Львів’яни сполошились, деякі слабкодухі заломили руці, заголосили у розпуці, нарікаючи на сморід, мух і хаотичність розбудови сміттєвих пірамід, що виросли повсюдно. Але магістрат і світла голова міста Андрій Іванович бдять, а не впадають у відчай і розпуку. Наші райці не розгубились, розсунули фіранки на Ратуші, відкрили вікна, занюшили повітря, напоєне сміттєвими міазмами, і в світлих головах всечесних чиновників народилась пречудова думка – якщо Магомет не годен вивезти гору сміття, то гора має стати Магометом. Себто, якщо сміттєві купи уже стали звичною частиною міського пейзажу – значить, треба їх прийняти у тісну львівську родину і ошляхетнити. Чиновники вирішили провести дезінфекцію сміття.

І це правильно. Але цього, очевидно, замало. Треба обов’язково запровадити парфумизацію сміття. Кожен смітник, контейнер, купа повинні оприскуватись славними виробами львівської парфумерної фабрики «Едельвейс» на кшталт лосьйону «Огірковий» і парфумів «Перша любов» та, особливо, «Мольфаром».
Крім того, очевидно, кожній купі потрібне окультурення та естетизація. Почнемо з  того, що сміття можна викладати у формі різних скульптурних груп: «Садовий з тризубцем приймає парад від Синютки», «Садовий за кермом сміттєвоза», «Голова Садового, яка думає про долю львівського сміття». Не завадить й озеленення. Містяни повинні прикрашати свої купи вазонками мушкательок, орхідей і традесканцій. А щоб їм приємніше ця робота давалась, кожна купа має мати назву. Наприклад, купа «першого львівського дощу», імені Грибович, купи Замарстинівська, Полтв’янська й магістратська. Звісно, найкрасивіша та найароматніша купа гордо носитиме ім’я купи Садового. Цілком реально запровадити новий туристичний маршрут «Купка за купкою», який знайомитиме спраглих вражень туристів із неповторними купами львівського непотребу. Відтак при кожній купі можна відкрити заклади харчування із відповідним стравосписом: «Остання канапка», «Зупа з калюжі», «Шашлик «Ребра бомжа» і настоянками «Трутка на мухи», «Повний контейнер» та «Веселі відходи».   

Не забули чиновники й про щурів. «Дератизація, дератизація і ще раз дератизація!», - кричав в Ратуші на асамблеї, присвяченій щурячій проблемі, найясніший очільник міста Лева, аж кава хлюпала на договір про винищення хвостатого поголів’я. 

І дарма. Бо щурі можуть добряче прислужитись місту. Якщо їх взяти на баланс ЖЕКів, помити, причепурити, напрасувати хвости і взути в пластмасові тапці, то вони, хоч і малі зростом, але мало чим відрізнятимуться від мешканців львівських околиць. Крім того, цілком реальними є щорічні щурячі міжрайонні перегони запрягів, парад щурячих старшин й конкурс хорів-ланок гризунів, що виконуватимуть багатоголосно славетний шлягер «Тилько ві Львові». 

Усі ці заходи однозначно призведуть до заможності, перфектності та європейськості Львова. Славетний бургомістр міста Лева Бартоломей Зиморович тричі перевернеться у незнаній могилі і збудуться нарешті пророчі слова Себастіана Кльоновича:

Львів, скрізь відомий, святий, руського роду краса,
Місто спокою мого, я тобі присвятив свою працю!
Давньої віри красо, здрастуй, вітаю тебе!
Ти пустослівних пророків вже здалека першим рознюхав
І перед лихом отим брами свої зачинив.

Але так виглядає, що прийде час і сміття накриє Львів океаном безкраїм, і вийде тоді Садовий на балкон Ратуші, і підніме руки до неба, і попросить ласки у Вседержителя, і той дасть йому скрижалі з трьома заповідями: «не бреши-не кради-не пи$ди». 

І розступляться хвилі сміттєві, і поведе АІС нарід свій благословенний, шукаючи місця, де ще львівське сміття не скидали, і закладе там місто славне, і назве його Садоградом. 

А через 40 літ нарід забуде від якої біди втік, і знов вибере собі якогось Садового в мери, і знов засеруть все довкола, і знов запіниться сміттєве море, й провідник вилізе на Ратушу і знов говоритиме з Вседержитилем. Але той не слухатиме, бо повторений жарт несмішний, а дурнуватий. Навіть якщо його говорять люди у вишиванках. Амінь.

 


Богдан Марциняк Волошин, «Вголос»    
Малюнок Олега Коваленка

 

Як уже писав «Вголос», замість вивезення непотребу, у міській раді вирішили на сміттєвих майданчиках Львова труїти щурів. Раніше у мережі з'явилося відео із великою кількістю гризунів, які, не боячись людей, забігають і у підвал житлового будинку.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ