Зараз українські футбольні клуби Прем’єр-ліги виходять із відпусток і починають підготовку до весняної частини чемпіонату. Готуватимуться вони за кордоном. Щоби футболістам було комфортніше, збори розділені на етапи, кожен з яких триває не більше двох тижнів. Після кожного етапу – кілька днів відпочинку удома. Представники інших видів спорту із іронічною посмішкою ставляться до таких тепличних умов.    

Важкоатлет Ігор Шимечко в інтерв’ю «Вголосу» розповів про різницю у тренувальних зборах із футболістами та порадив, як після свят можна стати сильним і струнким

Ігорю, футбольні фахівці підрахували, що тренувальні збори команд повинні тривати 12-14 днів. Мовляв, за такий період спортсмени психологічно не втомлюються, а тому більш плідно можуть працювати. Чому у важкоатлетів збори тривають місяцями?

Не тільки у важкоатлетів тренувальні збори тривають місяцями. Так працюють представники всіх інших олімпійських видів спорту. Бачив, як тренуються боксери, борці та інші атлети. Вони місяцями сидять на зборах. Чому футболісти нарікають, не розумію. Людина до всього звикає. Можливо, футболістів так навчили, що їм складно проводити на зборах більше ніж 14 днів. Ми ж з дитинства звикли до такого режиму, тривалих зборів на базах. І ніхто не скаржиться на психологічну втому. Всі розуміють, що тільки на тренувальних зборах можна добре підготуватися.

У футболі можна бути посереднім гравцем команди-аутсайдера, але значно більше заробляти, ніж, скажімо, переможець чемпіонату Європи з важкої атлетики. Це правда, що через це представники олімпійських видів спорту недолюблюють футбол?

Якщо брати суто сам вид спорту як видовище, то футбол мені подобається. Щодо фінансової складової, то вона є несправедливою. Так думає багато людей. Ви самі навели приклад, що футболісти не бачать свої родини лише 12 днів. Ми ж не маємо можливості бути з рідними по півроку. Та і заслуги, титули в представників олімпійських видів спорту можуть бути такими, яких не має жоден футболіст. А зарплати у футболі в десятки, навіть у сотні разів перевищують ті, що їх отримують олімпійці. Це – несправедливо. Усім відомо, що футбол у нашій країні є грою олігархів. Це – видовищний, масовий вид спорту, тому в нього вкладають гроші. А олімпійські види не є такими популярними. Звідси така несправедливість.

А в яких державах заробітки важкоатлетів, якщо не дорівнюють заробіткам футболістів, то хоча б наближаються до них?

Наскільки мені відомо, важкоатлети непогано заробляють у Росії та Ірані. У цих країнах найбільше заробляють саме атлети. Скажімо, в наших сусідів причина банальна. Коли президентом країни був Боріс Єльцин, на державному рівні культивували теніс. Владімір Путін займався боротьбою, дзюдо, тому розвивав ці види спорту. А попередній президент Росії Дмітрій Мєдвєдєв є колишнім важкоатлетом, тому доволі багато зробив для цього виду спорту.

В Україні жоден президент спортом не займався…

(Сміється) У мене є здогади, чим вони займалися, але не озвучуватиму їх.

Ігорю, що порадите людям, які хочуть підтримувати себе у формі? Як можна, не витрачаючи багато часу, зробити свої м’язи рельєфнішими?

Найбільша проблема в тому, що люди не стежать за своїм харчуванням. Є така влучна приказка: снідає король, обідає принц, а вечеряє жебрак. Це потрібно запам’ятати та стежити за харчуванням. Ніколи не буде зайвим щоранку пробігти два-три кола по стадіону. Гімнастика – той мінімум, який мусить робити кожна людина. А рельєфу м’язів досягають не вдома на дивані. Потрібно щонайменше ходити на стадіон, підтягуватися на перекладині. А за змогою відвідувати фітнес-зал.

Олег Петренко, «Вголос»

-

ІА "Вголос": НОВИНИ