Суд заборонив відкривати ДНЗ №188

Завідувач дитячого садка №42, що на вулиці Сміливих, 26 у Львові, Наталія Заранська розповіла кореспонденту «Вголосу», що наразі приміщення їхнього навчального закладу, в яких за кошт батьків був зроблений ремонт, є закритими. Навіть більше – у них немає ключів від електрощитової, а у пральню чиновники від освіти пропонують їм ходити через весь двір, обходячи приміщення ДНЗ. Окрім того працівники ДНЗ №42 наразі не можуть потрапити на свої робочі місця.

Вхід у спортзал закрили

«Діти втратили повністю обладнаний спортивний зал. У двох навчальних груп взагалі фактично вкрали майно. Його поламали депутати Львівської міської ради та чиновники Садового від освіти. Де зараз воно знаходиться – нам не відомо. Натомість, на території дитсадка №42 зараз функціонує три кімнати для дитячих груп. Інші дві перебувають у стані ремонту. Цей робиться вкрай нефахово: ремонтують лише спальну частину, а санвузли та місця, де дітям мають роздавати їжу – ні. Нам кажуть, що «нема грошей». А коли діти проситимуться у туалет, що ми їм скажемо? Виникає питання, якщо управління освіти Львівської міської ради не може забезпечити нормальне функціонування садка №42, то за які кошти відкривається сусідній ДНЗ. Чим діти, які відвідують наш дошкільний заклад гірші від інших?», - обурюється завідувач навчального закладу.

Так раніше виглядав спортзал у ДНЗ №42. Зараз депутати і чиновники Садового усе зруйнували.

Також Наталія Заранська розповіла, що вона через суди добилася скасування рішення Львівської міської ради про відкриття ДНЗ №188.

«Є ухвала суду, яка зобов’язує скасувати рішення Львівської міської ради стосовно відкриття у приміщенні ДНЗ №42 ще одного дошкільного навчального закладу. Є відкрите виконавче провадження по цій ухвалі, в якому йдеться, що чиновникам від освіти Львівської міської ради заборонено набирати нових дітей та відкривати садок №188. Зараз порушені кримінальні справи проти управління освіти ЛМР – по самоуправству та за невиконання рішення суду», - сказала керівник ДНЗ№42.

Виконавче провадження

Проте попри суд, діти продовжують ходити та реєструватися у нововідкритий дитячий садок. При цьому, за словами Наталії Заранської, це не завжди діти «пільгових категорій населення».

«На даному етапі невідомі люди з якихось підстав відвідують цей ДНЗ. Дуже часто батьки, які нібито мали піти у дитсадок №188, помилково заходили до нас. Я запитувала батьків цих дітей про те, чи мають вони пільги. Так-от: жоден із тих людей ( а їх було орієнтовно десять) не був пільговою категорією. Тобто, це все маніпуляція Львівської міської ради. Ці батьки мені також розповіли, що коли вони звертались в управління освіти, їм просто на листочку писали нашу адресу, при цьому кажучи, що набирають всіх. Виникає питання, а що тоді із електронною системою реєстрації? Чому люди, які стоять у черзі в наш ДНЗ не можуть сюди потрапити? А діти, які є поза електронною реєстрацією, – мають право відвідувати дитсадок. Найгірше, що у цій ситуації заручниками є діти та їхні батьки», - наголосила педагог.

Дитсадок – режимний об’єкт

Щоб перевірити інформацію, чи попри судове рішення ДНЗ №188 функціонує, «Вголос» намагався поспілкуватись із керівництвом даного навчального закладу.

Потрапити на територію нововідкритого дитсадка  вкрай важко. На вхідній брамі висять ланцюги із колодками, там постійно чергує працівник «Муніципальної варти».  У коментарі «Вголосу» він сказав, що без дозволу керівництва не може пропустити журналістів на територію комунального закладу, а ДНЗ по черзі охороняють нібито учасники Антитерористичної операції. Сам «муніципал» при тому заявив, що дитсадок – це закритий об’єкт.

«Не можна поспілкуватися ні з ким. Приходять батьки, ми охороняємо дітей та територію», - пояснив працівник «Муніципальної варти».

Проте згодом завідувач ДНЗ №188 Оксана Маселко все ж погоджується на розмову. Вона показує, що на території дитячого садка дійсно присутні діти.

«У нас з 30 липня функціонують дві прогулянкові групи. Вони тут бувають з 9 до 12.30 год. Тут дітки перебувають по годині-дві. Поки діти тут не харчуються, це буде зроблено з вересня. Їжу нам довозитимуть. У майбутньому в нас функціонуватимуть чотири групи дітей різного віку: молодшого, раннього та середнього. Загалом тут навчатиметься 120 дошкільнят. Реєстрація у наш дитсадок поки призупинена. Ходять тільки ті, які встигли написати заяву до 30 липня», - пояснила Оксана Маселко

Керівник дитсадка підтверджує, що у них не всі майбутні вихованці – це діти пільгових категорій населення. Вихователі кажуть, цього року беруть дошкільнят з усіх районів міста. Виключно дітей «пільговиків» набиратимуть уже з наступного року.

«Тут є діти пільговиків та не пільговиків. Їх набирали по електронній черзі», - уточнює Оксана Маселко.

Приміщення ДНЗ №188

Маніпуляція управління освіти Львівської міської ради

«Вголос» намагався поспілкуватись із батьками, які привели своїх дітей у ДНЗ №188. Одна мам, яка не назвала свого імені, зазначила, що сюди ходитиме її син. Довозитимуть дитину аж із Рясного, оскільки у їхньому районі дитсадка немає. Жінка відмовилась уточнювати, чи є вона пільговою категорією.

Завідувач ДНЗ №42 Наталія Заранська ж розповідає, що батьки дітей, які у них навчаються, постійно телефонують їй, бо бояться, що може вийти так, що їм не буде куди 1 вересня вести своїх дошкільнят.

«Коли прийдуть батьки дітей, які у нас навчаються і побачать, що їм немає куди вести дошкільнят, то це буде скандал. Батьки уже невдоволені. Мені говорили, що якщо не матимуть куди відправити дітей, то підуть у кабінет Андрія Івановича Садового, щоб він їм сказав, що робити», -  каже педагог.

Наталія Заранська наголошує, що проблема із двома дитсадками штучно вигадана та реалізована саме чиновниками від управління освіти Львівської міської ради, щоб знищити ДНЗ №42. Оскільки вона, як керівник комунального садку, цілеспрямовано відмовлялись брати участь у не завжди прозорих схемах чиновників Садового.  

«Ми готові були взяти дітей пільгових категорій населення. У нас до речі, уже навчаються діти воїнів АТО. Логічно було б на базі нашого дитсадка відкрити чотири додаткових групи і цих дітей долучити до нашого навчального закладу. Ми могли б їх забезпечити харчуванням та нормальним навчанням. Я та батьки дітей, що тут навчаються, писали в управління освіти з проханням просто відкрити на базі ДНЗ №42 «Дивосвіт» чотири додаткові групи та не створювати дискомфорту нічиїм дітям. Чому таке не сталось? Вочевидь, причина у некомпетентних керівниках управління освіти Львівської міської ради. Я вважаю, що вони мають відповідати за свої вчинки перед законом», - наголосила керівник дитячого садочку.

Видається так, що чиновники Львівської міської ради, граючись у свої закулісні ігри, у цій ситуації відверто начхали на дітей та їхніх батьків, як із ДНЗ №42, так із ДНЗ №188. Маніпуляція, брехня, руйнування майна та стравлювання людей тривають. Питання – для чого?

Марія Чижевська «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ