме він керував автомобілем, який спричинив ДТП. Прикметно, що на тілі чоловіка не помітили жодної подряпини чи синця, хоча зіткнення було непростим.

Вартує уваги те, що чимало свідків аварії відразу ж заявили: саме бізнесмен керував «Мерседесом», а після зіткнення швиденько пересів до іншої машини, відправивши на своє місце охоронця. Відповідну інформацію публікували більшість львівських видань із посиланням на різні джерела.

Цю ж інформацію згодом виклав на своїй сторінці у Facebook двоюрідний брат загиблої – Степан Мацевко:

«Погань, що називається Петро Димінський, вбив мою сестру Наталю Трілу…

загибла 31-річна Наталія Тріла

...Після ДТП Петро Димінський, як останнє лайно, не надавши першої медичної допомоги, пересів в позашляховик Lexus (н/з ВС0222СК) і змився у невідомому напрямку. Після чого до авто Димінського підійшов його охоронець і стверджував, що це він був за кермом мерседеса.

Зіткнення було дуже сильним, з авто сестри не залишилося нічого, мерседес злетів в кювет і врізався в дерево. Але чомусь на водію, який стверджує, що був за кермом, нема жодної подряпини чи синця. Також є свідки, які бачили, як Димінський пересідав у позашляховик. Тепер він максимально замітає сліди і уникає кримінальної відповідальності».

     

Врешті, за цим фактом поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України. Винному загрожує покарання – від трьох до восьми років позбавлення волі без права керувати транспортними засобами терміном до трьох років або без такого.

«Правоохоронці затримали в порядку ст. 208 КПК України 43-річного чоловіка, котрий заявив, що у момент зіткнення за кермом «Мерседеса» перебував саме він. Суд обрав відносно нього міру запобіжного заходу – тримання під вартою», – йдеться у повідомленні поліції.

Аварія за лічені години викликала широкий резонанс і навіть дісталася до Міністерства внутрішніх справ. Коментуючи ситуацію, радник глави МВС Антон Геращенко специфічним сленгом запевнив: якщо Димінський скоїв – відповість.

«Водієві-вбивці загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі. Відповідати за скоєне буде той, хто сидів за кермом. А не «фунт» і не «стрілочник»…

Якщо слідство встановить, що за кермом «Mercedes» був Президент ФК «Карпати», співвласник телеканалу «Zik» Петро Димінський, – то саме він піде під суд», – йшлося у повідомленні урядовця.

Як наслідок, поліція таки взяла до уваги інформацію про ймовірну причетність самого Петра Петровича і закликала очевидців зголоситися для дачі свідчень:

«На даний час слідство встановлює обставини ДТП, перевіряє свідчення затриманого та опитує очевидців. Зокрема, розглядається версія, що у момент зіткнення автомобілів за кермом «мерседеса» перебувала інша особа. Інформація про це з'явилась у соцмережах та викликала широкий суспільний резонанс. Не зважаючи на це, жодна особа, яка нібито була очевидцем вказаної події – станом на сьогодні (19 серпня, – ред.) не зголосилась та інформації щодо обставин ДТП так і не надала».

«Вголос» особисто поспілкуватися із братом загиблої – Степаном Мацевком. Усе, що відомо про аварію на цей момент, наводимо нижче.

Степан Мацевко

Чи просувається розслідування?

На щастя, так. Багато людей повідомляють, що бачили, як усе сталося. Із кількома я спілкувався особисто, однак вони відмовляються давати свідчення на камеру чи офіційно заявляти, що вони свідки, бо мають страх перед винуватцем.

Тобто вони стверджують, що бачили саме Петра Димінського за кермом?

Так. Я саме працюю з ними, намагаюся переконати дати офіційні свідчення.

А багато таких людей?

З особистого спілкування – поки двоє. Однак, один із них ще невпевнений, чи даватиме свідчення. Інший – практично погодився.

Як саме вони описують ситуацію?

Кажуть, що «Мерседес» влетів в «Опель». «Опель» відкинуло на 40 метрів вздовж дороги, а «Мерседес» влетів у дерево. Після того сам Димінський вийшов із «Мерседеса», а з «Лексуса» вийшов охоронець. Димінський передав йому якісь речі, сів у «Лексус» і поїхав. Охоронець залишився на місці події.

Які саме речі, вам відомо?

Кажуть, що то були ключі від автівки. Поки стверджувати не можу.

Чи зверталися до вас представники Димінського із якимись пропозиціями?

Так. Одного разу вони пропонували покрити витрати на похорон. Але нам було не до того, тож попросили перетелефонувати пізніше.

А прохання на кшталт «зам'яти справу»?

Поки ні.

Поліція заявляє, що за кермом був 43-річний чоловік. Як з’ясували ЗМІ – директор охоронної фірми «Ірбіс» Андрій Борщ…

Щодо цього у мене своя думка. Я був у поліцейському відділку. Там мене запевнили, що допитують усіх учасників аварії, зокрема людей, які були в «Лексусі». Якщо вже так, то чому не допитують самого Димінського? Я піднімав це питання. Мені відповіли, що подали офіційні запити. Проте Димінський телефонну слухавку не піднімає, де він є – невідомо.

То він міг узагалі зникнути зі Львова?

Так, це моє перше припущення. Друге… ДТП сталося в п'ятницю і вже набуло великого розголосу. Якщо б він був справді не винен і міг з чистим сумлінням заявити: «Це не я!» – то уже давно з'явився б у ЗМІ. Сказав би: «Люди, я не винен! Беріть, допитуйте, оглядайте. Я в цей час був десь в іншому місці…». То чому ж від нього такого немає? Як на мене, Димінський отримав пошкодження під час ДТП, а тепер має видимі сліди. Ймовірно, він ховається, щоб ніхто не побачив правди.

Як у цій ситуації працюють правоохоронці?

Вони мені заявили, що справа є резонансною, все буде по-чесному. Але…не знаю. Хочеться вірити, що справді так.

А свідки?

Свідки бояться розправи від Димінського. Вони мені в очі кажуть: «Так, я був, я бачив. Бачив 60-річного чоловіка, який вийшов із «Мерседеса» і сів до «Лексуса». Однак, офіційно, на камери, вони цього казати не хочуть. І я розумію, чому. Змусити їх – теж не можу.

Радник міністра МВС Антон Геращенко коментував подію, обіцяючи покарати Петра Димінського, якщо винуватець справді він…

Він мені особисто телефонував. Каже, тримає все на контролі, теж обіцяє зробити по-чесному. Але справа в тому, що і він може отримати неправдиву інформацію від слідчих, які сфабрикують справу на початковому етапі.

У соцмережах пишуть, що є багато свідків аварії, які добре бачили кермувальника…

Поблизу місця ДТП є автобусна зупинка. Якраз в той момент під’їхала маршрутка, виходили пасажири. Свідків справді було багато, зараз намагаюся їх розшукати. З кількома контактував – вони мовчать.

Чи зустрічалися Ви з паном Борщем?

Я бачив його лише одразу після аварії. Як виявилося, він не просто підставна особа. В нього є інвалідність. Відповідно, з таким статусом матиме пом'якшення до покарання. Напевно, цей чоловік існує в Димінського саме для таких неприємних випадків життя.

У коментарі «Вголосу» адвокат, екс-прокурор, колишній слідчий в особливо важливих справах Сергій Войченко прояснив ситуацію із погляду професіонала.

Якими мали б бути дії поліції у цій ситуації?

Для того, щоб призначити покарання, треба визначити винного. Разом з тим, не залежить, хто перебував за кермом – першочергово є процедура повідомлення про підозру. Станом на сьогодні – виннних у цій ДТП немає. У таких аваріях здебільшого за винуватців приймають обидві сторони, тоді опитують свідків, фіксують всі технічні характеристики, призначають експертизи по самому транспортному засобу та по механізму вчинення ДТП. Після цього експерт визначає, як мало б бути в нашій ситуації, що винен водій «Мерседеса», а не «Опеля». Після цього мали б оголосити підозру. На жаль, між самим моментом ДТП і моментом, коли отримали висновок, в наших реаліях може минути аж кілька місяців. Тим більше, якщо зацікавлені сторони створюватимуть перешкоди слідчому та експертам.

Маємо інформацію про те, що Андрій Борщ, якого поліція приймає за основного підозрюваного, володіє статусом інваліда. Наскільки така обставина може пом'якшити покарання?

ДТП – це не умисний злочин (відповідно до ККУ). Пом'якшувальні обставити можуть мати місце, особливо у разі, якщо винуватець не мав попередньої судимості, має позитивну характеристику, ще й інвалідність – то так, матиме можливість призначення покарання, нижчого за нижню межу. Буває, як і в цьому випадку, що визначають покарання на термін від 5 до 10 років, а після пом'якшення суд обирає лише 3 роки. Це вже на розсуд суду, з огляду на певні обставини. Але ж задумайтесь, яким він може бути охоронцем з інвалідністю??? Це просто смішно. Але, на жаль, не для наших високопосадовців.

На ваш погляд, чи може закінчитись ця історія?

Очевидно, ситуацію штучно затягуватимуть. Коли українські політики потрапляють у ДТП, з'являється три варіанти розвитку подій. Перший – порядний: винуватець залишається за кермом і намагається коректно загладити ситуацію із родичами. Так чинять лише одиниці. Другий варіант: я вам, сволочам, нічого не дам, краще заплачу прокурорам, покажу, який я весь красивий, а ви, які брудні були, такі і залишитесь. Третій варіант – як, імовірно, у Димінського: підставити водія, визначити йому мінімальне покарання, може, навіть умовне, дати гроші правоохоронцям, водію, але ні копійки потерпілим. А вже якщо суд і призначить якусь компенсацію – то, може, колись і заплатять.

Свідки кажуть, що після аварії Димінський відразу зачинився у «Лексусі» охорони і не спілкувався ні з ким із присутніх. Як тоді мали чинити правоохоронці?

Усе залежить винятково від поліції. Якщо слідчий – маразматична безтолоч і відразу нормально не зафіксує на місці усі сліди, то якого результату можемо очікувати? Моментальний збір усіх слідів на місці аварії – перша і найважливіша річ в усьому розслідуванні. Водія мали швидко забрати на судово-медичну експертизу. Якщо свідки кажуть, що за кермом був Димінський, – олігарха треба було примусово оглянути, зафіксувати, які ушкодження були на ньому.

Ймовірно, тоді, після аварії, Димінського одразу вивели, полісменам позакривали очі, підставили того охоронця. Як відомо, у «Мерседесі» спрацювала подушка безпеки. Та у таких випадках ніс і обличчя стовідсотково травмуються, бо подушка летить просто в лице! Це слідчий мав зробити відразу! Очевидно, що упущений час і деталі, при чому – навмисно.

Якби в цій ситуації був якийсь Микола-тракторист, то того тракториста дістали б з-під землі, ще й побили б морди трьом селянам, які б кинулись його захищати. Затримали б за опір поліції.

Наша ж ситуація вкотре повністю оголила провал поліцейської реформи. Оці грузинські «вчительохи» змогли дати їм хіба «Пріуси» та «Міцубісі», на яких вони тепер понтуються. А з нашої з вами кишені повитягали на то все мільйони доларів. Поліція тупо бездіє, вона не хоче нічого робити! Стаття 208 КПК України дає чітке право затримувати людину, яку підозрюють у вчиненні злочину. У нас на посади понабирали невідомо кого. Та вони мали б за будь-яку ціну дістати того Димінського із джипа! Але ж відразу дали команду: не лізти, не чіпати!

Є інформація про арешт Андрія Борща на 2 місяці без права внесення застави. Про що це може свідчити?

Мені здається, що ця інформація є неправдивою. У таких злочинах завжди дають можливість внесення застави. Тим більше, обрання запобіжного заходу означає, що він точно винний. Для цього мала б бути експертиза.

Чому Димінський ховається? Має що втаїти від людей?

Ховається небезпідставно. Зрозуміло, що він не хотів тієї аварії. Але з ситуації треба виходити з честю – по-чоловічому. Як на мене, Петро тікає від зайвих очей через те, що в нього на обличчі залишились характерні сліди, подряпини, які журналісти могли б зафіксувати. Потім то рознеслося б по всій країні. Якщо людина не була за кермом – виходить відразу і виглядом підтверджує, що не винна. За їхніми поясненнями, Димінський їхав з охоронцями, а той Борщ летів сам? Смішно. Поховається, доки не заживуть рани, а тоді вийде і скаже, що мав серйозні справи. Наголошую, це яскраве свідчення повного провалу реформи. Ця поліція не захищає взагалі, а навпаки – тільки шкодить.

В тему:

У поліції нам підтвердили, що директорові охоронної фірми «Ірбіс» суд визначив запобіжний захід у вигляді 60 діб тримання під вартою без можливості внесення застави.

Відповідати на запитання, чи допитували слідчі самого Петра Димінського, правоохоронці відмовились. Цікаво, що ЗМІ пишуть про присутність Петра Петровича на учорашньому матчі ФК «Карпати» у Львові.

 

Яна Федюра, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ